Metropolitan Division: Vreugdedansjes en goalieperikelen


Weer een week voorbij in de Metropolitan Division. De contouren zijn inmiddels wel duidelijk. De top-vier blijft winnen, de Rangers zakken weg. Alleen Carolina lijkt nog enige hoop te mogen koesteren voor een plekje in de playoffs. Tim Gerth praat je bij over afgelopen week.

Gerommel in Columbus, Nash met pensioen

Foto: NHL

Is dit het laatste beeld van Sergey Bobrovski in dienst van de Columbus Blue Jackets? De Rus weet wat hij wil en wat hij niet gaat krijgen: hetzelfde contract als Carey Price (8 jaar voor 84 miljoen). Net als teamgenoot Artemi Panarin, waarover later meer, heeft ‘Bob’ een aflopend contract en nu lijkt hij definitief op de uitweg vanwege ‘onsportief gedrag binnen het team’. De Vezina Trophy winnaar werd naar de kant gehaald tegen Tampa en ging direct de kleedkamer in. Daarna werd hij voor het betreden van het vliegtuig apart genomen en sindsdien staat hij aan de kant. Hoe loopt dit af?

Kris Letang werd, zoals wij vorige week al voorspelden, als Last Man In gekozen voor de All Star Game. De verdediger van Pittsburgh Penguins kent een uitzonderlijk sterk seizoen. Naast Letang zijn ook Seth Jones en John Carlson van de partij.

Rick Nash heeft aangekondigd niet terug te keren. De voormalige captain van de Blue Jackets en speler van de Rangers werd geëerd afgelopen week in een wedstrijd tussen zijn twee voormalige ploegen.

Power Ranking Metropolitan Divisie

Foto: NHL

1. Pittsburgh Penguins (56 punten, 25-14-6, L10: 8-2-0, L1)

De Penguins zijn op roadtrip door Californië. Na winst op Anaheim en verlies tegen de Kings wordt komende week nog tegen San Jose, Arizona en Las Vegas gespeeld. De Penguins zijn hun streak kwijt, maar weten wel dat ze de komende jaren gebruik kunnen maken van goalie Casey DeSmith. Die tekende voor drie jaar en zeer goedkoop bij als reservegoalie.

Met DeSmith op doel gaat het de laatste tijd wel wat minder dan met Matt Murray, die nog geen wedstrijd verloor sinds zijn terugkeer. Er werd namelijk verloren van de LA Kings, die helemaal onderaan de NHL bungelen.  Een oude kwaal die weer opspeelt voor de Penguins: niet kunnen winnen van laag geklasseerde ploegen. Daardoor zakte Pittsburgh wel een plekje in de stand. Verder draait het team zeer goed en is men nu vooral bezig wie er gehaald moet worden voor de playoffs. Phil Kessel hoeft zich niet langer zorgen te maken om een trade.

De blessures van Zach Aston-Reese en Patric Hornqvist zijn wel vervelende obstakels voor de Penguins. ZAR zal er langere tijd uit zijn met een gebroken hand (na een gevecht). Hornqvist heeft een hersenschudding.

2. Columbus Blue Jackets (57 punten, 27-15-3, L10: 7-3-0, W3)

Bij de Blue Jackets was het dus de week waarin Bob raar ging doen. Het was echter ook de week waarin Artemi Panarin raar ging doen, maar dan op de goede manier! De Rus wist twee keer zijn team naar de zege te schieten. Vooral die in overtime tegen de Capitals was erg leuk.

Evgeny Kuznetsov van de Caps scoorde vlak voor tijd de 1-1, waarna hij zijn bekende kraamvogel juichactie uitvoerde. Toen Panarin de wedstrijd besliste, besloot hij en zijn teamgenoten die actie maar eens te imiteren. Mede dankzij Panarin’s inspanningen steeg Columbus ten koste van Pittsburgh naar de tweede plaats in de Metro.

3. Carolina Hurricanes (49 punten, 22-18-5, L10: 8-1-1, W2)

Carolina ligt nog een stukje achter op de Islanders, Jackets en Penguins, maar begint in de huidige vorm wel aanspraak te maken op een playoff plek. Dat kan natuurlijk ook via de Wild Card. Daarvoor zal het nog wel voorbij moeten gaan aan Montréal en Buffalo. Maar dat lijkt, op deze manier, een kwestie van tijd.

Het was ook de week waarin Jeff Skinner, inmiddels op dertig goals, terugkeerde. In Carolina gaven ze hem iets teveel eer, waarna hij gelijk scoorde. Maar goed, het was vooral de week van de hattrick van Sebastian Aho.

