Färjestad is erg goed in de SHL, geen revanche voor Martijn Oosterwijk


Face-Off IJshockey SHL

Färjestad won zijn vijfde duel op rij en neemt de koppositie in de SHL over van Luleå. Het laaggeplaatste Mora sprokkelde deze week puntjes bij elkaar en Frölunda werkte aan het doelsaldo. Dat en nog veel meer over de SHL, SDHL en de Nederlanders in Zweden, door Barend Hoogteijling.

Punt voor Timrå tegen Djurgården

Twee van de drie teams die, zeer waarschijnlijk, zijn uitgeschakeld voor de play-offs wisten dinsdag punten te pakken. Timrå deed dat door in Stockholm een verlenging af te dwingen tegen Djurgården. Timrå wist de scoringsmachine van DIF goed in toom te houden en na zestig minuten was het, na een score van de thuisploeg in de eerste periode en de gelijkmaker in de derde periode, 1-1. Het extra puntje ging uiteindelijk naar Djurgården dankzij de goal van Marcus Davidsson op twintig seconden voor het einde van de overtime.

Mora weet twee punten te pakken

Ook Mora wist punten te pakken. Daar zag het, na 53 minuten, in de wedstrijd tegen Linköping niet naar uit. In de tweede periode scoorden de gasten twee keer waardoor het 0-2 stond. Met nog iets meer dan zes minuten op de klok wist Ryan Johnston de 1-2 te scoren. De gelijkmaker van Michael Haga volgde een minuut en dertien seconden later.
In de zeer vermakelijke wedstrijd, waarin beide teams vol op de aanval speelden, was uiteindelijk Haga de grote held van Mora nadat hij ook de winnende shoot-out wist te scoren.

Mora IK
Mora IK viert een overwinning

Elf goals bij Malmö – Färjestad

Dé spektakel wedstrijd van dinsdag was Malmö Redhawks – Färjestad. Na zeventien seconden was het 0-1 voor de gasten uit Karlstad en na vier minuten stond er al 0-2 op het scorebord. Een vliegende start voor FBK, dat Malmö overrompelde. Halverwege de eerste periode kon de thuisploeg in een powerplay de aansluitingstreffer scoren. De tweede periode begon voor Färjestad nog beter dan de eerste want na twee minuten en veertig seconden was de stand opgelopen naar 1-5, waarbij Jesper Olofsson de 1-3 en de 1-5 voor zijn rekening nam. Malmö heeft echter een ploeg met een vechtersmentaliteit en de Redhawks wisten zich tot 3-5 terug te knokken na veertig minuten in de wedstrijd.
Halverwege de laatste periode was het Olofsson die zijn derde treffer van de vanavond scoorde en Färjestad op 3-6 bracht. Nog was het niet gedaan met het verzet van Malmö want iets meer dan een minuut later lag de puck in het net achter Adam Werner voor de 4-6. Met nog ruim drie minuten te gaan scoorde Carl-Johan Lerby zijn tweede goal van de wedstrijd de 5-6, maar ondanks verwoede pogingen van de ploeg uit Skåne zat een zesde treffer er niet meer in voor Malmö en won Färjestad met 5-6 deze veelbewogen wedstrijd.

Jesper Olofsson - Färjestad
Jesper Olofsson – Färjestad BK (Foto: Andreas Hillergren – TT)

Weer zes goals voor Färjestad

Ook in de 41ste speelronde op donderdag en vrijdag wist Färjestad zes keer de puck in het net van de tegenstander te krijgen. De tegenstand was deze keer echter een stuk minder. Ondanks de bliksemstart van de thuisploeg uit Karlstad was het toch HV71 dat de eerste goal scoorde. Binnen anderhalve minuut stond de gelijkmaker al weer op het scorebord waardoor de eerste periode in 1-1 eindigde. In de tweede periode scoorde FBK wél een stuk makkelijker waardoor het kon uitlopen naar 5-1 en het middenstuk uiteindelijk werd afgesloten met een 5-2 tussenstand. In de derde periode wist de maker van het eerste doelpunt van Färjestad, Marcus Nilsson,  ook de eindstand op het scorebord te zetten: 6-2.

Mora wint weer, nu na overtime

Mora en Örebro zijn in een fel gevecht om de twaalfde plek, die een verblijf in de SHL voor het volgende seizoen verzekerd. Net als dinsdag wist Mora ook op donderdag twee punten bij elkaar te spelen, deze keer trok Skellefteå aan het kortste eind in de verlenging. Waar Mora in de vorige wedstrijd een 0-2 achterstand goed moest zien te maken stond het na de twee periodes drie goals achter tegen Skellefteå: 3-0.
Nadat in de derde periode eerst Viktor Amnér en Sebastian Hartmann hadden gescoord was het achttien seconden voor tijd Spencer Abott die de gelijkmaker scoorde. Deze keer werd Matt Bailey de gevierde man bij Mora nadat hij in over time de 3-4 scoorde.

Matt Bailey - Mora IK
Matt Bailey – Mora IK

Örebro verslaat Djurgården

Örebro wist daarentegen wel de volledige drie punten te behalen tegen het hooggeplaatste Djurgården. Zonder sterspeler Aaron Palushaj, die zijn zevende opeenvolgende wedstrijd miste door een blessure, speelde Örebro een hele solide wedstrijd. Tot goals leidde het nog niet in het begin van de wedstrijd maar de gasten uit Stockholm werden vrijwel continu tot verdedigen gedwongen. Na zes minuten was de verhouding van het aantal schoten op doel zes tegen één in het voordeel van Örebro. Uiteindelijk werd de eerste periode toch in het voordeel van de thuisploeg afgesloten: 2-0. Al snel in de tweede periode werd het 3-0 waarna DIF eindelijk iets terug kon doen. Na de 3-1 was het echter al binnen 26 seconden 4-1, tevens de tussenstand bij de tweede pauze.
Meteen in de afsluitende periode wist Örebro uit te lopen naar 5-1. De 5-2 die Djurgården halverwege de derde periode scoorde stond de overwinning, en bij behorende drie punten, niet meer in de weg voor de thuisploeg.

Weer overtime voor Mora

Waar Mora in de eerste twee wedstrijden deze week elke keer aan de goede kant stond na overtime of shoot-outs, moest het op zaterdag tegen Luleå genoegen nemen met ‘slechts’ één punt. Voor Mora toch een goede prestatie tegen het team dat bijna dertig punten meer heeft na 42 wedstrijden. Voor Mora, dat nog steeds dertiende staat was het een goede week waarin vijf punten uit drie wedstrijden werd behaald.

Weer verlies voor Djurgården tegen Örebro

HV71 had daarentegen een hele slechte week. De wedstrijden tegen  Skellefteå, Färjestad en Rögle werden alle drie verloren. Toch verloor het op de ranglijst maar twee plekken. Ook Djurgården dat dinsdag over HV heen wipte had verder een slechte week. Na het verlies op vrijdag tegen Örebro, werd er zaterdag wederom van Örebro verloren (0-2). In twee dagen tijd werd er dus twee keer verloren van laagvlieger Örebro, dat in beide wedstrijden kon rekenen op een ijzersterke Stefan Steen die in totaal 55 saves wist te maken op 57 schoten.

Stefan Steén, goalie bij Örebro HK
Stefan Steén, Örebro HK

Frölunda Indians schieten raak

Frölunda dat, ondanks de hoge plaats op de ranglijst, tot vorige week nog een negatief doelsaldo had, had een prima week. Eerst werd na shoot-outs nog gewonnen van Växjö Lakers (5-4). In de twee volgende wedstrijden zat de verdediging goed dicht en wist men aanvallend het doel van de tegenstanders goed te vinden. Timrå werd met 1-5 verslagen en Skellefteå werd met een 7-1 nederlaag naar huis gestuurd. Met acht punten (2G, 6A) was Ryan Lasch de meest productieve speler van de Indians deze week. De Amerikaan is inmiddels ook topscorer van de gehele SHL met 35 punten (10G, 25A).

