Canada, Zweden exit, Amerika, Rusland spelen halve finale tegen elkaar


De kwartfinales voor het WK U20 brachten twee verrassingen, thuisland Canada en Zweden werden uitgeschakeld door respectievelijk Finland en Zwitserland. Amerika won van Tsjechië en Rusland verpulverde Slowakije. Cor Machielsen brengt jullie weer up to date.

Canada – Finland 1-2 OT

Tot grote ontzetting werd het thuisland uit het WK gewipt door Finland via een overtime goal van Toni Utunen. Al was het gezien de wedstrijd verdiend dat de Finnen door gaan, toch zal Maxime Comtois van de Anaheim Ducks voorlopig nog wel eens zwetend wakker na het missen van een penalty shot in overtime. In reguliere speeltijd was het 1-1 geworden door een goal in de tweede periode van Ian Mitchell. Zevenenveertig seconden voor tijd scoorde de Finnen pas de verdiende gelijkmaker door Aleksi Heponiemi.

Amerika – Tsjechië 3-1

De Amerikanen haalden redelijk makkelijk de halve finale, ze hadden duidelijk een overwicht op de tegenstander en dat was ook terug te zien op de statistieken. 41-19 qua schoten op goal. Na veertig minuten stond er al 2-0 op het scorebord door goals van Josh Norris en Noah Cates. Het werd nog even spannend vanaf de eenenvijftigste minuut, toen Martin Kaut er 2-1 van maakte via een powerplay goal. Maar het slotakkoord was voor de Amerikanen toen Alexander Chmelevski met een empty netter de 3-1 binnen schoot.

Rusland – Slowakije 8-3

De Russen gingen vanaf de start vol gas richting het Slowaakse doel en binnen tien minuten lagen er al vier pucks in het doel. Na de derde goal werd de Slowaakse goalie Samuel Hlavaj al gewisseld voor Juraj Sklenar. Maar dat bracht niet de oplossing. Na de tweede periode was het al 7-0. De eindstand na zestig minuten was 8-3 waarbij Klim Kostin twee goals scoorde, Grigori Denisenko een goal had en twee assists en Alexander Alexeyev, Stepan Starkov en Nikita Shashkov ieder een goal en een assist voor de Russen. Voor de Slowaken konden Michal Ivan en Martin Fehervary met een ietwat opgegeven hoofd het ijs verlaten aangezien zij beide twee assists en een goal maakten.

Zweden – Zwitserland 0-2

De held van de Zwitsers was goalie Luco Hollenstein die alle 41 schoten van de Zweden onschadelijk wist te maken. In de eerste periode had Yannick Bruschweiler de Zwitsers al op voorsprong gezet. Die werd uitgebreid in de tweede door Silvan Luca Wyss. Hoeveel de Zweden het ook probeerde ze kwamen er maar niet doorheen en was er een grote verrassing te noteren.

De halve finales gaan tussen Rusland en Amerika vrijdagavond om 22:00 uur en Zwitserland – Finland vrijdagnacht om 02.00 uur

Kazachstan – Denemarken 4-3

Ook voor de degradatie in deze poule is er de eerste wedstrijd gespeeld. In een wedstrijd waarin de Denen het beste spel hadden dolven ze uiteindelijk toch het onderspit omdat Demid Yeremeyev van de 43 schoten er maar drie liet passeren. Van de negentien schoten door de Kazachstanen liet Mads Sogaard er vier door. Na de eerste periode had Kazachstan al een 2-1 voorsprong genomen. Die werd uitgebouwd door een powerplay goal van Sayan Daniyar. In de eenenveertigste minuut werd het weer spannend toen Andreas Grundtvig de 3-2 maakte. Artur Gatiyatov bracht weer wat lucht met de 4-2 in de achtenveertigste minuut. Via een powerplay goal in de zevenenveertigste minuut voor de Denen door Malte Setkov werd het nog even billen knijpen voor de Kazachstanen maar ze hielden stand zodat ze met een gerust hart de tweede wedstrijd in kunnen gaan vrijdagavond om 18:00 uur.

Previous #14 - Merel Slopsema - Defence - GIJS Groningen
Next Top drie wint, Mannheim, München en Düsseldorf lopen verder uit op achtervolgers