‘Schwarzer Block’ van Hannover Scorpions is schande voor het ijshockey


Tilburg Trappers Hannover Scorpions Face-Off IJshockey
Foto: ChrisGar Photographie

Al langere tijd zijn er diverse signalen over de wedstrijden van Hannover Scorpions en een aantal van haar tegenstanders. Vanuit de media, supporters van diverse clubs en spelers en staff van Tilburg Trappers lezen (en horen) wij verhalen waarvan je ze bijna niet kan geloven. Graeme McTaggart ging op onderzoek uit naar aanleiding van recente berichtgevingen, die nogal Scorpions getint en vooral eenzijdig zijn. Maar waar steeds meer tegengeluiden komen van fans van andere clubs.

Geschiedenis

Hannover Scorpions is een fusie van Wedemark Scorpions uit Mellendorf en Hannover Scorpions uit Langehagen. De ploeg uit Langehagen speelde vroeger DEL en had destijds vaak voetbalsupporters op de tribune. Bij Hannover Scorpions, dat op dit moment in de Oberliga-Nord speelt, komen er nog steeds zo’n 25 (voetbal)’supporters’ naar het ijshockey kijken en deze zorgen vaak voor veel onrust in de ijshockeystadions. Een aantal lieden van deze groep schijnt bij het beveiligingsbedrijf te werken dat werkzaam is in het stadion van Hannover Scorpions. Bevestigd krijgen wij dat echter niet, ontkend wordt het wel.

DEL2 ambities

Hannover Scorpions is op dit moment één van de beste teams dat in de Oberliga-Nord speelt. De Scorpions staan zeven punten achter op koploper Tilburg Trappers, dat ook nog eens een wedstrijd minder speelde. Als het team uit Wedemark vrijdag op Stappegoor wint, wordt het gat met de drievoudig Oberliga kampioen een stukje kleiner. De kans is heel groot dat Hannover Scorpions het in de playoffs ver zal gaan schoppen. Promotie naar DEL2 is voor de club geen gekke gedachte. Daarvoor dien je echter wel te beschikken over onder meer financiële middelen en een goede organisatie. Gisteren kondigde de club aan dat het de borg van €25.000 heeft voldaan aan de DEL2, om in ieder geval in aanmerking te kunnen komen voor promotie als men die plek bemachtigt. Dat is de eerste stap, want naast de borg moet men een solide financiële huishouding hebben en kunnen overleggen. Ook zullen er dan aanpassingen moeten worden gedaan aan de huidige Hus deGroot Arena. Om nog maar te zwijgen over de stappen die men moet maken als organisatie bij Scorpions.

Mitch Bruijsten, in duel met de goalie van Hannover Scorpions, Foto: Arie Leeuwesteijn

Rellen in het uitvak

Terug naar eerder dit seizoen. Nadat Hannover Scorpions op 23 november sportief gezien een pak slaag kreeg op Stappegoor (8-3), begon het gedoe op de tribunes. Er werden liederen gezongen zoals ‘Raus aus unsere Liga’, welke de pret overigens voor de 2500 Tilburgse supporters niet mocht drukken. Als reactie werd er wat gezwaaid vanaf Tilburgse kant en terug gezongen naar het uitvak. De sarcastische, maar geweldloze toon vanuit de Tilburgse supporters zorgde voor de vlam in de pan bij de Duitsers. Vanuit het ‘Gästeblock’ werd er van alles gegooid richting de aangrenzende vakken en naar het ijs. Daarna wilden de (plat gezegd) hooligans van Hannover uitbreken naar de aangrenzende supportersvakken met Tilburgse fans. Door professioneel optreden van het beveiligingsbedrijf en de stewards, ontstond er geen vechtpartij tussen de fans. Helaas moesten wel een aantal beveiligers het ontgelden, want een aantal van hen werd mishandeld tijdens de wedstrijd. Deze kleine groep idioten (fans of supporters kun je het niet noemen) kreeg een weekendovernachting aangeboden in het cellencomplex aan de Ringbaan-West in Tilburg.