Deze week werden er in totaal drie zeges geboekt uit vier wedstrijden. En dat betekent natuurlijk weer een nieuw feestje achteraf!

4. NY Islanders (54 punten, 25-15-4, L10: 8-2-0, W1)

Ook de Islanders verloren weer eens deze week, maar de ploeg van Barry Trotz en eigenlijk ook gewoon van Robin Lehner, doet het gewoon heel goed. Op dit moment zijn ze met Carolina, Pittsburgh en Columbus de vier sterkst presterende ploegen.

De Islanders’ streak kwam juist ten einde tegen de Hurricanes na zes overwinningen. Later in de week werd ook nog verloren van de Rangers. Wel werd er gewonnen van Tampa Bay, en niet zomaar:

5. Washington Capitals (59 punten, 27-13-5, L10: 5-3-2, L1)

Bij de Capitals loopt het even iets minder. De nederlaag tegen Columbus kwam al even voorbij. Maar wat vooral een groot verlies is, is het wegvallen van Braden Holtby, die een oogblessure heeft en er een paar dagen uit ligt. En we weten allemaal hoe belangrijk de ogen voor een goalie zijn en vooral voor Holtby.

Phoenix Copely, de vervanger van Holtby kreeg er maandag avond vier om de oren, waarmee de Caps met 4-1 verloren van de St. Louis Blues.

Toch werden de andere drie wedstrijden afgelopen week ‘gewoon’ gewonnen. Niets aan de hand dus, maar de concurrentie nadert wel.

6. New Jersey Devils (43 punten, 18-20-7, L10: 6-4-0, W)

Bij de Devils weten we het inmiddels wel: het leven is iets minder leuk zonder Taylor Hall. Sinds 23 december speelde de MVP van vorig seizoen al niet. Toch gaat het niet onaardig en lijken ze de Rangers wel te kunnen pakken in deze divisie. Dat gaat dan nog altijd om de zesde plek en dus zijn de play-offs ver buiten bereik.

Mackenzie Blackwood is een interessante vondst. In negen wedstrijden noteerde hij een 1.85 goals against average en een reddingspercentage van .947. Dat kunnen we van Corey Schneider al een tijdje niet meer zeggen.

Op maandag was er een spectaculaire 8-5 overwinning op de Chicago Blackhawks. New Jersey scoorde vijf goals op rij en waren daarna niet meer te achterhalen.

7. NY Rangers (43 punten, 18-20-7, L10: 3-6-1, L1)

Hier zijn ze vooral bezig met rebuilding. Wie gaan er weg en wie mogen er blijven? Kevin Shattenkirk is niet de verdediger die het team naar grote hoogtes gaat stuwen.

8. Philadelphia Flyers (40 punten, 17-23-6, L10: 2-7-1, W1)

De Flyers hebben een record geëvenaard! Zeven goalies gebruiken in één seizoen! Dat was tegen de Washington Capitals. Mike McKenna debuteerde voor de Flyers en… verloor. Verder valt er echt weinig te zeggen over de Flyers. Okee, James van Riemsdyk is terug en bezig om de topscorer te worden van zijn club. Dat is dan een lichtpuntje.

Ook Nolan Patrick scoorde weer eens, en hoe!

Three Stars of the Week

Foto: NHL

1. Artemi Panarin (Columbus Blue Jackets)

Met twee game winning goals en vier goals in totaal had Panarin het grootste aandeel in het succes van zijn club deze week. Waar de ene Rus zijn ploeg in de steek liet, zorgde de ander voor lachende gezichten.

2. Micheal Ferland (Carolina Hurricanes)

Één van de spelers die best nog wel eens van club zou kunnen veranderen. Ferland is met zijn fysiek en offensieve kracht een gewilde speler. Naar verluidt zouden de Penguins hem op de korrel hebben. Deze week was hij goed voor één goal en vijf assists en een +5 rating en dat alles met minder dan vijftien minuten ijstijd gemiddeld.

3. Jake Guentzel (Pittsburgh Penguins)

Guentzel is deze week Third Star of the Week in de NHL, maar ook in ons Metro-overzicht. Jake ’n Bake scoorde vijf goals afgelopen week, waaronder een hattrick. Toch hebben wij hem iets lager ingeschat, puur omdat hij een minus rating had en bovendien in een ploeg speelde die heel veel scoorde en zijn goals dus iets minder waarde dragen.

Previous Verlies voor vermoeid Düsseldorf tegen München, Bremerhaven naar de subtop
Next 4-on-4: Pensioen Versteeg, NHL in Europees stadion, degradatie dames U18, Daniel Sprong