Färjestad en Rögle winnen drie op drie

De twee teams die deze week 100% scoorden waren Färjestad, dat zich nu weer koploper mag noemen, en Rögle dat opklom van een elfde naar een achtste plaats.

Färjestad wist al van Malmö en HV71 te winnen. Ook Linköping bleek zaterdag geen al te groot obstakel (3-0). In Karlstad werd iedere periode één keer gescoord, terwijl Markus Svenssson de hele wedstrijd zijn doel schoon wist te houden. FBK is nu al vijf wedstrijden ongeslagen en heeft van de laatste elf wedstrijden er slechts twee verloren.

Ook Rögle wist deze week negen punten binnen te halen. Örebro (5-2), Linköping (3-4) en HV71 (2-3), dolven het onderspit tegen de ploeg uit Ängelholm.

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 Färjestad BK 42 77 132:100 (32)
2 Luleå HF 42 76 114:87 (27)
3 Frölunda HC 42 71 115:107 (8)
4 Djurgårdens IF 42 68 121:97 (24)
5 HV 71 42 67 106:98 (8)
6 Skellefteå AIK 42 65 114:108 (6)
7 Växjö Lakers HC 42 65 99:100 (-1)
8 Rögle BK 42 65 105:109 (-4)
9 IF Malmö Redhawks 41 64 103:102 (1)
10 Brynäs IF 42 63 97:106 (-9)
11 Linköping HC 42 62 112:112 (0)
12 Örebro HK 42 51 106:124 (-18)
13 Mora IK 42 48 98:127 (-29)
14 Timrå IK 41 37 95:140 (-45)

Visby/Roma verslaat Kristianstad

Nummer twee van de ranglijst Kristianstad ontving Visby/Roma en in een moeilijke wedstrijd voor de Gotlanders werden uiteindelijk wel twee punten meegenomen naar Visby. Martijn Oosterwijk zag vanaf de spelersbank dat Daniel Marmenlind 48 schoten te verwerken kreeg en dat VRH zelf ‘maar’ 23 keer het doel van de thuisploeg onder vuur nam. De stand na zestig minuten was 2-2 en doordat er in de verlenging niet werd gescoord, moesten shoot-outs de uiteindelijke beslissing brengen. Doordat Kristianstad niet wist te scoren en Adam Eriksson en David Lundmark dat wel voor Visby/Roma deden kon het extra puntje mee in de bagage naar Gotland. Eriksson kreeg de game-winning shoot-out op zijn naam.

Erg bleek Visby/Roma verliest

Op zaterdag volgde de thuiswedstrijd tegen het laaggeplaatste Hanhals. Martijn Oosterwijk was, na een aantal wedstrijden als back-up, weer de startende goalie maar kon geen revanche nemen op zijn rol als back-up goalie. Hij hield geen prettig gevoel over aan de wedstrijd. “Ik kan hier heel kort over zijn; frustrerend!” was het commentaar van de Groninger achteraf. Visby zat geen enkel moment in de wedstrijd. Aanvallend kon het geen vuist maken en als er al een goede aanval was stond de goalie van Hanhals of de paal in de weg. Ook verdedigend liep het erg stroef bij de eilandbewoners. Volgens HelGotland.se werd Oosterwijk veel te veel aan zijn lot overgelaten door zijn teamgenoten. Bij een 0-4 achterstand werd de Nederlandse goalie van het ijs gehaald en mocht Marmenlind de rest van de wedstrijd het doel verdedigen. De jonge Zweed kon niet voorkomen dat Hanhals nog verder uitliep naar een 0-6 eindstand.

