‘Beertje’ Rastislav Veres: De man van 100 punten in 17 wedstrijden


Ratislav Veres, Eindhoven Kemphanen, Eerste Divisie
Foto: Roel Louwers/isosports sportfotografie

Klein van stuk, maar indrukwekkend op het ijs. Rastislav Veres is dit jaar een gevreesde naam op het ijs in de Eerste Divisie ijshockey. Zonder twijfel een maatje te groot voor het tweede Nederlandse niveau, maar in Eindhoven zijn ze blij dat ze hem hebben.

Eindhoven Kemphanen versloeg afgelopen weekend in de topper in de Eerste Divisie koploper GIJS Groningen. Door die overwinning staan de Kemphanen nu tweede op slechts twee punten. Na een moeilijke start van het seizoen, doen de Kemphanen nu vol mee om de titel en niet in de minste plaats vanwege aankoop Veres.

‘Arbeidsmigrant’

Veres kwam, nadat er dit seizoen twee wedstrijden waren gespeeld, ‘aanwaaien’ bij de Kemphanen. De Slowaak vroeg via Facebook of hij mee mocht doen. Hij was met zijn vriendin en schoonfamilie naar Nederland gekomen en werkt in Oisterwijk. Een snelle blik op EliteProspects leerde de organisatie van de Kemphanen dat ze deze kans niet moesten laten liggen.

“Hij heeft altijd op het hoogste niveau meegedraaid in Slowakije en die kunnen hier in de BeNe League prima meedraaien hoor”, stelt Nico Van Galen Last, die wel nog de nodige zaken moest regelen om Veres speelgerechtigd te krijgen. “We moeten dan toch een internationale transfersom betalen en daarbij hebben we er ook met een paar sponsoren voor gezorgd dat zijn contributie voor hem wordt betaald.”

Ratislav Veres, Eindhoven Kemphanen
Foto: Roel Louwers/isosports sportfotografie

Eigenlijk zou hij na twee wedstrijden al instromen, ware het niet dat hij avonddienst had. Na aanpassing van zijn rooster speelde de 25-jarige Veres zeventien duels voor de Kemphanen, die daarna nog maar twee keer verloren (waarvan één keer na overtime).

Ook afgelopen weekend was Veres weer van grote waarde. Met twee goals en twee assists, had hij een groot aandeel in de zege in het hol van de leeuw. Misschien nog wel indrukwekkender is dat Veres met die punten inmiddels 100 punten scoorde in 17 duels in de eerste divisie. Daarmee staat hij op ruime afstand van de nummers twee en drie op de topscorerslijst, Damian Kluijtmans (63 punten) en Joey Beeren (59 punten), ook van de Kemphanen. Veres en zijn lijnmaten zijn veruit de meest indrukwekkende offensieve lijn in de eerste divisie en zouden waarschijnlijk niet misstaan op BeNe League-niveau.

Onzelfzuchtig

“Het unieke aan ‘Rastik’ is dat hij meer is dan alleen een scorer”, vertelt Nico van Galen Last over de sterspeler van de Kemphanen. “Dat zie je ook aan zijn assists. Hij geeft meer af dan dat ie scoort en voor iemand die eigenlijk op een te laag niveau speelt is dat echt uniek. Normaal zie je dan dat ze meer proberen te scoren en voor eigen kans gaan.”

“Het is niet alleen schieten bij hem. Hij kan ook hartstikke goed passen en verdedigt als een malle. Ik denk ook dat, als hij op een hoger niveau speelt, hij nóg beter kan. Wij hebben nu een aantal BeNe League-waardige spelers waarmee hij goed kan spelen, maar hij kan nog beter.”

Dat Veres niet alleen maar met zichzelf bezig is, zie je ook naast de ijsbaan, stelt Van Galen Last. “Hij verstaat prima Engels, maar spreken gaat wat lastig. Toch is hij ook naast de baan iemand die heel goed in ons team past. Hij helpt andere spelers ook beter te worden met aanwijzing. Coach Peter van Kaam is natuurlijk de baas, maar we hoeven niet te ontkennen dat ook Veres zich laat gelden.” Dat Veres zijn Engels niet zo goed is, zorgt voor bijzondere momenten. “Zijn vriendin gaat vaak mee naar besprekingen om een beetje voor tolk te spelen”, zegt de oud-international lachend.

Ratislav Veres, Eindhoven Kemphanen
Foto: Roel Louwers/isosports sportfotografie

Frustratie

Naast de hoge aantallen assists en goals prijkt een ander flink getal: 74 strafminuten. Volgens Van Galen Last is daar een logische verklaring voor. “Iedereen weet inmiddels wie hij is en wat hij voor ons team doet. Dat zie je de laatste wedstrijden ook terug in de overtredingen.”

Veres is sterk genoeg om zichzelf te verdedigen, legt het bestuurslid uit. “Hij is misschien klein van stuk, maar wel een gespierde jongen, echt een ‘beertje’ zoals ik dat dan noem. Er wordt continu op hem in geschaatst en ik vind dat heel erg triest. Vooral het feit dat er zo weinig tegen opgetreden wordt door de arbitrage.”

Dat Veres van zich afbijt, kan Van Galen Last wel begrijpen. “Hij kan het op een gegeven moment ook niet meer laten gebeuren. Maar er moet gewoon eerder al wat aan gedaan worden. Die scheidsrechters weten ook dat hij dat, als speler met zulke kwaliteiten, gewoon niet nodig heeft.”

Stapje hogerop

Dat Veres de komende jaren in Eindhoven blijft spelen, is alles behalve een zekerheidje, zo legt Van Galen Last uit. “Uiteindelijk is hij gewoon iemand die naar Nederland toe is gekomen voor zijn werk. Voor hetzelfde geld gaat hij komend seizoen in Duitsland werken en spelen. Hij kan in mijn ogen ook voor veel teams in de BeNe League een prima import zijn. Maar dat hoef ik ze echt niet meer te vertellen hoor!”

Previous Laatste play-off tickets, Oranje dames, Anaheim Ducks en overige competities
Next 'Schwarzer Block' van Hannover Scorpions is schande voor het ijshockey