Tampa Bay en Winnipeg stormen door, Toronto komt weer op gang


Pacific Division: slechte week voor de Pacific teams

De Oilers verliezen er drie op een rij waardoor ze hun play-off spot kwijt zijn op dit moment, en de Kings zijn aan het opkrabbelen met twee overwinningen in even zoveel wedstrijden. Daniel Sprong en de Ducks begonnen de week goed maar eindigden die in mineur.

Anaheim Ducks een net niet week

Op maandag de 17e ging Daniel Sprong op bezoek bij zijn oude club de Penguins. Ondanks een 2-0 achterstand na de eerste periode namen de Ducks de overwinning mee naar Anaheim. Sprong had een assist bij de 1-2 van Adam Henrique. De eindstand werd 2-4.

Op woensdag bij het bezoek aan Boston kwamen de Ducks niet over twee snelle powerplay goals heen van Boston. Pas in de 55e minuut kon Josh Mahura zijn allereerste goal in de NHL scoren voor de Ducks.

Op bezoek bij de Sabres werd de week afgesloten met wederom een verlies. Daniel Sprong had vijf schoten op goal en een kwartiertje ijstijd. Helaas zonder resultaat want de Ducks werden met een 3-0 nederlaag naar huis gestuurd.

Arizona Coyotes sluiten af met een overwinning

Met een shutout verliezen met 0-3 van de Hurricanes doordat Petr Mrazek alle 23 schoten stopte is nooit leuk. Zo ook niet voor de Coyotes. Het was al de vijfde shutout die ze tegen kregen.

De volgende wedstrijd werd ook weer een nederlaag voor de Coyotes. Ondanks een 1-0 voorsprong door Mario Kempe met zijn eerste van het seizoen werd er met 3-1 verloren.

Verliezen is het toverwoord voor de Coyotes deze week. Ook tegen Montreal werd verloren. Het was nipt met 2-1 en de enige goal voor Arizona was een powerplay goal van Oliver Ekman-Larsson.

Bij de vierde wedstrijd van de week voor de Coyotes ging het tot aan de 51e minuut gelijk op. Bij een 4-4 stand was het twee keer Brad Richardson die de mannen uit Arizona aan de juiste kant van de score bracht tegen de Avalanche.

Calgary Flames hebben een “mindere” week

De Flames spelen op dit moment het beste hockey van de Pacific. Jake Allen werd al na de eerste periode bij de stand van 4-0 door de Blues van het ijs gehaald. Elias Lindholm had een goal en twee assists en Johnny Gaudreau scoorde twee goals en gaf een assist. Door deze 7-2 winst was het de beste start ooit op seizoen 1988-89 na.

De Calgary Flames konden op bezoek in Dallas niet scoren. Ben Bischop hield alle 24 schoten tegen en David Rittich werd twee keer gepasseerd zodat er een 2-0 nederlaag werd geleden.

De Flames kregen de league leider op bezoek, ze hielden er een puntje aan over omdat ze pas in de shootouts verloren. Na een 1-3 en 3-4 achterstand kwamen ze nog terug tot 4-4 zodat het in overtime al beslist kon worden. Ondanks een meerderheid kansen van twee tegen zeven konden de Flames niet scoren en verloren pas in de zevende ronde van de shootouts doordat J.T. Miller scoorde.

De vierde wedstrijd van de week voor de Flames werd misschien iets te makkelijk over gedacht want de kwakkelende Blues kwamen op visite. De Flames konden geen vuist maken en kregen met 1-3 op hun kop. Het enige vermeldenswaardige voor de Flames was de powerplay goal van Matthew Tkachuk.

Edmonton Oilers is het Hitchcock effect uitgewerkt?

De Oilers begonnen de week op bezoek bij de Vancouver Canucks. De Oilers verloren doordat de Penalty kill niet goed zijn werk deed. Als was dat redelijk te verwachten want twee ervaren defensieve krachten liggen er voorlopig uit. Oscar Klefbom heeft zijn pink verbrijzeld en wat ander vingers gebroken en is 6 tot 8 weken uitgeschakeld en Kris Russel zal naar verwacht na de feestdagen weer acte de préséance geven. Opmerkelijk na deze wedstrijd was dat coach Ken Hitchcock de scheidsrechters verbaal aanviel over het aantal slashes, holdings en interferences die Connor McDavid moet ondergaan zonder dat er door de scheidsrechters wordt ingegrepen. De wedstrijd eindigde in 2-4 met drie powerplay goals van de Canucks en een empty netter.

De volgende wedstrijd was er weer een met scheidsrechterlijke “onvolkomenheden”. Een goal van Connor McDavid werd afgekeurd en een goal van Pat Maroon werd goedgekeurd, omdat de scheidsrechters zagen dat de goal over de lijn was geweest. Het was inmiddels de tiende wedstrijd in achttien dagen van de Oilers. Ze verloren overigens terecht met 1-4.

