Herentals blijft aan kop na zege bij Antwerpen, Geleen schudt Amsterdam af

Face-Off IJshockey BeNe League

Drie duels in de BeNe League op zondagavond. Daarin deed HYC Herentals goede zaken door op bezoek bij Antwerp Phantoms de winst te grijpen, schudde Geleen na 40 moeizame minuten Amsterdam uiteindelijk af en won Mechelen bij Tilburg.

ANTWERP PHANTOMS – ERA RENOMAR HYC 3-5

Ook in België een streekderby op Ruggeveld tussen het nog puntloze Antwerp en koploper Herentals. Phantoms begon prima aan het duel en had na amper een minuut de eerste treffer tegen de touwen liggen via Elia Urlings. De thuisploeg bood goed weerstand. Ondanks voldoende puckbezeit en vlot spel, liep het bij de bezoekers vaak in de slotfase mis. Jacques de Ceuster bracht beide teams in evenwicht, nadat de powerplay net ten einde was. In de tweede doorgang viel het spel van Phantoms iets terug en daar maakte Herentals goed gebruik van. Ben Vercammen joeg het rubber tegen de touwen in overtal voor de eerste Kempense voorsprong.

Nadat in de 27e minuut het ijzer werd geraakt vielen er, binnen de minuut die volgde, opnieuw twee goals achter de sterk keepende Mike Jansen. Via Kyle Brothers en Yente Franssen liep HYC naar een comfortabele 1-4 voorsprong. Antwerp gaf echter niet op en herpakte zich, toen Kevin de Winter met een knap schot uit de draai de marge op twee bracht. Ook in het slotstuk had Herentals moeite met het spel van Antwerp. Mitch Morgan kogelde acht minuten voor tijd met een mooi schot ’top shelf’ de 2-5 binnen, waarna Kenneth Pittoors de thuisploeg weer dichterbij bracht. In de resterende minuten hield HYC stand en nam het de punten mee om het weekend als koploper af te sluiten. Voor Antwerp was het de zevende nederlaag, zodat de ploeg nog steeds wacht op de eerste punten. Na afloop praatten beide captains Sean McCann Coppens en Mitch Morgan na met Ed Versteeve.

MICROZ EATERS GELEEN – AMSTERDAM TIGERS 6-1

‘Moet kunnen voor Geleen’. Zou je denken. Zeker gezien de ziekenboeg van Tigers die het achter moest laten voor de busreis naar Limburg. Na 40 minuten ijshockey zag iedereen op Glanerbrook dat hun Eaters het heel moeilijk had. Amsterdam speelde stug, compact en liet zich niet zonder slag of stoot naar de slachtbank afvoeren. Sterker; de Amsterdammers waren de eerste twee perioden gelijkwaardig aan Geleen. Toch stond er toen 4-1 op het scorebord. Na een doelpuntloze eerste periode nam Eaters na 27 minuten een voorsprong via Nick Verschuren. Op de powerplay bracht Stef Overweg via een gescreend schot de ploegen weer in evenwicht. Er waren op dat moment 35 minuten gespeeld.

De beslissing viel in 70 krankzinnige seconden; twee treffers van Lukasz Bartak en één van Jord Smit zetten Geleen vanuit het niets op 4-1. De score maskeerde het spelbeeld bij de tweede dweilpauze. In de derde periode nam Eaters (eindelijk) het initiatief. Via een penalty shot van Matthew Beer en een lekkere strakke goal van Glenn Bakx pakte het uiteindelijk een comfortabele zege op Tigers met 6-1. Na afloop van het moeizaam verlopen weekend tellen uiteindelijk de zes punten voor Eaters, maar zal het spel niet tot tevredenheid hebben gestemd.

TRAPPERS TOEKOMSTTEAM – MECHELEN GOLDEN SHARKS 2-4

In het eerste duel had Golden Sharks de handen vol aan Trappers. ‘Ja, maar toen waren er wat Oberligaspelers bij’. Dat was gisteren anders, dus zou Mechelen veel meer afstand moeten nemen. Dat gebeurde niet, sterker nog; met iets meer geluk hadden de Brabanders gewoon een punt gepakt. Al na drie minuten hadden de Belgen twee man op de strafbank zitten. Bryan Vos zei ‘dank je wel’ en zette zijn Trappers in overtal op 1-0. Golden Sharks kwam via Maxime Pellegrims weer op gelijke hoogte. Terwijl de bezoekers op de powerplay speelden, waren het de Tilburgers die opnieuw een voorsprong grepen. Jonas Steeno zorgde voor de tweede Brabantse treffer en een nieuwe voorsprong. Ook deze verdampte enkele minuten later via Onni Walden, zodat er met 2-2 voor het eerst gerust ging worden.

Het duel bleef goed in evenwicht, waarbij beide teams kansen kregen. Trappers gaf het duel weg in de slotminuut van de tweede doorgang. Twee Mechelsen treffers van Aivaras Bendzius en Jakob Huyghe zorgden voor een 2-4 voorsprong in de tweede pauze. In het slotstuk drong Trappers aan, kreeg ook Sharks nog wat kansen, maar veranderde de score niet. De tweede driepunter voor Mechelen tegen het toekomstteam van Trappers dit seizoen.

Beluister ook de laatste editie van de Face-Off Podcast, waarin we de stand van de BeNe League en het laatste nieuws doornemen: