BeNe League Preview: De jacht op CAIROX HIJS Hokij is geopend


HIJS Hokij BeNe League IJshockey Face-Off
Foto: Robert Bos

Face-Off neemt jou mee in de voorbeschouwingen op het komende BeNe League seizoen. Alle teams worden belicht aan de hand van het vorige seizoen, de selectie, de spelers om in de gaten te houden en natuurlijk een voorspelling. Het is tijd voor de laatste voorebeschouwing, waarin Ed Versteeve  zijn licht laat schijnen op bekerwinnaar, landskampioen en BeNe League kampioen CAIROX HIJS Hokij

AFGELOPEN SEIZOEN

De geschiedenisboeken werden herschreven in Den Haag; 2017-2018 werd het jaar dat niet alleen de eerste dubbel in de historie van de club werd gepakt, maar HIJS plakte daar de titel in de BeNe League aan vast. Heerenveen, houder van de drie kampioensringen, werd in alle drie de finales geklopt. Waarbij de finale om de landstitel en de BeNe League van een zeer hoogwaardig niveau waren. Den Haag was vorig seizoen de beste van Nederland en België.

AANGETROKKEN EN VERTROKKEN

Vijf schakels van het triple-team zijn niet meer in De Uithof. Jeffrey Melissant vertrok naar Nijmegen. Bas BritstraThomas RoosendaalDonny van Musscher en Fabian Schotel stopte. Vooral het stoppen van Schotel doet de liefhebber pijn. Hij was vorig seizoen in mijn ogen niet alleen de beste speler van de play-offs, maar wellicht wel van het seizoen in de gehele BeNe League.

Buiten het ijs werd ook een belangrijke ingaande transfer gemaakt: CAIROX werd aangetrokken als hoofdsponsor in de Hofstad. Op spelersgebied werden Mike VerschurenLevi BoerTomislav HreljaCeanay van UytrechtVince van de Kraak en Reinier Staats gehaald, zodat de ploeg van Chris Eimers een poging gaat doen om alle titels aan boord te houden.

VOORUITBLIK

Het wordt een uitdaging; voor het tweede seizoen is er een ploeg die een triple verdedigt. Aan HIJS de eer om één, twee of alle titels aan boord te houden. Dat gaat niet vanzelf, dat weet iedereen binnen het Haagse. Wanneer Eimers -en daar staat hij bekend om- in staat is redelijk snel een geoliede machine te brouwen, dan zal er ook dit seizoen een ploeg staan die voor de prijzen gaat spelen. Of misschien wel moet spelen.

KEEP AN EYE ON:

Tomislav Hrelja, de man die misschien wel de grootste nalatenschap moet gaan vullen in de BeNe League. De goalie werd -in mijn ogen- verrassend uitgezwaaid in Nijmegen en mag het nu in Den Haag laten zien. De sluitpost kan beslissend zijn, maar zal ook aan de constantheid van zijn spel moeten werken.

HIJS Hokij BeNe League IJshockey Face-Off
Foto: Robert Bos

Alan van Bentem: de aanvoerder maakt een gretige indruk en zal natuurlijk weer voorop in de strijd gaan bij Den Haag. Wanneer hij opnieuw de rapportcijfers van vorig seizoen kan overleggen (22G, 30A), is hij opnieuw van grote waarde.

Ceanay van Uytrecht: Een jeugdproduct van Red Eagles Den Bosch, afgelopen jaar goed voor 20 BeNe League duels en actief op het WK U20 voor Oranje. Een jonge talentvolle verdediger die zich nu op het grote podium mag gaan bewijzen. Ik ben benieuwd of hij de progressie door kan trekken dit seizoen.

HIJS Hokij BeNe League IJshockey Face-Off
Foto: Robert Bos

VOORSPELLING

Titels pakken is één, ze behouden is twee. CAIROX HIJS Hokij weet één ding zeker en dat is dat de jacht op de ‘Hagenezen’ is geopend. Heerenveen, Nijmegen, Luik, Herentals en zelfs Geleen staan te popelen om één van de prijzen uit de Hofstad te kapen. Waar Den Haag vorig seizoen de challenger was, gaat het nu in de rol van kampioen aan het seizoen beginnen. De verwachtingen zullen torenhoog zijn; is het niet van de buitenstaander, dan zeker wel van de eigen fans. Kan de ploeg van Eimers het huzarenstukje opnieuw flikken met een triple? Mijn antwoord daarop is ‘nee’. Ik verwacht een verrassing in de BeNe League dit seizoen, waarbij Den Haag pootje gelicht zal worden bij de laatste vier en de titel aan een nieuwe kampioen moet laten.

Previous Robin Lehner; problemen tussen de pipes
Next NHL Preview: Kan Philadelphia Flyers een tandje bijzetten?