Reclame voor het ijshockey: Geleen in absolute thriller langs Nijmegen


Microz Eaters Geleen AHOUD Devils Nijmegen
Foto: Paul Nicolaassen

De enige serie die in drie duels beslist moest worden eindigde op een manier waar nog heel veel ijshockeyliefhebbers het lang over zullen hebben. Microz Eaters Geleen en AHOUD Devils Nijmegen schotelden het publiek en de thuisblijvers een derde duel voor, waarop veel nagels zijn gesneuveld.

VLOTTE START

AHOUD deelde de eerste tik van de avond uit; Kayo van Zoest kwam goed door aan de linkerkant en bediende Levi Houkes op maat. Hij haalde de trekker na bijna vijf minuten voor de eerste keer over. Lang kon de kersverse landskampioen en bekerwinnaar niet genieten van de voorsprong. Lars van Sloun cirkelde achter het doel van Mollen en vond Lukasz Bartak; met een snel schot klopte hij de Nijmeegse goalie. Beide ploegen hielden elkaar goed in evenwicht, in een duel dat niet altijd even goed was, maar bol stond van de spanning. Justin Evers verschalkte na een dik kwartier spelen Delil met een schot uit de draai voor een nieuwe Nijmeegse voorsprong. Ook deze hield niet lang stand; Wijnen moest naar de strafbank voor tripping, een minuut later was het 2-2. Nick Verschuren kreeg de puck op links, trok naar binnen en haalde doeltreffend uit.

Microz Eaters Geleen AHOUD Devils Nijmegen
Foto: Paul Nicolaassen

In het middenstuk bleef het duel in evenwicht. In de 28e minuut waren het opnieuw de bezoekers die aan de leiding kwamen. Jim Gudden kreeg de puck van achteruit, schoot op doel, waarna de rebound werd binnengewerkte door Houkes. Geleen moest opnieuw in de achtervolging en kon lange tijd Mollen niet kloppen. Pas twaalf seconden voor de zoemer lukte het de Limburgers om het Devils-net voor de derde maal te vinden. Matt Beer werd links voor het doel vrijgespeeld en mikte raak, waarna de ploegen met 3-3 van het ijs stapten.

THRILLER

Ook in het slotstuk was de spanning om te snijden op Glanerbrook, waar ruim 1100 toeschouwers getrakteerd werden op een play-off duel om je vingers bij af te likken. In de 48e minuut kwam Nijmegen voor een vierde maal op voorsprong, dit maal in overtal. RJ Reed fopte iedereen met een fake shot, waarna Melissant de puck voor het doel bracht. Uiteindelijk was het Branden Eden die de goal op zijn naam kreeg. Geleen moest opnieuw op jacht en leek er lange tijd niet in te slagen om de gelijkmaker te forceren.

Foto: Paul Nicolaassen
Foto: Paul Nicolaassen

Met iets meer dan drie minuten voor tijd kreeg Eaters een power play; Tenbult pakte zijn time-out en haalde goalie Delil naar de bank. Met 6-on-4 gingen de Limburgers nadrukkelijk op jacht en een minuut voor tijd werden zij beloond. Nadat Deniz Mollen al enkele keren had gered, moest hij het antwoord schuldig blijven op de inzet van Lars van Sloun. Overtime moest de beslissing brengen.

GYESBREGHS DE HELD

In de 3-on-3 overtime had Geleen het meeste puckbezit tegen de Devils, die moegestreden leken na de drukke week. Toch kon de thuisploeg niet het gewenste gaatje vinden en stuurde Nijmegen aan op penalty shots, waar iedereen zich op de tribune mee leek te verzoenen. Daar stak Vadim Gyesbreghs een stokje voor; de Belg schaatste vanuit het neutrale vak naar binnen, klopte de defensie op snelheid en Mollen short side. Glanerbrook ontplofte van vreugde na de sensationele zege van de Limburgers, die twee maal uit geslagen positie de winst eruit sleepten.

Microz Eaters Geleen AHOUD Devils Nijmegen

Voor AHOUD Devils kwam daarmee het succesvolle seizoen ten einde. De ploeg van Alexander Jacobs veroverde de beker en landstitel, maar vond zijn Waterloo in Limburg. Voor Eaters wacht nu de halve finale tegen Herentals, een serie die zaterdag van start zal gaan.

Previous MVP van de BeNe, 1e divisie finale, NHL Global en Livestreams
Next Schrik van de eerste divisie Veres blijft nog een jaar in Eindhoven