Pilsen, Frölunda, Salzburg en München naar halve finales CHL

Face-Off IJshockey CHL

De returnwedstrijden in de kwartfinale van de CHL. Na vorige week was Frölunda al bijna zeker van een plek in de halve finale. Bij de andere drie duels was het nog allerminst duidelijk wie er door zou gaan.  Het werden thrillers. Eén wedstrijd werd in in overtime beslist, bij de tweede moesten shoot-outs uitmaken wie er door zou gaan en bij de derde wedstrijd werd het gelijk en kwam de verliezer één goal te kort voor minimaal overtime. Cor Machielsen en Barend Hoogteijling brengen je weer op de hoogte.

HC Pilsen – Skelleftea AIK 2-1 (SO) / 5-4 overall

ABBA zong het in 1980 al: ‘The winner takes it all’. Na het gelijkspel  vorige week in Skellefteå moest de returnwedstrijd in Pilzen een winnaar opleveren om te bepalen wie doorgaat naar de halve finale.

Het werd een boeiende, lange strijd tussen Skellefteå en HC Pilsen. Twee uitblinkers waren daar verantwoordelijk voor. Beide goalies. Dominik Frodl and Gustaf Lindvall waren bijna onklopbaar. Frodl had in totaal 36 saves, Lindvall had er 35. Voor die saves moesten de twee tot het uiterste gaan, want kansen waren er ruimschoots. Frodl blonk onder andere uit op een one-timer van Oscar Möller. Aan de andere kant waren het Denis Kindl en Miroslav Indrák die Lindvall tot het uiterste testten.

In het begin van de derde periode leken de Zweden dan toch het Tsjechisch net gevonden te hebben. Het protest van Frodl vanwege een vermeende goalie-interference werd, na het bekijken van de beelden, gehonoreerd waardoor de stand 0-0 bleef. Pas tweeënhalve minuut voor het einde van de reguliere speeltijd viel dan eindelijk een goal. Robin Alvarez wist in de powerplay Frodl te passeren. Skellefteå naar de halve finale..?

Nee! Waar de eerste 57 minuten doelpuntloos waren, was het dat de laatste minuten niet. Frodl werd na de 0-1 naar de kant gehaald voor een extra velspeler en de druk op de goal van Lindvall werd groter. Zesentwintig seconden voor tijd wist Pilsen aanvoerder Milan Gulaš de vrijstaande Jakub Kindl te vinden, die met een machtig schot de gelijkmaker scoorde. Overtime, tien minuten vier tegen vier.

Als er tenminste  niemand naar de strafbank wordt gestuurd. Twee minuten mocht Pilsen het met een man meer op het ijs proberen om de winnende goal te scoren nadat Alvarez voor hooking naar de kant werd gestuurd. Lindvall kreeg een aantal afstandschoten op zich afgevuurd van wat Tsjechisch kannonen, maar ook na zeventig minuten was er nog steeds geen winnaar.

Shoot-outs moesten de beslissing brengen en daarin was Frodl de sterkste. Alleen Jonathan Pudas wist hem in de eerste beurt te kloppen terwijl Petr Kodýtek, Jan Kovář en Gulaš scoorden voor HC Pilsen. De Tsjechen naar de halve finale waar de volgende Zweedse tegenstander wacht.

Bij Skellefteå klonken deze tekstregels nog lang na: “Nothing more to say / No more ice to play / The winner takes it all / The loser standing small”.

Kärpät Oulo – Red Bull Salzburg 1-1 / 3-4 overall

Als je de uitslag ziet denk je dat het misschien een makkie was voor de mannen uit Salzburg, maar dat viel aardig tegen. Een Oostenrijks team voor het eerst in de halve finale hebben ze geheel te danken aan goalie Stephen Michalek die 44 van de 45 schoten wist te stoppen.

Red Bull kwam op voorsprong door een powerplay goal van Alexander Rauchenwald in de veertiende minuut. De gelijkmaker voor Kärpät kwam al snel in de tweede periode door Oskar Osala doordat hij op de breakaway een perfect pass kreeg van Aleksi Heponiemi. Vooral in de derde periode bleef Kärpät aanvallen maar de Oostenrijkse defensie hield stevig stand ondanks het aantal van negentien schoten op de goal van MOTM Michalek.

Malmö Redhawks – Red Bull München 5-5 (OT) / 6-7 overall

Binnen twee minuten zette de de Zweden de achterstand van de eerste wedstrijd (1-2 red.) recht doordat Emil Sylvegard al snel een goal achter Danny aus den Birken schoot. Nog erger werd het net over de helft van de eerste periode toen via een powerplay goal Johan Olofsson de 2-0 maakte. Vier seconden voor het einde van de eerste periode werd de overall score gelijkgetrokken door de mannen uit München met een powerplay goal van Trevor Parkes. Vlak na het begin van de tweede periode scoorden de Duitsers snel twee keer achter elkaar. Parkes met zijn tweede en Justin Shugg deed ook een duit in het zakje en bracht de stand op 2-3.

Daarna werd er in de tweede periode binnen een tijdsbestek van vijf minuten nog drie keer gescoord. Olofsson scoorde zijn tweede van de dag voor Malmö en trok de stand weer gelijk. Jens Olsson zette de Zweden op voorsprong maar die voorsprong duurde niet lang want binnen de minuut schoot Daryl Dole de Duitsers op 4-4 en virtueel in de halve finale maar er moest nog twintig minuten gespeeld worden.

In minuut 53 was daar dan toch weer de voorsprong voor de mannen uit Malmö door een goal van Frederik Storm. Beide teams ging na zestig minuten de overtime in omdat de stand overall op 6-6 was geëindigd. Na 64 minuten was het Parks die de hattrick voltooide door zijn derde van de avond te maken en zo voor het eerst in de CHL-geschiedenis de Duitsers de halve finale in te hebben geschoten.

Frölunda Indians – Kometa Brno 6-1 / 10-2 overall

Na de 1-4 voor Frölunda Indians in de uitwedstrijd tegen Kometa Brno stond de ploeg uit Gotenburg al met een half been in de halve finale.

Na nog geen tweeënhalve minuut stond het echter al 0-1 voor Kometa. De 16-jarige Erik Meluzín scoorde zijn eerste goal voor Kometa. Het resterende deel van de mochten de Tsjechen genieten van hun voorsprong. Na 29 seconden in de tweede periode scoorde Chay Genoway de gelijkmaker. Halverwege het middenstuk was het verzet van Kometa door goals van Patrik Carlsson en nogmaals Genoway gebroken. De Indians waren op oorlogspad. Waar in de eerste periode de mannen uit Brno nog enigszins mee konden was het krachtsverschil in de tweede en derde periode nog veel groter. In de twee laatste periodes kreeg Johan Gustafsson negen schoten te verwerken. Aan de andere kant van het ijs had Karel Vejmelka het veel drukker met 31 schoten.

Ook in de laatste periode wist Frölunda drie keer het net te vinden. Pathrik Westerholm, Rhett Rakhshani en Ponthus Westerholm brachten binnen 14 minuten de eindstand op het bord: 6-1.

Topscorer van de CHL Ryan Lasch kon geen punten toevoegen aan zijn totaal (17 punten). Verdediger Chenoway heeft inmiddels, in tien wedstrijden, 14 punten (6G, 8A) weten te noteren in dit CHL seizoen.

Previous Sluiting Thialf, Daniel Sprong, Seattle in NHL en Nylander's contract
Next Update Flyers: Nog geen duidelijkheid over opening hal, Heerenveen - Tigers in Leeuwarden