Inhaalwedstrijd tegen Kallinge-Ronneby verloren

Maandagmiddag  volgde  de wedstrijd tegen koploper Kallinge-Ronneby IF, dat al verzekerd is van de eerste plaats in de AllEttan Södra. Deze wedstrijd stond al eerder gepland, maar toen Visby/Roma op de luchthaven in Ronneby arriveerde bleek al het materiaal nog op de luchthaven bij Stockholm te staan. Foutje van het grondpersoneel, waarbij Visby onverrichter zaken terug kon naar Gotland waar het nog een aantal dagen moest wachten op de verdwenen spullen. Dit hele geintje kost de club zo’n 100.000 Zweedse Kronen (ongeveer 9.500 Euro) aan vliegkosten, hotelkosten etc. Bovendien moeten de spelers een extra keer vrij vragen bij hun werkgevers.
Zondag vertrok de selectie van Visby/Roma voor de twee keer naar Kallinge. In de eerste periode kwam de ploeg met Marmenlind als startende goalie op een 1-0 achterstand. In de 23ste seconde van het middenstuk wist Jonathan Granström de gelijkmaker voor de Gotlanders te scoren, Toch ging de ploeg ook de tweede periode met een achterstand van het ijs: 2-1.
Aan het begin van de derde periode maakte ChristianHägg de 2-2, die lang stand hield. In een powerplay voor KRIF werd de 3-2 gescoord met nog iets minder dan drie minuten te spelen. De 4-2 eindstand werd via een empty-netter gescoord.

Woensdag speelt VRH, thuis, de laatste wedstrijd in de AllEttan Östra tegen Troja/Ljungby. Daarna beginnen, vanaf 26 februari, de play-offs waar Oosterwijk en zijn team al voor heeft geplaatst.

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 Kallinge-Ronneby IF 17 43 67:40 (27)
2 Kristianstads IK 17 32 58:42 (16)
3 Tranås AIF 17 30 47:42 (5)
4 Vimmerby HC 17 28 54:36 (18)
5 IF Troja/Ljungby 17 28 49:47 (2)
6 Huddinge IK 17 25 52:43 (9)
7 Mariestad BoIS HC 17 23 45:47 (-2)
8 Visby/Roma HK 17 21 45:55 (-10)
9 Hanhals IF 17 16 45:59 (-14)
10 Grums IK 17 9 30:81 (-51)

Stand van zaken in de SDHL playoffs

SDE met Kayleigh Hamers en Julie Zwarthoed komt pas weer in actie op de laatste dag van februari wanneer het gaat strijden om lijfsbehoud in de SDHL.

De eerste ronde van de play-offs (best-of-five) zijn inmiddels al wel begonnen.
Luleå was veel te sterk voor AIK (6-0, 0-7 en 0-6) en is door naar de tweede ronde. Ook MODO heeft zich al geplaatst voor de halve finale. Het won alle drie de wedstrijden tegen Brynäs (4-1, 3-7 en 1-3).

De twee andere series zijn nog niet beslist. Djurgården won, toch wel verrassend in en van Linköping met 0-5. De twee wedstrijden in Stockholm waren echter voor Linköping (2-3 en 1-3).
HV71 en Leksand maken het elkaar ook niet makkelijk. HV71 won de eerste twee wedstrijden (2-3 en 3-1) waarna Leksand de derde wedstrijd won met 1-3.

Luleå – AIK 3-0
MODO – Brynäs 3-0
Linköping – Djurgården 2-1
Leksand – HV71 1-2

Belangrijke week voor Wortel en Dijkema

Woensdag reizen Marée Dijkema en Britt Wortel met Färjestad af naar het noorden van Zweden waar het tegen Skellefteå zal spelen. Zaterdag en eventueel zondag volgen de wedstrijden in Karlstad. Skellefteå werd winnaar in DamEttan Norra met 42 punten uit achttien wedstrijden (13-1-1-3). Färjestad werd in Östra winnaar met 43 punten uit zestien wedstrijden (13-2-0-1).

De winnaar van deze serie zal het tegen SDE of Göteborg mogen opnemen voor een plaats in de SDHL voor het volgend seizoen.

 

 

Previous Nieuwe coach, eindelijk winst en per ongeluk op de tribune
Next Spanning stijgt van plek één tot elf in DEL; nog vijf duels te gaan