Islanders grijpen de macht, Capitals zakken door het ijs


Foto: NHL

Weer een week voorbij in de Metropolitan Division en bovenin is het ongemeen spannend. De New York Islanders grepen deze week de macht en de top-vier staat binnen vier punten van elkaar. Washington Capitals, Columbus Blue Jackets en Pittsburgh Penguins staan zelfs binnen één punt.

Nieuws: Carolina slaat slag op de spelersmarkt, veel teams gaan bye-week in

Er was niet heel veel nieuws deze week. Wel een paar trades. Zo keerde Derek Grant terug naar de Anaheim Ducks als teamgenoot van Daniel Sprong en verliet hij de Pittsburgh Penguins. Joseph Blandisi bewandelde de omgekeerde weg. Carolina haalde Nino Niederreiter binnen en liet Victor Rask naar de Minesota Wild vertrekken. Bovendien kreeg Teuvu Teravainen een flink nieuw contract. De winger tekent een vijfjarig contract van 5,4 miljoen per jaar.

Nee, het grootste nieuws was toch echt dat we, voor het eerst sinds Thanksgiving, een nieuwe leider hebben in de Metro. Op bezoek bij zijn oude ploeg greep Islanders-coach Barry Trotz de eerste plek in de divisie.

Tot slot is een groot aantal teams in de Metro toe aan hun verplichte bye-week. Vijf dagen mogen de spelers niet hockeyen of trainen of op de club zijn. Vijf van de acht teams in deze divisie hebben nu al die pauze. Columbus Blue Jackets, New Jersey Devils, New York Rangers, Philadelphia Flyers en Pittsburgh Penguins komen tot en met het All-Star Game weekend niet in actie.

Power Ranking Metropolitan Divisie

Foto: NHL

1 (4). New York Islanders (62 punten, 29-15-4, L10: 8-2-0, W5)

De Islanders zijn aan een geweldige reeks bezig. Dankzij vijf overwinningen op rij klommen ze de laatste weken gestaag naar de eerste positie in de Metro. Vooral hun verdedigingen en goalie tandem, Robin Lehner en Thomas Greiss verdienen de credits. Veel schoten hebben de Islanders niet nodig om te scoren, maar toch vallen er niet heel veel goals. Als je er dan gemiddeld minder dan één tegen krijgt, zoals afgelopen week het geval was, dan heb je er vaak niet veel nodig. Nadat New Jersey Devils en Saint Louis Blues op één goal werden gehouden, volgden tegen de Caps en Ducks twee shutouts.

2 (3). Carolina Hurricanes (51 punten, 23-20-5, L10: 7-3-0, W1)

Carolina is nog een straatlengte verwijderd van de playoff-plekken. Toch ligt er een wildcard-plek voor het oprapen. De huidige vorm van de Canes is goed en de laatste weken staan ze steevast bovenin onze power rankings. We sluiten dan ook niet uit dat de Hurricanes nog mee gaan doen om de playoffs, al zal het daarvoor vermoedelijk wel de nummer vier van de Atlantic moeten verslaan. Extra lekker is natuurlijk als je nieuwe speler gelijk het net vindt. En dat deed Niederreiter dan ook.

3 (2). Columbus Blue Jackets (59 punten, 28-17-3, L10: 6-4-0, L2)

In Columbus is er wat zand in de motor gekomen. Uit drie wedstrijden sleepte de ploeg uit Ohio slechts twee punten. Het heeft geluk dat de andere toppers in deze divisie, op de Islanders na dus, ook punten lieten liggen. Daardoor staat het nog altijd derde.

