Geleen moet zich revancheren, Nijmegen is hongerig


Vanavond om 2030 uur gaat de, zo is de verwachting, spetterende play-off serie tussen Microz Eaters Geleen en AHOUD Devils Nijmegen van start. Op de Glanerbrook wordt reikhalzend uitgekeken naar het begin van de play-offs: kan de ploeg zich revancheren voor het missen van twee finales? Dan moet het afrekenen met de landskampioen en bekerwinnaar uit Nijmegen.

DE DRUK IS VOELBAAR

De Eaters eindigden keurig als derde in de BeNe League, maar weet ook dat die ranking tot nu toe nog niets op heeft geleverd. Er zijn spelers gehaald, er werd een goed team gesmeed, maar de Limburgers verloren tot eigen frustratie twee maal de halve finale. In beide gevallen was CAIROX HIJS Hokij de beul van de Limiburgers. In het bekertoernooi sloot Eaters als koploper af en in de Final Four als nummer twee. Beide keer betaalde het thuisvoordeel niet uit en doemde het ‘spook van de tweede seizoenshelft’ weer op in Geleen.

Microz Eaters Geleen
Foto: Jan Hofstede

In de laatste tien duels werden er acht zeges geboekt door de ploeg van Andy Tenbult. De spelers zullen in deze serie moeten laten zien dat zij er staan als het moet en de zege over de streep kunnen trekken. Wanneer Geleen uitgeschakeld wordt door Nijmegen, is alles en iedereen het met elkaar eens: dan is de derde plaats leuk geweest, maar is het een teleurstellend seizoen waarin in Limburg op meer werd gehoopt. Kan de ploeg die voelbare druk aan? Het klapt er in ieder geval vol op om af te rekenen met de eerdere teleurstellingen.

HONGERIG NAAR MEER

Hoe anders is de situatie voor AHOUD Devils Nijmegen, de tegenstander van vanavond. Een relatief ‘minder’ seizoen in de BeNe League ten opzichte van Geleen, maar ontegenzeglijk sterk als het er écht om deed. Het plaatste zich voor twee finales door favoriet Heerenveen te verslaan en haalde even zoveel keer de hoofdprijs op in de eindstrijd tegen Den Haag. Met de eerste dubbel na 20 jaar op zak, is het seizoen voor AHOUD natuurlijk al ruimschoots behaald. Maar wie denkt dat de troepen van Alexander Jacobs in de vakantiemodus zijn geschoten heeft het goed mis; het gaat vol voor de triple.

AHOUD Devils Nijmegen beker
Foto: Robert Bos

In de laatste fase van de BeNe League won de Gelderse formatie zes van de laatste tien duels, maar verloor het vier van de laatste vijf wedstrijden. Het lijkt een beetje op ‘zand in de ogen strooien’, want daarna zette Nijmegen twee duels neer waarin het gedecideerd afrekende met Heerenveen en Den Haag. En dat maakt de beker- en landskampioen een uiterst gevaarlijke klant. Ja, als zesde geplaatst in de play-offs, maar het lijkt ze niet te deren. Staan als het ertoe doet, is het devies gebleken.

NICK VERSCHUREN

Nick Verschuren Microz Eaters Geleen
Foto: Kurt Tops

De aanvalsleider kent persoonlijk een prima seizoen. Nick Verschuren heeft met 35 goals en 27 assists duidelijik bewezen iets toe te voegen aan Geleen. Na een ietwat ‘stroeve’ start is de motor gaan lopen bij de 29-jarige Brabander en laat hij zien dat hij de goaltjesdief is, die iedereen in hem ziet. Kan de aanvaller het verschil maken in de serie tegen Nijmegen? Dan zal hij -de in een blakende vorm verkerende- Deniz Mollen moeten verschalken, waar hij vorig jaar nog mee samenspeelde in Eindhoven.

NICK DE JONG

Nick de Jong AHOUD Devils Nijmegen
Foto: Robert Bos

‘Old, but gold’; Nick de Jong is één van de belangrjikere schakels in het geheel van Nijmegen. Sterk in de duels, rustig aan de puck, aanwezig als het moet. De Jong is met zijn 38 jaar een ervaren kracht en laat dit seizoen ook zien belangrijk te zijn in de punten. 7 goals en 33 assists leverden al 40 punten op in het reguliere seizoen. Statistieken zijn mooi, maar het spel dat De Jong laat zien is van veel grotere waarde voor AHOUD. Laat ‘the young guns’ de schijnwerpers maar pakken, de verdediger pakt in de luwte zijn rol meer dan uitstekend dit seizoen.

VOORSPELLING

De fans zien Nijmegen als favoriet, maar verwachten in veel gevallen wel dat deze serie drie duels nodig heeft. Of dat zo is zal moeten blijken.

Een hoopvolle statistiek voor Geleen is, dat het drie van de vier duels won dit seizoen. Echter won Nijmegen met 11-1 op het Triavium. Echter bieden resultaten geen garanties, zo is gebleken deze jaargang.

De puck-drop is 20:30 uur in een serie waar reikhalzend naar uitgekeken wordt door beide teams.

Previous Heerenveen favoriet voor zege, maar op zijn hoede voor Zoetermeer
Next Blackhawks en Flyers openen seizoen 2019-20 in Praag