Nieuwe coach, eindelijk winst en per ongeluk op de tribune

Het zijn onstuimige weken in het Anaheim van Daniel Sprong. Na een teleurstellende reeks van slechts twee gewonnen wedstrijden in eenentwintig partijen, werd voormalig succescoach Randy Carlyle ontslagen bij Anaheim Ducks. General Manager van het team, Bob Murray, nam het stokje over. Je zou verwachten dat onder deze Murray de ‘Dutch Duck’ geen speelminuten in zou leveren. Dit, omdat de grote baas in Anaheim meewerkte aan de trade die Sprong naar Californië bracht. Onze verbazing was dan ook groot toen bleek dat de Nederlander een zogeheten ‘health scratch’ had in de uiteindelijk met 5-2 gewonnen wedstrijd tegen Washington Capitals. Daarover straks meer.

Eindelijk winst

Bij het debuut als coach van Anaheim Ducks, mocht Murray gelijk in het eigen Honda Center aantreden tegen Vancouver Canucks. De wedstrijd tegen de Canadezen werd door de Ducks met 1-0 gewonnen door een goal van Jakob Silfverberg. Waar goalie Kevin Boyle met 35 reddingen in zijn eerste NHL wedstrijd gelijk een ‘shut out’ had, waren de statistieken van Sprong, helaas voor hem, minder reden voor een feestje. Ondanks een ijstijd van twaalf en een halve minuut verdeeld over zeventien shifts kwam de Jordanees niet tot een schot op goal. Goalie Boyle pakte een aardige statistiek mee trouwens.

Dubbel verlies

Twee dagen later kwam Boston Bruins op bezoek in Californië. Met een winst op zak leefde de hoop bij vele Ducks fans dat er een einde aan de slechte reeks was gekomen. Deze hoop bleek echter ongegrond, na iets meer dan vijf en een halve minuut zette Noel Acciari de thuisploeg al op achterstand. In periode twee verdubbelde Jake DeBrusk de score en in de laatste periode zette Chris Wagner de ploeg uit Anaheim op een 3-0 achterstand. Helaas voor de Ducks weer een verlies. Voor de Nederlander een dubbel verlies; niet alleen zijn team verloor, ook werd hij ten opzichte van de vorige wedstrijden flink gekort in zijn tijd op het ijs. Waar Sprong in zijn vorige wedstrijden een gemiddelde van vijftien minuten op het ijs had, kwam Daniel in de wedstrijd tegen de Bruins niet eens aan de negen minuten. Net als in de vorige wedstrijd loste Sprong geen enkel schot op goal.

View this post on Instagram

30 shots, but no goals ?

A post shared by Anaheim Ducks (@anaheimducks) on

Slachtoffer van experiment

Wanneer een team met de nodige kwaliteit niet loopt, gaat een coach experimenteren. En waar gehakt wordt vallen spaanders. Een van die spaanders is Sprong. Al voordat Bob Murray goed en wel met de Dutch Duck naar de videoanalyse van de voorgaande wedstrijden had gekeken, werd al naar buiten gebracht dat Sprong met een zogenaamde ‘healthy scratch’ plaats op de tribune mocht nemen. Het geven van een ‘healthy scratch’ is een waarschuwing naar de speler: “Je spel is niet wat het kan zijn op dit moment, je speelt onder niveau. Je gaat een wedstrijd op de tribune zitten en laat tijdens de training maar zien wat je kan en hoe gemotiveerd je bent om je plek in de lijnen terug te krijgen.”

Maar presteert Sprong dan echt onder de maat? En wat is die maat? Kijkend naar de rest van het team zul je zien dat met een plusminus van -7, Sprong het zo slecht nog niet doet. In acht nemende dat het team zoveel wedstrijden verloren heeft en ‘grotere namen’ als Getzlaf, -22 en Kesler, -21 een nog lagere plusminus hebben, kunnen we stellen dat Daniel het zo heel slecht nog niet doet.

Dit zal Murray ook gedacht hebben, alleen was het toen al te laat en was het nieuws al naar buiten gebracht dat Sprong niet zou spelen. Excuses zouden op zijn plaats zijn, alleen wat die waard zijn met een 5-2 winst op de Capitals, één van de grote favorieten, gaan we zien op dinsdag. Dan treed (hopelijk) Sprong met zijn Ducks aan tegen Minnesota Wild.