Leuven zeker van play-offs, Zoetermeer laat zege glippen in Herentals


Face-Off IJshockey BeNe League

De drie zondagduels in de BeNe League leverde Geleen definitief het thuisvoordeel op in de play-offs. Leuven pakte op bezoek bij Trappers moeizaam het zevende play-off ticket en Zoetermeer pakte bijna de volle winst in Herentals. Ed Versteeve blikt terug.

Zoetermeer laat winst glippen in Herentals

Zoetermeer Panters had de loodzware opdracht om een betere uitgangspositie te creëren op bezoek bij Herentals. Na amper zes minuten spelen had Kyle Brothers de koploper vlotjes op 2-0 gezet. Zoetermeer kwam terug via Erik Brand om met 2-1 de eerste pauze in te gaan.

HYC leek het duel  voor het half uur te beslissen door treffers van Preston Shupe en Vincent Morgan. Een game voor Peter Bartek deed het duel plots kantelen. In de laatste twee minuten van het middenstuk kwam Zoetermeer razendsnel langszij. Joy Turpijn, Valentijn Scheffe en Dusan Kmec zetten een ongelofelijke 4-4 ruststand op het bord. Direct in het slotstuk viel zelfs de vierde powerplay goal; opnieuw Kmec kogelde de puck langs Van Looveren. Herentals moest in de achtervolging, maar goalie Riedijk keepte een puike derde periode. Een minuut voor tijd haalde Van Iersel zijn goalie van het ijs en met een man meer kwamen de Belgen langszij via Vincent Morgan.

ERA Renomar HYC Zoetermeer Panters
Foto: Kurt Tops

HYC had een minuut nodig om het extra punt in overtime naar zich toe te trekken; Kyle Brothers werkte de puck behandig tegen de touwen. Zoetermeer was dichtbij een stunt van jewelste en ontnam Herentals haar 100% score op het Netenpark.

Chiefs Leuven stelt play-off ticket via shootouts veilig

Het zevende play-off ticket in de BeNe League is vergeven. Chiefs Leuven verzilverde de zege op Nijmegen door, moeizaam, punten te pakken in Tilburg. Trappers wenste niet aan een feestje mee te werken en legde een goede partij op het ijs. Nadat er geen treffers vielen in het eerste deel, zetten Dylano Bijsterbosch en Floris van Elten Trappers op een verdiende 2-0 voorsprong. Leuven sprong wakker en antwoordde adequaat. Vijf minuten na de twee Brabantse treffers had het zelf ook twee maal het net gevonden via Basim Laeremans en Jeffie Versin.

Chiefs Leuven Alec James
Foto: Robert Bos

Chiefs nam vroeg in het slotstuk voor een eerste keer de voorsprong via Alec James, die zijn 24e goal van het seizoen maakte. Trappers kwam weer langszij via Jonas Steeno, maar Jeffie Versin leek Leuven tien minuten voor tijd de zege veilig te stellen. Wouter Sars had lak aan de ambities van de bezoekers om een play-off ticket veilig te stellen en knalde opnieuw de gelijkmaker binnen, waarmee overtime afgedwongen werd.

Daarin werd niet gescoord en dus moesten shootouts de beslissing brengen. Alec James zorgde uiteindelijk voor het winnende penalty shot en stelde daarmee de winst en het play-off ticket veilig.

Geleen pakt thuisvoordeel met ruime zege op Antwerp

Geleen moest één punt pakken tegen Antwerp Phantoms om bij de beste vier te eindigen en zodoende thuisvoordeel af te dwingen. Met het punt zou ook thuisvoordeel tijdens de Final Four veilig zijn. Phantoms, geplaagd door het sluiten van het eigen Ruggeveld, kon het eerste kwartier nog aardig meeschaatsen, maar daarna was het over. Twee goals van Nick Verschuren en één van Lars van Sloun maakten het verschil na twintig minuten.

Nick Verschuren Microz Eaters Geleen
Foto: Lex Eckhardt

Van Sloun en Luca Heutmekers tilden het verschil in het middenstuk naar vijf, waarna Geleen in de derde periode nog even gas voor het eigen publiek. De teller stopte uiteindelijk bij 11-0 door goals van Mitch Koumans (2x), Lukasz Bartak, Jord Smit en Nick Verschuren (2x). Goalie Rowan Delil gaf zijn shutout op om Sander Kosters zijn de buut te gunnen. Verschuren noteerde door zijn vier treffers zijn 33e goal van het seizoen en voert daarmee de topschutterslijst aan in de BeNe League.

Thuisvoordeel voor Geleen in de play-offs en de Final Four. Antwerp strijdt in een direct duel met Mechelen om het laatste Final Four ticket in België.

# Team GP W L OTW OTL PTS +/-
1 ERA Renomar HYC 20 15 2 3 0 51 +91
2 Microz Eaters Geleen 21 15 3 1 2 49 +64
3 UNIS Flyers Heerenveen 19 15 2 1 1 48 +95
4 Luik Bulldogs 20 13 4 2 1 44 +59
5 AHOUD Devils Nijmegen 19 12 6 1 0 38 +49
6 CAIROX Hijs Hokij 20 12 6 0 2 38 +52
7 Chiefs Leuven 21 7 10 3 1 28 0
8 Amsterdam Tigers 20 7 13 0 0 21 -49
9 Zoetermeer Panters 20 5 11 1 3 20 -22
10 Mechelen Golden Sharks 20 3 17 0 0 9 -99
11 Antwerp Phantoms 20 2 17 0 1 7 -113
12 Trappers Toekomstteam 20 2 17 0 1 7 -127
Previous Oberliga Nord titel binnen handbereik na winst in Hamburg.
Next Nieuwe coach, eindelijk winst en per ongeluk op de tribune