Nederland U18 verliest van topfavoriet Noorwegen: 0-4


Nederland U18 Dumfries IJshockey
Foto: Ed Versteeve, Face-Off

De Nederlandse onder 18 meiden hebben voor het eerst een WK duel verloren. In de IceBowl van Dumfries ging de ploeg van Alf Philippen met 0-4 onderuit tegen titelfavoriet Noorwegen.

TEGENHOUDEN

In de openingsfase werd één ding direct duidelijk; de Noorsen legden vaak aan voor het schot op het doel van Eline Gabriele. De goalie stond heel sterk te keepen in een fase waarin Oranje een beroep op haar moest doen. De defensie van Nederland stond haar mannetje bij vlagen en hielden Noorwegen tegen en op afstand. Op het moment dat de supporters dachten met 0-0 de rust te halen, kwam U18 ongelukkig op achterstand. Een schot van Thea Jorgensen werd onderweg drie maal van richting veranderd en rolde tergend langzaam langs Gabriele. De schotverhouding van 22-1 in het voordeel van de Scandinavische dames, maar daarin zaten ook zeventien schoten van afstand.

Nederland U18 Dumfries IJshockey
Foto: Ed Versteeve, Face-Off

WEGGEGEVEN

In het middenstuk opende Oranje pittiger, maar gaf het in een tijdsbestek van drie minuten het duel uit handen. Silje Gundersen en Stine Myreng Kjellesvik zetten de Noorsen op 0-3. Opnieuw nam Noorwegen het doel van Nederland veelvuldig van afstand onder vuur, maar écht gevaarlijk werd het zelden. Aan de andere kant kwam U18 er een aantal keer goed uit en was het jammer dat Fleur Kivits haar schot aan de het einde van de periode niet tegen de touwen zag vliegen.

In periode drie gooiden de jonge Leeuwinnen de schroom iets meer van zich af. Dat resulteerde in een aantal doelpogingen richting Mia Isdahl, maar zij hield haar goal schoon. Noorwegen sloeg in de 52e minuut nog eenmaal toe; slordig puckverlies werd Oranje fataal. Nora Christophersen pikte de puck op, omspeelde Gabriele en tikte de puck via de paal binnen. Daarmee verloor Nederland U18 voor het eerste een wedstrijd op een WK. Na de vier overwinnin tegen Spanje, Turkije, Kazachstan en Mexico, maakte de ploeg van Philippen kennis met ‘een tandje hoger’. Met de uitslag kon iedereen leven, al was het gevoel wel dat de twee snelle goals in periode twee ‘zonde’ waren en daarmee de wedstrijd in het slot gooide.

Previous Incompleet Tilburg Trappers wint in Leipzig
Next Hijs mag bekertitel in eigen huis verdedigen