Tampa Bay en Winnipeg stormen door, Toronto komt weer op gang

Central Division: niemand is perfect, ook niet in de Central

De duels voor de Kerst zijn nu afgewerkt in de Central. Deze week zien we elke ploeg wel minstens een keer steken laten vallen, waardoor de spanning in de divisie er niet minder op wordt.

Chicago weet weer wat winnen is

Op zondag begon de speelweek van de Hawks in de eigen United Centre, waar San Jose Sharks werd ontvangen. De Hawks begonnen uitmundend en kwamen al binnen vier minuten op 2-0, via Erik Gustafsson en Dylan Strome. De Sharks herpakte zich echter snel en trokken binnen acht minuten de stand alweer gelijk. Brendan Perlini gaf de Hawks nogmaals de voorsprong. Daar hield de lol voor de Hawks ook op; vijf keer wist San Jose te scoren (met verschillende doelpuntenmakers). Chicago moest daardoor alsnog een flinke nederlaag slikken; 3-7.

Op dinsdag kwam rivaal Nashville Predators op bezoek in Chicago. De Hawks leken zonder kleerscheuren de eerste intermission te halen, maar Kevin Fiala opende vlak voor de pauze de score. Deze goal was niet onterecht, maar de thuisploeg gebruikte het als motivatie en trokken via Gustav Forsling de stand gelijk. Binnen twee minuten ging Chicago er ook overheen, toen een andere verdediger, Erik Gustafsson, op de powerplay scoorde. Goalie Cam Ward was daarna een sta-in-de-weg voor de Preds, en de voorsprong werd zo vastgehouden. Het werd 2-1.

Op donderdag in Dallas was het Alex DeBrincat die de score opende. Via Erik Gustafsson en Patrick Kane liep Chicago zelfs uit naar 0-3. De Stars vochten zich terug tot 2-3 en maakten het duel spannend, maar twee empty-netters beslisten het duel in het voordeel van Chicago.

Op vrijdagavond gingen de Hawks op bezoek in Denver. Tegen de Avs bracht DeBrincat de Blackhawks op 0-1 na zo’n negen minuten. Dit was net toen goalie Connor Delia het druk begon te krijgen, en deze sneeuwstorm van de Avs ging niet liggen. J.T. Compher maakte vroeg in periode twee gelijk, maar meer stond Delia niet toe. Een treffer van Brandon Saad vroeg in periode drie hielp de Blackhawks aan een 1-2 zege. Dit betekende de derde zege op rij voor Chicago, na een periode waarin de punten schaars waren.

Week Avalanche snel te vergeten

Op maandag kwam New York Islanders langs in Denver. Laat in de eerste en vroeg in de tweede periode wisten de gasten te scoren, waardoor de Avs haast verrassend tegen een 0-2 achterstand aankeken. De thuisploeg voerde de druk op en kreeg door een deflection van captain Gabriel Landeskog loon na werken. De gelijkmaker hing in de lucht, maar helaas voor Colorado bleef die daar. Anders Lee herstelde de marge naar twee goals (1-3, laat in periode twee) en de Avs wisten een geweldig keepende Thomas Greiss niet meer te passeren. 1-4 was de eindstand.

Woensdagavond ontving Colorado thuis Montreal Canadiens. Jeff Petry wist de bezoekers binnen zes minuten op voorsprong, terwijl het duel gelijk op bleef gaan. Mikko Rantanen maakte in de tweede periode gelijk; 1-1. Na een halve minuut in periode drie zette captain Gabriel Landeskog de Avs op 2-1, waarna de thuisploeg de boel achterin dichtgooide. 2-1 was de eindstand.

Op vrijdag ontving Colorado de Blackhawks. Net toen Colorado grip op het duel begon te krijgen, opende DeBrincat de score voor de Hawks. De Avs wisten veel kansen te creëren en kregen in periode twee via J.T. Compher loon na werken: 1-1. Colorado wilde doordrukken, maar de voorsprong kwam er niet. Aan de andere kant werd in de derde periode wel gescoord, waardoor Chicago er met een 1-2 zege vandoor ging.

Door naar (toekomstig rivaal?) Arizona op zaterdag. Alex Kerfoot beantwoorde nog de openingstreffer van Richard Panik, maar vervolgens liep de thuisploeg uit naar 4-1. Colorado knokte zich knap terug naar 4-4, maar twee goals van Brad Richardson hielpen de Coyotes toch aan de 6-4 zege.

