4-on-4: Pensioen Versteeg, NHL in Europees stadion, degradatie dames U18, Daniel Sprong


Nederland U18 Dumfries
Foto: Ed Versteeve, Face-Off

De meiden U18 hebben het helaas niet gered zich te handhaven in hun WK-groep. De eeuwige vraag bij jeugdteams blijft altijd hetzelfde: Wat is belangrijker: winnen of ontwikkelen?

Ed: Beiden. Om te winnen moet je ontwikkelen. Vorig seizoen schaatste er een blok van acht speelsters die we dit jaar niet terugzagen bij U18. En dus stond er een jonge selectie, de jongste van alle teams in Dumfries. Je ziet de komende jaren, per geboortejaar, veel speelsters met potentie opduiken. Die ontwikkeling moet je nu al in de gaten houden, stimuleren, al zal dat bij de jongsten (14 jaar) vanuit de clubs moeten gebeuren. Uiteindelijk moet de ambitie zijn om te winnen. Bij de dames was dit pas het tweede seizoen dat men op een WK actief was en daar hebben ze, ondanks het gemis van de power houses, laten zien dat ze op IB niveau thuishoren. Volgend seizoen stromen er slechts twee speelsters uit en kun je met een bredere groep aan de slag dit jaar.

Jonathan: Het is een stukje volgorde. Eerst moeten de jeugdteams veel blijven ontwikkelen. Maar daar horen ook ontmoetingen bij met tegenstanders die beter zijn: dat trekt je weer naar een hoger niveau. En dan ga je verder ontwikkelen. Maar tussendoor moet je altijd willen winnen: zonder die wil kom je er gewoon niet doorheen, dan haal je nooit het maximale uit jezelf.

Reginald: Het antwoord is meer trainen, beter trainen. En dat hoeft niet persé meer op het ijs te zijn. Je kan ook elke dag off-ice trainen, zelfs handballen of korfballen is een meerwaarde. En natuurlijk, de begeleiding kan en moet beter. Heb al eerder gesteld; jammer toch dat er zo weinig oud-spelers warm gemaakt kunnen worden voor een rol in de jeugdopleiding. En als je de weg van competitiesport inslaagt; ja, dan moet je er ook vol voor gaan en investeren. Ja, ook met geld want opleiding is allesbehalve gratis.

Rik: Om te kunnen winnen moet je ontwikkelen. Ontwikkelen gaat gepaard met trainingsintensiteit maar ook wedstrijd hardheid. Ik denk dat het vooral aan het laatste ontbreekt. Daar is en Nederland te klein voor en de sport zelf in Nederland ook. Nu was dit het jongste deelnemende team dus er zit nog wel rek in om tot betere prestaties te komen. En realistisch gezien kun je niet in een keer doorstoten naar de wereld top en zeker niet als je geringe aanwas hebt.

Previous Metropolitan Division: Vreugdedansjes en goalieperikelen
Next Topdag voor Belgen op IIHF-toernooien met ruime overwinningen