SHL halverwege, Zwarthoed en Hamers verliezen laatste wedstrijd in 2018


Face-Off IJshockey SHL

Na een onderbreking van ruim een week vanwege de Challenge One Cup in Rusland, waar Zweden als derde eindigde, ging de SHL woensdag weer verder. Van de Nederlanders speelden Julie Zwarthoed en Kayleigh Hamers hun laatste wedstrijd van het jaar. Barend Hoogteijling brengt je weer op de hoogte.

Växjö wint topper van Malmö

Dé wedstrijd van de dag was die tussen Växjö Lakers tegen Malmö Redhawks. In het klassement staan de twee ploegen vlakbij elkaar, net onder de top van de SHL. Växjö had de laatste acht thuiswedstrijden gewonnen, Malmö had van de laatste zes wedstrijd in de SHL er vijf gewonnen. Het werd een fysieke wedstrijden waar, voor Zweedse begrippen, behoorlijk wat straffen werden uitgedeeld. De thuisploeg was over het geheel duidelijk de betere ploeg. Mede ook doordat Malmö door de straffen die ze opliepen niet in hun spel kon komen. Bovendien was Viktor Fasth weer bijna onklopbaar in het doel van Växjö. De Tsjech Roman Horák en de Fin Julius Junttila vormen inmiddels een prima aanvallend koppel.  Horák scoorde op aangeven van de Fin de 3-1 en heeft na dit weekend inmiddels negen goals en 21 assists. Junttila heeft vijf goals gescoord en acht assist.

Roman Horák - Växjö Lakers
Roman Horák – Växjö Lakers

Een andere speler die opviel in deze wedstrijd was de jonge Duitser Dominik Bokk. Bokk is met een goed gevoel terug gekomen van het WK U20 waar hij Duitsland hielp te promoveren naar de A-groep. Bokk scoorde in vijf wedstrijden één keer en gaf zeven assists. In de wedstrijd tegen Redhawks liet hij zien dat hij de vorm nog steeds heeft. Hij was één van de beter spelers op het ijs, met onder andere een aantal slimme passes.

Växjö Lakers won uiteindelijk met 3-1 en is nu in de eigen Vida Arena al negen wedstrijden ongeslagen. De laatste wedstrijd die werd verloren was de oorwassing op 18 oktober tegen HV71 (0-4).

Verder waren er donderdag veel wedstrijden van teams uit de top van het klassement tegen lager gerangschikte teams. Uitzondering daarop was een strijd in de middemoot. Skellefteå won daarin van Linköping met 6-2. Uitblinkers bij de ploeg uit het noorden waren Robin Alvarez (2 goals), Adam Pettersson (1 goal, 2 assists), Bud Holloway (3 assists) en aanvoerder Oscar Möller (1 goal, 1 assist).

Malmö wint van koploper Luleå

Op vrijdag herpakte Malmö zich meteen. En hoe! Het kreeg mede koploper Luleå op bezoek. De tweede goalie van de Redhawks, Cristopher Nihlstorp, bleek onklopbaar voor de anders toch effectieve ploeg uit het Hoge Noorden. Alle dertig schoten op doel wist Nihlstorp feilloos te stoppen. Aan de andere kant van het ijs was de anders solide Joel Lassinantti dat vandaag niet. Christoffer Forsberg, Frederik Storm, Niklas Arell en Kim Rosdahl scoorden namens de ploeg uit het zuiden van Zweden.

HV71 wint in top-wedstrijd van Färjestad

Op papier was het niet dé top-wedstrijd van vrijdag maar achteraf gezien was het dat zeker wel. De andere koploper Färjestad BK ging op bezoek bij HV71. Van oudsher zijn dit voor beide ploegen speciale wedstrijden met veel sportieve rivaliteit. FBK had van de laatste elf wedstrijden er tien gewonnen. De laatste zes wedstrijden werden allemaal gewonnen. De thuisploeg uit Jönköping staat nog altijd op een elfde plaats maar is duidelijk in de lift na de coach wissel. Het gat met de tiende (en laatste play-off plaats) is bijna ingelopen. HV71 had woensdag nipt verloren van Djurgården. Net voor tijd maakte de ploeg uit Stockholm gelijk, waarna het in overtime de winnende goal wist te scoren.