Terugreis naar Wedemark

De echte Scorpions fans beleefden misschien nog wel een slechtere terugreis dan degenen die in Tilburg moesten blijven overnachten. In het uitvak had een persoon zich zo schandalig volgegoten met drank dat hij te laat bij het toilet was. Lopen naar de bus vanuit het stadion was al niet meer te doen en dus werd deze persoon met zijn broek vol ontlasting de bus in gedragen, waarna de terugreis van enkele uren kon beginnen. De conclusie van diverse Scorpions supporters was dat de organisatie van de supportersbussen niet goed was verlopen. Er waren meerdere mensen ladderzat de bus ingestapt, waardoor de oprechte fans niet graag meer naar georganiseerde uitwedstrijden willen gaan.

Bekogeld en bespuugd

Tilburg Trappers werd op 11 januari 2019 in de basis goed ontvangen door Hannover Scorpions in Wedemark. Naarmate de wedstrijd vorderde ging het echter opnieuw fout. Wat er dan zoal fout ging? Een kleine opsomming:

  • Er werd onder meer met munten richting de spelersbank van Trappers gegooid
  • Spelers van Tilburg Trappers werden bespuugd én bekogeld
  • Er belandden diverse aanstekers en andere spullen op het ijs
  • De omroeper bekritiseerde openlijk het arbitrale trio (niet alleen als het spel stil lag, maar ook tijdens het spel). Zo riep de brave borst ‘Goal’ wanneer de puck in het zijnet kwam. Ter informatie: de omroeper is de zoon van de heer Haselbacher, de grote man achter Hannover Scorpions.

Als klap op de vuurpijl mochten de Tilburgse spelers de terugreis in een beschadigde bus maken. De bus werd namelijk voor een flink bedrag (ongeveer €1000,00) verbouwd door een aantal van deze hooligans uit Hannover. Tot nu toe wordt er veel in de doofpot gestopt om de vrede te bewaren in de competitie. Veel fans van Scorpions, plus een paar belangrijke mensen binnen de organisatie van Hannover, blijven echter naar Tilburg Trappers en de Tilburgse fans wijzen. Makkelijk scoren met leuzen als ‘Raus aus unsere Liga’, ‘Sie gehören hier nicht’ of ‘Bleib in Holland’ is de maatstaf. Ook als Tilburg geen onderwerp van een discussie is, zie je menig supporter de pijlen op Trappers richten. Zelf treffen de ‘lieverdjes’ van Scorpions, overigens een kleine kern, natuurlijk geen blaam en gedragen zij zich tijdens uitduels voorbeeldig. Tijd om wat feiten te presenteren.

Trappers Scorpions
Foto: Arie Leewesteijn

Del 2

In de DEL2 wordt een bepaalde mate van professionaliteit gevraagd, die Hannover Scorpions op dit moment als organisatie niet waar kan maken. De Duitse club ontkent dat het intern nog stappen moet maken en wijst bij voorkeur naar anderen, in plaats van dat het zelf de eigen problemen aanpakt. Een mooie vraag is: Ligt het (nog) steeds aan Tilburg Trappers als het ook fout gaat bij wedstrijden tegen onder meer Füchse Duisburg, Hannover Indians, Preussen Berlin en Herner EV wanneer er tegen Scorpions wordt gespeeld? Dan hebben we het over vijf van de (in totaal) twaalf tegenstanders. Dat is 42% van de Oberliga Nord.

Op dit moment zijn de echte ijshockeysupporters van Scorpions er helemaal klaar mee. Er wordt door deze eigen fans gewezen naar het zogenaamde ‘Schwarzer Block’. Dat zijn figuren die naar het stadion komen in zwarte kleding herkenbaar van de merken Stone Island en The North Face. Al (ver) voor de toetreding van Trappers in de Oberliga is bekend dat Scorpions een groepje figuren op de tribunes heeft dat zich liever richt op de randzaken, dan op het ijshockey. De Hamburgse politiek boog zich er in januari 2015 al over, zo is in deze publicatie te lezen.

