Tampa Bay en Winnipeg stormen door, Toronto komt weer op gang


Metropolitan: Flyers winnen met nieuwe coach, Devils blijven verliezen

Het was weer eens een week in de Metropolitan Divisie waarin de twee grootmachten elkaar tegenkwamen. Op woensdag speelden de Pittsburgh Penguins op bezoek bij de Washington Capitals. Net als in de eerdere twee onderlinge wedstrijden dit seizoen, eindigde ook dit duel weer met één goal verschil. De Penguins wonnen en kenden een goede week. Echter gold dat voor bijna alle ploegen die om de playoff-tickets strijden. Ook Columbus, de Islanders en de Rangers pikten wat belangrijke punten mee.

Svechnikov blijf scoren in Carolina

Voor de Hurricanes was het geen hele drukke week.  Op zondag wonnen de Canes gemakkelijk van de Arizona Coyotes. Donderdag werd er echter kansloos verloren van de Detroit Red Wings. Op zaterdag werd de week afgesloten tegen de Pittsburgh Penguins.

Petr Mrazek pakte zijn eerste shutout van het seizoen tegen de Coyotes. Pas halverwege de wedstrijd werd de score geopend. Vooral de 2-0 van Andrei Svechnikov was bijzonder mooi.

De derde thuiswedstrijd in een serie van vijf ging dus kansloos verloren tegen de Red Wings. Weer was het Svechnikov die scoorde voor Carolina. Hij kon echter de 4-1 nederlaag niet voorkomen.

Columbus blijft overeind

De Columbus Blue Jackets hadden geen gemakkelijke week. Ook de Jackets hebben een serie van zes thuiswedstrijden en op donderdag tegen de Devils speelden ze de laatste. Twee keer werd er met het minimale verschil gewonnen. Eerst werd Vegas Golden Knights in eigen huis verslagen en op donderdag volgde dus ook New Jersey Devils.

Nick Foligno is de MVP van deze week. Hij scoorde twee van de drie doelpunten in de eerste twee wedstrijden. Sergey Bobrovskiy pakte weer eens een shutout, pas de eerste van het seizoen. Artemi Panarin moest de wedstrijd missen vanwege een blessure.

Tegen de Devils keerde Panarin weer terug in het team. De Rus kwam echter niet tot scoren, maar was daar niet de enige in. Alleen Nick Foligno en Cam Atkinson kwamen tot scoren. De laatste maakte de gamewinning goal met een penalty shot. Bovendien was het al zijn twintigste goal van het seizoen.

Op zaterdag mochten de Jackets op bezoek bij de Flyers. Beide ploegen kenden een goede week en het duel werd dan ook weer met het minimale verschil beslist. Uiteindelijk was het toch Columbus dat de zege uit het vuur sleepte. Met name dankzij twee goals van Atkinson en de winnende goal van Panarin, gingen de twee punten mee naar huis. Tot twee keer toe kwam de ploeg op achterstand, maar die wisten ze steeds om te buigen.

Devils beëindigen verliesreeks

Dit seizoen is er eentje om te vergeten voor de New Jersey Devils. Daar kwam ook deze week weinig verandering in. Na een kansloos verlies van Toronto (7-2) en een nipt verlies van de Jackets, werd op vrijdag nog wel ruim gewonnen van Ottawa.

22 van de 30 wedstrijden werden verloren door de Devils. De slachtpartij tegen Toronto was maar weer het bewijs dat we van de Devils niet veel hoeven te verwachten. De goalie van New Jersey deed nog een goede poging op donderdag tegen de Blue Jackets, maar het was niet afdoende.

Pas op vrijdag volgde er weer een zege na drie verliespartijen op rij. Vooral dankzij Taylor Hall, die deze week weer terugkeerde, werd er ruim gewonnen van de Ottawa Senators. Al was ook de save van Sami Vatanen  op de doellijn van enorm belang. Daarmee werden Kyle Palmieri en Hall weggestuurd voor de uiterst essentiële 4-1.

Islanders handhaven zich bovenin

New York Islanders is een ploeg die dit seizoen positief verrast. Voorlopig doen de Islanders, zonder John Tavares gewoon mee om de playoff-plekken. Deze week deden ze opnieuw goede zaken, op roadtrip in het Westen.