Dat scenario leek ook mogelijk in de wedstrijd tegen de rivalen uit Karlstad. In een gelijk opgaande wedstrijd waarbij de ene ploeg de leiding nam en de andere weer langszij kwam was het de thuisploeg die met nog iets meer dan drie minuten op de klok de 4-3 scoorde via Alexander Ytterell. Met nog 53 seconde te gaan leek Johan Ryno roet in het Jönköpingse eten te gooien toen hij de puck achter Jonas Gunnarsson wist te krijgen. Gunnarsson protesteerde meteen omdat hij in de crease gehinderd zou zijn. Nadat de scheidrechters de beelden hadden bekeken werd de goal niet toegekend en werd de nachtmerrie van twee dagen eerder niet herhaald en won HV71 met 4-3.

Oordeel zelf over de beslissing van de scheidsrechter:

Competitie is halverwege

In de SHL zijn we halverwege de competitie. Er zijn 26 rondes van de 52 gespeeld en de verschillen zijn nog steeds klein. De top-vijf staat binnen vijf punten van elkaar. Nummer elf (de eerste plek die buiten de play-off valt) heeft twee punten achterstand op nummer tien, vijf punten op nummer zeven en ‘slechts’ twaalf punten op de koploper.

Jakob Lilja (Djurgården) is topscorer met 24 punten (7G, 17A). Hij wordt op de voet gevolgd door twee spelers met 23 punten Jack Connoly (Luleå – 12G, 11A) en Joakim Lindström (Skellefteå – 8G, 15A). Aron Palushaj (Örebro) en Ryan Lasch (Frölunda) hebben 22 punten.

Bij de goalies voert Viktor Fasth de boventoon. Zowel qua save-percentage (93.2) als GAA (1.56). Oscar Alsenfelt van Malmö volgt hem met een SVS% van 93.0. Joel Lassinantti doet dat met een GAA van 1.72.

RK Team GP TP
1 Luleå HF 26 48
2 Färjestad BK 26 47
3 Frölunda HC 27 46
4 IF Malmö Redhawks 26 45
5 Växjö Lakers HC 26 44
6 Brynäs IF 26 43
7 Djurgårdens IF 25 41
8 Linköping HC 26 41
9 Skellefteå AIK 26 40
10 Rögle BK 26 38
11 HV 71 26 36
12 Örebro HK 26 26
13 Mora IK 26 26
14 Timrå IK 26 25

Elfde verlies op rij voor SDE HF

Julie Zwarthoed en Kayleigh Hamers hebben met SDE de laatste wedstrijd van het jaar verloren. De laatste winstwedstrijd was 31 oktober tegen AIK (2-1). SDE kwam in de wedstrijd tegen Leksand nog wel op voorsprong. Na twaalf minuten scoorde Leanne Ganny op een assist van Zwarthoed. Vlak voor het einde van de eerste periode werd de gelijkmaker gemaakt door Leksand. In de tweede en derde periode scoorde Leksand beide keren twee keer wat de eindstand op 1-5 bracht.

Van de elf verloren wedstrijden was er één wedstrijd bij die pas in shoot-outs werd beslist. Twee wedstrijden werden met één goal verlies verloren en drie wedstrijden met twee goals verschil. Een aantal keren zat SDE wel tot het einde in de wedstrijd maar viel de uitslag uiteindelijk toch tegen. De zwarte dames uit Stockholm hebben nu dertien punten achterstand op AIK dat op de laatste play-off plaats staat. AIK heeft echter wel twee wedstrijden minder gespeeld.

SDE heeft nog acht wedstrijden te spelen tot het einde van de competitie. Om de dertien punten achterstand in te halen zal er minstens vijf keer gewonnen moeten worden. Wedstrijden tegen concurrenten AIK, Brynäs en Göteborg moeten dat sowieso. Verder zal dat ook moeten gebeuren tegen sterke tegenstanders als Linköping, MODO en Luleå. Tegen deze laatste twee wordt nog twee keer gespeeld.

Eerder dit seizoen werd al gewonnen van AIK, Göteborg en Linköping. Mochten Zwarthoed Hamers en co. de play-offs niet halen dan volgen promotie/degradatie wedstrijden tegen een team uit de DamEttan.
Dat is pas allemaal in maart 2019. Tot die tijd is er nog niets zeker.

De dames zijn in ieder geval goedgemutst uit voor de Kerst.

SDE HF Kerstmis 2018
SDE HF Kerstmis 2018

 

RK Team GP TP
1 MODO Hockey 25 58
2 Luleå HF 21 55
3 Linköping HC 26 54
4 HV 71 26 52
5 Leksands IF 27 51
6 Djurgårdens IF 26 43
7 Brynäs IF 25 32
8 AIK 26 23
9 SDE HF 28 13
10 Göteborg HC 28 6
Previous Mannheim loopt verder uit op de concurrentie na spectaculaire winst op Nürnberg
Next Zege op Penguins lichtpuntje in mindere week van Anaheim Ducks