Schrik van de eerste divisie Veres blijft nog een jaar in Eindhoven


Rastislav Veres viert zijn goal tegen Tilburg Trappers, foto: Roel Louwers/ISOsports Sportfotografie

Rastislav Veres heeft zich een jaar langer gebonden aan Eindhoven Kemphanen. De Slowaakse spelmaker, die dit jaar goed was voor 54 doelpunten en 71 assists, heeft een overeenkomst ondertekend. Naast dat hij een nog een jaartje blijft hockeyen, zal hij ook clinics en trainingen bij de jeugd gaan verzorgen.

“Ik ben blij dat ik een nieuw contract heb bij Eindhoven Kemphanen voor komend seizoen”, vertelt Veres aan Face-Off.nl. “In de eerste bespreking maakte het aanbod grote indruk op me. Dat was in januari. Ik wist toen meteen dat ik wilde blijven. In het tweede gesprek hebben we nog wat zaken gefinetuned om het af te ronden.”

Eindhoven Kemphanen speelt komende twee weekenden de finale in de eerste divisie. Dat is grotendeels te danken aan Veres, die samen met Joey Beeren en Damian Kluijtmans de bovenste drie plaatsen van de topscorerslijst bezet. In Eindhoven zijn ze dan ook dolgelukkig dat de Slowaak, die eigenlijk aan kwam waaien, blijft. Nico van Galen Last, reageert.

“We hebben nu getekend dat hij hier nog een jaar blijft”, zegt de verheugde bestuurder. “Natuurlijk heeft hij de kwaliteiten om hogerop te kunnen, maar we moeten niet vergeten dat geld en de thuissituatie heel belangrijk is. Hij is samen met zijn vriendin naar Nederland gekomen om te werken en verdient hier, voor Slowaakse begrippen, gewoon veel geld. Daarnaast wil hij ijshockeyen en dat kan bij ons op een fijne manier.”

Veres speelt natuurlijk een belangrijke rol in de slotfase, dat beseft hij zelf ook. “Ik ga er alles voor doen in de komende wedstrijden. Ik wil de jongens motiveren en samen grote overwinningen boeken.”

Overstap BeNe League tijdens seizoen onwaarschijnlijk

Dat Veres op termijn alsnog naar de BeNe League gaat is niet onmogelijk, maar wel heel onwaarschijnlijk, zo legt Van Galen Last uit. “Er is wel een ontbindingsclausule, maar dan moet de club ons wel een vergoeding bieden. Maar dat is eigenlijk niet zo relevant. Het gaat er met name om dat Rastik zich prettig voelt en dat is zo in Eindhoven. Als hij BeNe League gaat spelen, kost dat tijd en dus geld en dat zou dan ook minimaal moeten worden gecompenseerd. Hier is hij gesetteld. We zijn nog op zoek naar manieren om zijn werk- en woonsituatie te verbeteren. Daarnaast gaat hij ook vrijwilligerswerk bij ons doen en krijgt hij daar een vrijwilligersvergoeding voor.”

Het feit dat Veres blijft zorgt voor blijdschap binnen de spelersgroep. “Ik word al door verschillende spelers geappt, terwijl die het niet horen te weten”, zegt Van Galen Last lachend. Op de vraag of hij verder veel veranderingen verwacht, antwoordt hij: “Ik denk inderdaad dat de spelersgroep voor een groot deel wel bij elkaar blijft.” Afgelopen weekend roemde aanvoerder Lucca Kluijtmans al de sfeer in de ploeg en gaf hij al aan dat voor hem BeNe League spelen geen optie meer is: “Ik ga nooit meer naar de BeNe League”, gaf hij aan tegen Eindhovens Dagblad.

De Slowaak is zelf ook blij met zijn teamgenoten. “Vanaf het eerste moment dat ik hier was, was het makkelijk voor mij om belangrijke keuzes te maken, eerlijk gezegd. Mijn teamgenoten en alle mensen rond deze club zijn geweldig. Ze accepteerden me meteen als nieuwe teamgenoot. Ik ben ze bijzonder dankbaar en wil ze ook op deze manier bedanken.”

Veres gaat zijn kunsten ook overdragen op de jeugd, die toch al opbloeit in Eindhoven. Het is een enorm positief seizoen, zo benadrukt de ex-international. “Niet alleen het eerste divisie-team staat in de finale. Ook onze U19-ploeg speelt straks in de finale. Daarnaast lopen de inschrijvingen voor de ijshockeyschool als een trein en zitten onze zomertrainingen al een maand van tevoren vol. Dat is nog nooit voorgekomen!”

Rastislav Veres, foto door Roel Louwers/ISOSports Sportfotografie

Dromen van BeNe League in Eindhoven

Veres zelf hoopt ooit nog met Eindhoven professioneel te kunnen spelen. “Een kleine droom voor mij is om BeNe League te spelen in Eindhoven en zoveel mogelijk mensen naar dit stadion te laten komen. Ik geloof echt dit dit nog een keer gaat gebeuren”, zegt de Slowaak, die daarmee alvast verder kijkt dan alleen komend seizoen.

De finale van de eerste divisie wordt in een best-of-three serie gespeeld. Komende zaterdag is de eerste wedstrijd in Groningen tussen GIJS en Kemphanen. De week erop is de wedstrijd in Eindhoven. Op de zondag kan er dan nog een beslissingswedstrijd komen.

Wedstrijdschema finale eerste divisie:

16 maart 20.30 GIJS Groningen – Eindhoven Kemphanen
23 maart 20.00 Eindhoven Kemphanen – GIJS Groningen
24 maart 17.45 GIJS Groningen – Eindhoven Kemphanen

Previous Reclame voor het ijshockey: Geleen in absolute thriller langs Nijmegen
Next The Last Hockey Game … in Nairobi