Op maandag wonnen de Islanders knap in Denver tegen de Colorado Avalanche. Hoewel Brock Nelson en Thomas Hickey geblesseerd af moesten haken na een botsing met, respectievelijk, Ian Cole en de boarding, was het een uitstekende zege. Door effectief verdedigend spel kwam het normaal gesproken offensief sterke Colorado Avalanche niet in de wedstrijd.

Josh Ho-Sang is de laatste tijd weer welkom bij de Islanders en dat zullen we merken ook. De 1-1 van de jonge forward zat er lekker in tegen Arizona. Anthony Beauvillier en Nelson zorgden voor een zege van de Islanders.

De derde wedstrijd, op donderdag tegen de Golden Knights ging wel verloren. Zoals de fans het zelf bewoorden: de Islanders waren al weer terug in het ritme van het Oosten. Na een 2-1 voorsprong werd het 4-2 in de derde periode.

Rangers wisselvallig

Ook de Rangers waren in het westen en verloren van de Golden Knights, zij het in overtime. Op dinsdag werd er wel gewonnen van de Anaheim Ducks.

Ook die zege kwam niet zonder slag of stoot tot stand. Met nog veertig seconden te gaan en een powerplay voor Anaheim, scoorde Kevin Hayes de belangrijke, shorthanded, go-ahead goal.

Enkele dagen later gingen de Rangers op bezoek bij de Toronto Maple Leafs. De schotkracht van Mitch Marner bleek uiteindelijk te veel. Het duel eindigde in 5-3 voor de thuisploeg.

Flyers weten weer wat winnen is

De Flyers ontsloegen deze week hun coach Dave Hakstol, nadat GM Ron Hextall eerder het veld ook al moest ruimen.

Onder de interim coach Scott Gordon pakten deze week de volle buit en niet tegen de minste ploegen. Zowel Detroit als Nashville werd in eigen huis met het minimale verschil verslagen. Ondanks de zeges had Sean Couturier nog wel wat te klagen.

Penguins pakken punten in drukke week

De week begon in Pittsburgh met de terugkeer van een oude bekende. Daniel Sprong luisterde zijn terugkeer op met een assist in een 4-2 zege van de Ducks. Het was al de zoveelste keer dat de Penguins een voordeel van twee goals weggaf.

Tegen de Capitals was het de eerste keer dat Tom Wilson  speelde tegen Pittsburgh sinds zijn schorsing. Dat was voor de sloopkogel het moment om Jamie Oleksiak onder handen te nemen.

Laatstgenoemde verliet het veld met een hersenschudding. De Penguins namen wel de punten mee naar huis, dankzij een goal van Bryan Rust.

Ook tegen Minnesota Wild was Rust weer van grote waarde, toen hij beide goals maakte. De winger kende een stroeve start aan het seizoen, maar is de laatste tijd dus weer van grote waarde. Goalie Dubnyk van de Wild kreeg ook een assist.

Dat goalie Matt Murray sterker is na zijn blessure bewees hij andermaal tegen de Carolina Hurricanes, waarvan met 3-0 werd gewonnen. Sidney Crosby was bijzonder dominant en met drie ‘primary’ assists van grote waarde. Jake Guentzel hoefde weinig te doen om twee pucks in het netje te leggen.

Capitals verliezen van concurrent

Na het verlies tegen de Penguins, waarin Alex Ovechkin zijn goal- en pointstreak ongedaan werd gemaakt, wonnen de caps wel van Buffalo Sabres. Wilson was de matchwinner, na gerommel van de goalie.

Op zaterdag liet de regerend kampioen de Ottawa Senators kansloos. Met Michael Kempny en Matt Niskanen hadden de verdedigers een belangrijk aandeel in de 4-0 zege.

Stand in de Metro:

1. Washington Capitals – 35 wedstrijden – 47 punten
2. Columbus Blue Jackets – 35 wedstrijden – 43 punten
3. Pittsburgh Penguins – 36 wedstrijden – 42 punten
4. NY Islanders – 34 wedstrijden – 38 punten
5. NY Rangers – 34 wedstrijden – 35 punten
6. Carolina Hurricanes – 34 wedstrijden – 33punten
7. Philadelphia Flyers – 34 wedstrijden – 32 punten
8. New Jersey Devils – 34 wedstrijden – 31 punten

Previous Nijmegen verslaat Luik, Leuven doet prima zaken, honderdste tegengoal Mechelen
Next Deze smaakmakers kunnen de sensaties van het WK onder-20 worden