Dallas weet maar niet consistent te worden

De Stars begonnen de week op dinsdag tegen de Flames. Vanaf minuut één was de thuisploeg de betere en kwam via captain Jamie Benn op 1-0, na ruim twaalf minuten spelen. Dallas ging op zoek naar meer, maar vond pas laat in de tweede periode het net weer. Radek Faksa speelde Mike Smith uit en schoof de puck eenvoudig binnen. De Flames wisten in de derde periode de druk op te voeren, maar goalie Ben Bishop had op elke doelpoging van de gasten een antwoord. 2-0 was de uitslag.

Thuis ontving Dallas Chicago op donderdag. Een vroege goal van Alex DeBrincat zette de Stars op achterstand, en de thuisploeg liep daarna achter de feiten aan. Via Tyler Seguin en Taylor Fedun vochten de Stars zich nog terug tot 2-3, maar de gelijkmaker bleef uit. De Hawks wonnen uiteindelijk met 2-5.

Nadat de eerste veertig minuten doelpuntloos werden afgesloten, opende captain Jamie Benn de score in de derde. Jason Zucker maakte gelijk, waardoor er OT moest komen. Daarin gaf Alex Radulov de Stars de zege: 1-2.

Minnesota laat kansen onbenut

Op dinsdag ontving Minnesota San Jose Sharks. Na een matte openingsperiode wist Minnesota meer druk uit te oefenen op de Sharks. Het was echter San Jose dat de voorsprong pakte via Logan Couture, en een halve minuut later wist captain Joe Pavelski de marge zelfs te verdubbelen. Couture deed er vroeg in de derde nog een schepje bovenop, waardoor de kansen op een zege voor de Wild echt verkeken waren. Lukas Radil bepaalde de eindstand op 0-4.

De Wild openden het duel op donderdag in Pittsburgh goed en kwam via Jordan Greenway op 0-1. Pittsburgh veerde terug, kwam via Bryan Rust op gelijke hoogte en nam het duel over. De Wild herpakten zich halverwege, maar het was opnieuw Rust die scoorde. Deze goal bleek de winnende, en de Pens wonnen met 2-1.

Thuis tegen Dallas werd de ban pas laat gebroken. Jamie Benn opende de score voor de Stars, maar Jason Zucker bracht de Wild op 1-1. In overtime gingen de twee punten toch naar Dallas: 1-2.

Dip voor Nashville Predators

Na twintig minuten tegen Ottawa zag het er beroerd uit voor de bezoekende Predators. Met onder andere twee assists voor Mark Stone leidde Ottawa met 3-0. In de tweede werd Nashville wakker, wist captain Roman Josi zijn ploeg op het scorebord te brengen en was het praktisch een eenrichtingsverkeer naar de goal van de Senators. Craig Smith en nogmaals Josi vonden het net in de derde, waardoor de stand weer gelijkgetrokken was; 3-3. In overtime viel het kwartje de verkeerde kant op voor de Preds. Thomas Chabot scoorde al vroeg in de verlenging, waardoor de thuisploeg de 4-3 zege pakte.

De dinsdagavond in en tegen Chicago ging niet veel beter. De Predators begonnen goed en kregen vlak voor de eerste pauze de voorsprong dankzij Kevin Fiala. Daarna verloor Nashville grip op het duel en kwamen de Blackhawks via verdedigers Gustav Forsling en Erik Gustafsson zelfs op voorsprong. Nashville wist de Hawks het daarna niet heel moeilijk te maken, met een 2-1 nederlaag als gevolg.

Na iets meer dan vijf minuten wist Jakub Voracek de openingstreffer te scoren voor de Flyers; 1-0. De Flyers kregen hiermee grip op wedstrijd, maar de tweede goal bleef uit. Aan de andere kant viel de goal wel. In de tweede periode was het Nick Bonino die van dichtbij simpel kon binnentikken: 1-1. Lang bleef deze stand niet staan, want Flyers-captain Claude Giroux gaf Philly nogmaals de voorsprong. De Predators namen het duel over en zetten volop druk, maar Carter Hart wist de deur dicht te houden. 2-1 was de eindstand.