Om de week af te sluiten kwam team in vorm en leider in de NHL Tampa op bezoek. Tot aan de drieëndertigste minuut lieten de Oilers zien mee te kunnen op niveau echter na twee snelle goals van Tampa knakte het vertrouwen en werd er met 3-6 verloren. Door zijn drie assists deze wedstrijd werd Connor McDavid wel de vijfde speler in de historie van de NHL die voor zijn tweeëntwintigste verjaardag 200 assists en 100 goals produceerde. Hij staat in een lijstje met Wayne Gretzky, Mario Lemieux, Sidney Crosby en Dale Hawerchuk.

LA Kings hebben goede week

Dankzij een sterke Jonathan Quick konden de Kings de vijf game winning streak van de Jets beëindigen. Austin Wagner met twee, Alex Lafallo, en Nate Thompson zorgde voor een 4-1 overwinning.

Ook de tweede wedstrijd deze week werd gewonnen door de Kings in het Pacific onderonsje met de Sharks. Er was wel overtime voor nodig maar Ilja Kovalchuk bekroonde zijn terugkeer van een blessure met twee goals waaronder de game winning in overtime, ondansk een 2-0 voorsprong werd het toch nog spannend toen de Sharks 31 seconden voor tijd de gelijkmaker scoorde via Joe Pavelski.

San Jose Sharks met vijf uit acht niet slecht

Met een uitslag van 7-3 zou je niet denken dat de Sharks een goalie wissel hebben ondergaan maar toch is het zo. Na dertien minuten kon Martin Jones inpakken en mocht Aaron Dell het doel verdedigen. Jones kon inpakken na vier schoten op doel met drie goals. Melker Karlsson, Evander Kane, Kevin Labanc, Logan Couture en Tomas Hertl hadden ieder een goal en een assist.

Na zijn wissel in de vorige wedstrijd kreeg Martin Jones zijn kans op revanch. En dat deed hij prima. Op bezoek bij de Wild scoorde hij een shutout en dat was zijn eerste van het seizoen. Twee goals van Logan Couture hielpen mee aan de 0-4 overwinning.

De Sharks kregen de Jets op bezoek en moesten een hattrick ondergaan van Nikolaj Ehlers. Er werd uiteindelijk met 5-3 verloren.

Een puntje werd er behaald in de Pacific confrontatie met de Kings om de week mee af te sluiten.

Vancouver Canucks

De Canucks konden tegen de league leider geen vuist maken. Er werd met 5-2 verloren in eigen huis. Christopher Tanev en Tyler Motte scoorde de beide goals voor Vancouver.

Tegen de Blues gaven de mannen uit Vancouver even gas. Met maar liefst 5-1 werden de Blues afgedroogd. Vijf verschillende doelpuntenmakers voor de Canucks.

Als laatste pot deze week kwamen de Jets op visite. Alle veertig schoten van de Canucks werden gestopt door Laurent Brossiot van de Jets die daarmee zijn eerste shutout pakte voor de Jets in de NHL.

Vegas Golden Knights

Op bezoek bij de New York Rangers werd er na de overtime gewonnen. Alex Tuch werd de matchwinnaar, en Marc-Andre Fleury maakte 27 saves.

Malcom Subban hield de Knights lang in het een goal duel maar aan het eind mocht het niet baten. Er werd maar een keer gescoord en dat was door de Blue Jackets zodat de eindstand  1-0 bleef.

De Knights waren duidelijk beter dan de Islanders alleen stond men na twintig minuten met 2-0 achter. Vier goals op een rij van Brandon Pirri, William Karlsson, Paul Statsny en Nate Schmidt betekende weer twee punten erbij.

Dat er in de laatste wedstrijd van deze week een punt werd gehaald hebben de Knights alleen maar te danken aan Marc-Andre Fleury. Van de 47 schoten wist hij er 43 te stoppen. Philip Danault scoorde zijn eerste hattrick voor de Canadiens inclusief de 3-3 anderhalve minuut voor tijd. Twee goals van Brandon Pirri en een van Jonathan Marchessault leverde ook hun bijdrage in het behaalde punt.

Stand in de Pacific:

1. Calgary Flames – 37 wedstrijden – 47 punten
2. San Jose Sharks – 37 wedstrijden – 44 punten
3. Vegas Golden Knights – 38 wedstrijden – 43 punten
4. Anaheim Ducks – 38 wedstrijden – 43 punten
5. Edmonton Oilers – 36 wedstrijden – 39 punten
6. Vancouver Canucks – 39 wedstrijden – 38 punten
7. Arizona Coyotes – 35 wedstrijden – 32 punten
8. LA Kings: 36 wedstrijden – 29 punten

Previous Nijmegen verslaat Luik, Leuven doet prima zaken, honderdste tegengoal Mechelen
Next Deze smaakmakers kunnen de sensaties van het WK onder-20 worden