4 (1). Pittsburgh Penguins (58 punten, 26-16-6, L10: 6-4-0, L1)

Pittsburgh rondde deze week een road-trip af in West Amerika en gaat nu de pauze in als vierde in de Metro. Er werd in OT nog wel gewonnen van Arizona, maar er waren ook redelijk kansloze nederlagen tegen San Jose en Vegas. Het rommelt een beetje en vooral Derick Brassard moet zich zorgen maken. Hij voldoet niet aan de verwachtingen. Ook derde goalie Tristan Jarry en één van de verdedigers staan op de nominatie om te vertrekken. De Penguins hebben negen verdedigers en zodra Justin Schultz terug is zal er eentje het veld moeten ruimen. Vermoedelijk zal dat Jamie Oleksiak of Chad Ruhwedel worden. In Pittsburgh zijn ze in ieder geval nog flink aan het sleutelen en nog niet helemaal klaar voor de playoffs. Patric Hornqvist keerde wel weer terug tegen Vegas na een hersenschudding. Er waren ook andere lichtpuntjes, zoals deze Goal of the Year-kandidaat:

5 (5). Washington Capitals (59 punten, 27-16-5, L10: 3-5-2, L4)

Mede door de oogblessure van Braden Holtby verloor Washington Capitals flink terrein. Vijf keer op rij wisten de Caps niet te winnen. Zo raakten ze dus hun koppositie kwijt aan de Islanders. Dan moet het ook nog eens Alex Ovechkin missen tegen óf Tampa óf Toronto, omdat hij niet meedoet aan de All-Star Game.

Scoren lijkt het voornaamste probleem bij de Caps, die in vier van hun laatste vijf wedstrijden in totaal slechts tot vier goals kwamen. In de vijfde wedstrijd, tegen de Blackhawks, scoorde Washington er vijf, maar maakte Chicago er acht. Deze eigen goal was misschien wel exemplarisch:

6 (7). New York Rangers (49 punten, 21-20-7, L10: 4-6-0, W3)

Een klein lichtpuntje voor de Rangers. Nadat ze werden ingehaald door de Hurricanes, vonden de Rangers eindelijk weer hun vorm. Zo wonnen ze met 6-2 van diezelfde Hurricanes.  Ook de Blackhawks en de Bruins werden deze week aan de kant geschoven. Gaan ook de Rangers zich mengen in de strijd om de Wildcards?

7 (8). Philadelphia Flyers (44 punten, 19-23-6, L10: 4-5-1, W3)

De Flyers hebben ook weer wat spelvreugde gevonden. Minnesota Wild, Boston Bruins en Montreal Canadiens werden aan de zegekar gebonden. Vooral de 7-4 zege op de Wild was indrukwekkend. Ook de hattrick van Sean Couturier is zeker het vermelden waard.

8 (6). New Jersey Devils (43 punten, 18-23-7, L10: 3-7-0, L3)

Waar de Rangers en Flyers dus weer een beetje de draad oppikten, ging het bij de Devils bergafwaarts. De door blessures geplaagde ploeg verloor drie keer op rij, al kreeg het niet de makkelijkste ploegen op bezoek. Columbus, de Islanders, en Anaheim was te sterk voor de Devils, die het nog altijd zonder Taylor Hall moeten stellen.

Three Stars of the Week

1. Robin Lehner (New York Islanders)

Met drie zeges en slechts twee tegengoals in drie duels is Robin Lehner de speler van de week. De goalie kreeg 67 schoten tegen en keerde er dus 65. Één shutout mocht hij bijschrijven. Samen met partner Thomas Greiss is Lehner één van de voornaamste redenen dat de Islanders naar de koppositie zijn gestegen.

2. Mika Zibanejad (New York Rangers)

Met vijf goals en twee assists was Zibanejad van grote waarde voor de Rangers deze week. Zijn ploeg wist drie zeges achtereen te boeken en dat was al heel lang niet meer gelukt.

3. Sean Couturier (Philadelphia Flyers)

Een hattrick is bijna een garantie voor een benoeming in de top-drie van de week. Vandaar dat Sean Couturier hier dus staat.

Previous Mannheim en München lopen verder uit op achtervolgers
Next 4-on-4: Tampa Bay, ijshockey in Nederland en de nationale selecties