Op zaterdag ging het niet veel beter voor Nashville, uit in Boston. Tot twee keer toe werden goals van Patrice Bergeron beantwoord, door Ryan Johansen en Kyle Turris. Daarna wist Boston toch weg te komen bij de Preds, met een 5-2 uitslag als resultaat.

Nieuwe oorwassingen voor St. Louis Blues

Op zondag kregen de Blues (niet voor het eerst dit seizoen) op het eigen ijs een flinke oorwassing te verwerken. Het bezoekende Calgary Flames kwam na zes minuten op 0-1 via Matthew Tkachuk en stormde daarna door naar 0-4. Oskar Sundqvist en Tyler Bozak deden nog wat terug namens de Blues, maar twee goals voor Johnny Gaudreau en een tweede treffer voor Alan Quine maakten de vernedering compleet; 2-7. Opnieuw werd goalie Jake Allen vroegtijdig gewisseld.

Op dinsdag stond de aartsrivaal van de Flames, Edmonton Oilers, op de rol. In Edmonton werd vroeg in periode drie een 1-1 tussenstand doorbroken door een dubieuze goal. Goalie Cam Talbot leek de puck te hebben, maar volgens de scheidsrechters was de schijf de goallijn gepasseerd. Oordeelt u hieronder zelf maar. Een snipe van Vladimir Tarasenko en een empty-netter van Jaden Schwartz brachten de eindstand naar 1-4.

De donderdag in Vancouver ging een stuk minder voor de Blues, ondanks het overwicht in de eerste periode. Met vijf verschillende doelpuntenmakers en twee assists voor Alexander Edler koersden de Canucks naar een 5-1 zege. Vladimir Tarasenko scoorde voor de Blues.

Uit in Calgary namen de Blues revanche voor de 2-7 nederlaag van eerder deze week. David Perron opende binnen vijf minuten de score, en dankzij 28 reddingen van Jake Allen pakten de Blues een 1-3 winst in ‘Cowtown’.

Winnipeg Jets doorstaat tests tegen topteams

Een echte kraker op de zondagavond in Winnipeg. De twee beste teams van het moment kruisden daar de degens. Tampa Bay Lightning (acht zeges op rij) en Winnipeg Jets (negen zeges in laatste tien) beloofde veel goals en de fans werden niet teleurgesteld. Alex Killorn en Mathieu Perreault scoorden allebei op de powerplay, waardoor de stand na twintig minuten 1-1 was. Ook periodes twee en drie waren enorm gelijkwaardig, met in beiden evenveel goals aan beide kanten. Laat in overtime, want beide teams kregen een verdiend punt, zorgde Mark Scheifele voor de derde keer op rij voor de golden goal. De Jets wonnen met 5-4.

Op dinsdag in L.A. ging het een stuk minder voor de Jets. Via een rare stuit kwamen de Kings op voorsprong na dertien minuten spelen. Mathieu Perreault bracht de Jets vroeg in periode twee gelijk, maar via Alex Iafallo en Austin Wagner liepen de Kings uit naar 3-1. De Jets kwamen niet meer terug in het duel. Nate Thompson zorgde er met een empty-netter voor dat Winnipeg met 4-1 verloor en de zegereeks van vijf duels ten einde kwam.

Na Tampa Bay stond Winnipeg op donderdag de volgende topploeg te wachten. In San Jose stond het treffen met de Sharks op de rol. Dustin Byfuglien opende de score vroeg, maar ex-Jet Evander Kane trok de score snel gelijk. De Sharks hadden het betere van het spel, maar bij een 3-3 tussenstand laat in periode drie wist Nikolaj Ehlers voor de tweede keer deze avond te scoren. Met een leeg doel voor de Sharks maakte hij de hattrick compleet; 3-5 Jets.

Op zaterdag in Vancouver was de 0-1 zege van de Jets aan één man te danken: goalie Laurent Brossoit. Met 40 reddingen(!) pakte hij zijn eerste shutout in de NHL. Mark Scheifele scoorde in de openingsperiode de enige goal van dit duel.

Stand in de Central:

1. Winnipeg Jets – 36 wedstrijden – 50 punten
2. Nashville Predators – 37 wedstrijden – 46 punten
3. Colorado Avalanche – 37 wedstrijden – 44 punten
4. Dallas Stars – 36 wedstrijden – 39 punten
5. Minnesota Wild – 35 wedstrijden – 37 punten