Het betreft een klein clubje dat, ondanks stadionverboden, blijft afreizen en op die manier lak heeft aan de reglementen van de Oberliga en de huisregels van de clubs. Deze lieden zijn er overigens maar wat trots op dat ze ‘gewoon’ naar wedstrijden gaan.

Trappers Vs. Scorpions

Aanstaande vrijdag wordt de topper gespeeld tussen Tilburg Trappers en Hannover Scorpions. Er zullen weinig/geen fans vanuit Hannover afreizen. Vanuit het bestuur van Trappers werden eisen aan het bezoek in Tilburg gesteld, waar de organisatie van Hannover Scorpions zich niet in kon vinden. Of waarschijnlijker: de eisen vanuit Trappers niet kon waarmaken. Eerder was zelfs sprake van een algeheel uitsupportersverbod. Daardoor is op dit moment de discussie op bijvoorbeeld Facebook te lezen over het vermeende uitsupportersverbod. In die discussie wordt naar Tilburg Trappers en de Tilburgse fans gewezen. Maar! Op de Facebook pagina van Oberliga Nord, zie je veel supporters van andere clubs reageren op het bericht dat Hannover geen supporters mee mag nemen. Sowieso is het een vreemde gewaarwording dat een officieel bondsorgaan klakkeloos een clubbericht overneemt, zonder dat bij de andere partij te toetsen. Een greep uit de reacties, waaruit blijkt dat het immer ‘onschuldige’ groepje idioten ook in Denemarken huis heeft gehouden:

“Die Fans von der Wedemark sind (leider) bei vielen anderen Vereinen auch nicht so beliebt. Hooligans gehören in kein Stadion! Schade für das Eishockey und wahre Fans”
“So lang die Schwarzpullis die Mehrheit bei den Scorpions ausmachen, ist da nix zu machen. Diese “Unity” ist eine Schande für den Eishockeysport…”
“Vor 3 Wochen hatten wir in Berlin ja selbst negative Erlebnisse mit den “Fans”. Spiel endete mit Polizeieinsatz!”
“In Dänemark bei Vojens haben deren Problemfans auch ein “guten” Ruf hinterlassen.”

RAUS AUS UNSERE LIGA!

Het is een favoriete kreet van een aantal figuren richting Trappers uit frustratie dat hun team niet promoveert. Wellicht wordt het eens tijd dat supporters van alle verenigingen één front vormen tegen deze ronduit asociale raddraaiers, die er alleen maar op uit zijn om rotzooi te trappen. Dat gebeurt bij thuisduels van Scorpions, maar ook bij uitduels van Hannover. Het wordt ook de hoogste tijd dat de DEB (de Deutscher Eishockey Bund, waar de Oberliga onder valt) haar verantwoording neemt en Scorpions wijst (en houdt!) aan de stadionverboden van lieden van het ‘Schwarzer Block’. Het is simpelweg onacceptabel dat figuren een straf opgelegd krijgen en zich daar geen donder van aantrekken omdat zij zich onaantastbaar wanen. (tekst gaat verder onder de foto)

Scorpions fans die men graag in Tilburg ziet Foto: Facebook Pagina ‘Hannover Scorpionsfanclub SFA’

Het is tijd dat het bestuur van Hannover Scorpions eens goed in de spiegel gaat kijken en zaken aan gaat pakken, waar het ernstig in tekort schiet. En dat men verantwoording neemt in een dossier dat al veel te lang loopt. Er moet een zeer duidelijke boodschap richting dit asociale gespuis uitgesproken worden. Wellicht is dit wel een aardige optie: “Raus aus unsere Liga!” Want voor tuig als het Schwarzer Block is geen plaats in het ijshockey.

Previous ‘Beertje’ Rastislav Veres: De man van 100 punten in 17 wedstrijden
Next Trevor Hunt (Heerenveen) drie duels geschorst