Robin Lehner; problemen tussen de pipes


Face-Off IJshockey Spot On

Bekende mensen die steeds vaker een boekje over doen over depressiviteit, hulde! Robin Lehner heeft een zeer roerig half jaar achter de rug en daar was hij de afgelopen week in een interview met The Athletic heel erg open over. Over topsport, mentale problemen en een heel heftige strijd die hij voert en voerde.

Lehner is geboren en getogen in Gotenburg en via IF Mölndal Hockey (in een voorstad van Gotenburg) bij de topclub Frölunda Indians terecht gekomen. Na drie seizoen in de U16 en U18 bij Frölunda gespeeld te hebben, werd hij als 46e (en als tweede goalie na Mikko Koskinen) in de NHL draft van 2009 gekozen. Inmiddels heeft hij in acht seizoenen (goed voor 219 wedstrijden) NHL gespeeld voor Ottawa Senators en Buffalo Sabres, waar hij de laatste twee jaar eerste goalie was. Deze zomer maakte hij de overstap naar New York Islanders.

Robin Lehner Face-Off IJshockey

Problemen

“29 maart 2018 was de dag die mijn leven voor altijd zou veranderen”, zegt de doelman. Het is de avond voor de wedstrijd en Lehner belt zijn keeperstrainer in Buffalo, Andrew Allen. Hij vertelt hem dat hij niet zeker weet of hij de volgende dag wel kan spelen omdat hij zich mentaal slecht voelde. Hij gaf de volgende dag, 29 maart 2018, aan dat het weer goed met hem ging (zoals hij altijd deed) en stond weer tussen de palen tegen Detroit Red Wings. En dat had consequenties. Tijdens de eerste periode kreeg Lehner een angstaanval en moest worden vervangen.


De laatste actie van Robin Lehner was de tegentreffer van Dylan Larkin. Daarna zagen we de goalie niet meer terug

Op weg naar huis stopte hij om alcohol te kopen en begon hij te drinken. Uiteindelijk bereikte hij een punt dat hij zijn vrouw vertelde dat hij weg moest, dat het zo niet meer verder kon. “Het telefoontje dat ik de vorige avond met Andrew heb gepleegd? Ik zat helemaal vol, ik wilde mezelf doden. Ik was er meerdere keren extreem dichtbij. De strijd die je voert als ijshockeyer was niets vergelijken met de strijd die ik in mijn hoofd voerde. Toen zat ik op mijn dieptepunt.”

Keerpunt

Sinds Nieuwjaar ging het steeds slechter met Lehner hij voelde zich depressief en dronk nog meer dan anders. Met zijn advocaat had hij eerder in maart contact opgenomen met een programma dat door de NHL en NHLPA wordt ondersteund om mensen te helpen met problemen zoals die van Lehner. Het plan was om het programma na het seizoen te starten. Lehner heeft het seizoen echter niet meer afgemaakt en heeft niet meer voor de Sabres gespeeld. Die wedstrijd eind maart veranderde alles. “Toen ik mijn vrouw die nacht van 29 maart alles vertelde, werd ze blij. Ze heeft al meerdere keren geprobeerd me te helpen maar ik wilde nooit luisteren. Ze was bang voor mijn welzijn. Terwijl ik aan zelfdoding dacht, heeft zij alles voor haar ogen zien gebeuren.

Lehner en zijn vrouw besloten dat hij niet langer kon wachten om zijn revalidatie te beginnen. Hij zat op het vliegveld voor vertrek naar de kliniek in Arizona te drinken en vroeg zichzelf af of hij in het vliegtuig zou stappen of er een einde aan zou maken. Het werd het vliegtuig. “Mijn ontgifting duurde drie weken en ze vertelden me daar dat het één van de heftigste ontgiftingen was die ze daar hadden gezien. Ik had al zo lang niet geslapen dat mijn hersenen in shock waren”.

Moeilijke jeugd

De goalie vertelt dat hij al erg lang problemen heeft. Al tijdens zijn jeugd had hij te maken met misbruik, verslaving en mentale problemen. Hij begon al op jonge leeftijd te drinken en trok op met verkeerde mensen. Een week na zijn behandeling kreeg hij de diagnose dat hij manisch-depressief is, ADHD heeft en aan een posttraumatische stressstoornis leidt. “Ik was constant boos, geïrriteerd en moe. De depressie beïnvloedde niet alleen mijn hersenen, maar ook mijn lichaam. Ik was elke dag gewond, wilde niet trainen en nauwelijks wedstrijden spelen”.

Tijdens de behandeling ging het langzaam steeds beter met hem, maar Lehner besloot het traject uit te breiden. Hij was bang om het centrum te verlaten en wilde niet weggaan voordat hij zich weer 100% voelde. ‘Ze zeiden dat als ik weer zou drinken, ik waarschijnlijk zou sterven. Nu moest het dan ook gewoon klaar zijn.” Hij leek gelukkiger te worden een gevoel dat hij al heel erg lang niet had gekend. “Ik verdiende beter. Mijn vooral verdiende mijn familie beter! Ik begon gedurende deze periode eindelijk de goede beslissingen te nemen. Vandaag ben ik een gelukkig man die voor het eerst probeert in het heden te leven en het er elke dag van neemt.”

Nieuwe start

Lehner is nu klaar voor een nieuw NHL seizoen bij zijn nieuwe club, New York Islanders. Hij erkent dat zijn problemen en reputatie het moeilijker maakte om een nieuw contract bij een club te krijgen. “Mijn zaakwaarnemer kreeg een paar telefoontjes, maar de clubs aarzelden omdat ze wisten van mijn problemen. Met een aantal clubs heb ik gesprekken gehad.” Lou Lamoriello, de nieuwe General Manager van de Islanders, belde en gaf Lehner uiteindelijk een kans. “Ik ben echt opgelucht om aan een nieuw hoofdstuk te beginnen. Toen ik het contract kreeg, werd ik zo blij. Ik had eindelijk iemand die in mij geloofde.” De doelman kijkt er naar uit om een nuchter hockeyseizoen te gaan spelen, naar eigen zeggen voor de eerste keer in zijn carrière.

Terug op het ijs

Afgelopen zondag maakte Lehner zijn New York Islanders debuut in een oefenwedstrijd tegen Philadelphia Flyers. Halverwege de tweede periode werd hij vervangen door Thomas Greiss. Hij kan tevreden op zijn debuut terugkijken. Lehner kreeg zeven schoten te verwerken, die allemaal werden gestopt. De Islanders wonnen de wedstrijd met 3-0.

Previous Doe mee met het tweede seizoen van de Face-Off TOTO!
Next BeNe League Preview: De jacht op CAIROX HIJS Hokij is geopend