Hamers en Zwarthoed moeten spelen voor lijfsbehoud in SDHL


Face-Off IJshockey SHL

SDE HF kan zich niet meer plaatsen voor de play-offs en moet gaan spelen voor lijfsbehoud in de SDHL. Gisteravond werd tegen AIK gespeeld. De enige ploeg die nog in te halen was voor Julie Zwarthoed, Kayleigh Hamers en hun ploeggenoten. Barend Hoogteijling zag de wedstrijd en brengt jullie hiervan en over de rest van het seizoen op de hoogte.

AIK begint sterker

Het eerste deel van de eerste periode zette AIK veel druk en werd SDE voornamelijk tot verdedigen gedwongen. Als het onder de druk uitkomt weet het wel te scoren. Op aangeven van Zwarthoed is het SDE-topscorer Leanne Ganney die de Ladies-in-Black op voorsprong schiet.

Goal werkt als verlossing voor SDE

Na de 1-0 neemt SDE duidelijk de overhand en AIK is in deze periode alleen nog even gevaarlijk als het een speelster meer op het ijs heeft staan.

Ook in de tweede periode is SDE de betere, alhoewel ook AIK nu weer wat meer aanvallend ijshockey kan laten zien. Wanneer Zwarthoed naar de strafbank moet, heeft AIK weer kans om meer druk te zetten. Als de puck dan wordt verloren en Magdalena Winbo vrij doorgaan heeft richting het AIK doel wordt ze neergehaald. Een penalty-shot voor SDE in een short-handed situatie. Hamers weet deze feilloos binnen te werken: 2-0.

Kayleigh Hamers - SDE HF
Kayleigh Hamers – SDE HF

De derde periode… het loopt mis voor SDE

In de derde periode komt SDE meer onder druk te staan en met nog acht minuten op de klok is het de Letse routinier Iveta Koka die de aansluitingstreffer scoort. Anderhalve minuut voor het einde van de reguliere speeltijd haalt AIK haar goalie van het ijs voor een extra veldspeelster, als tien seconden daarna een speelster van SDE naar de strafbank moet, kan AIK de druk nog meer opvoeren met 6 tegen vier veldspeelsters. En met succes. Koka weet vijftien seconden voor tijd de prima keepende Sofia Reiderborn voor de tweede keer deze avond te passeren; 2-2 en overtime. In overtime krijgen Hamers en Zwarthoed, zoals in de hele wedstrijd, weer veel ijstijd maar dat mocht niet baten. AIK scoort en verzekertd zich van een plaats in de play-offs.

De rest van het seizoen

In de reguliere competitie speelt SDE nog vier duels (MODO, Göteborg en Brynäs thuis en uit tegen Linköping). Daarna volgen de promotie/degradatie wedstrijden tegen een team uit de DamEttan.

De DamEttan is in vier regio’s verdeeld (waarbij Färjestad met Marée Dijkema en Britt Wortel in DamEttan Västra uitkomen). De vier winnaars van de deze regio’s spelen een kwalificatieronde (best-of-three) om te bepalen wie het tegen de onderste twee teams van de SDHL mogen opnemen voor een verblijf in de SDHL volgend jaar.

De winnaar van Norra speelt dit jaar tegen Västra. Die van Södra neemt het op tegen Östra.

Dijkema en Wortel mogelijke tegenstanders van SDE HF

Het team dat als negende in de SDHL is geëindigd mag dan uit de twee winnaars van de kwalificatieronde hun tegenstander kiezen voor de best-of-three om lijfsbehoud. De nummer tien van de SDHL neemt het op tegen de andere winnaar.

Op dit moment staat Färjestad bovenaan met vijf punten voorsprong op Sandvikens IK. Beiden moeten nog vier wedstrijden spelen, waaronder een onderling duel. In Norra gaat de strijd tussen Skellefteå AIK (14 wedstrijden, 30 punten) en IF Björklöven (14 wedstrijden, 29 punten).

Previous Red Bull Battle in CHL halve finale gewonnen door München
Next Post-season Hockey Camps: het AIHF Camp 2019