Frölunda creëert goede uitganspositie voor het bereiken van de halve finale


Face-Off IJshockey CHL

De eerste wedstrijden van de kwartfinales van de CHL zijn gespeeld. Barend Hoogteijling en Cor Machielsen keken weer mee en brengen jullie up-to-date.

Skelleftea AIK – HC Pilsen 3-3

Skellefteå AIK ontving in de eigen Kraft Arena HC Pilzen. De Tsjechen hadden in de groepsfase al hun wedstrijden gewonnen, en ook de twee wedstrijden in de achtste finale werden (ruim) gewonnen van HC Bolzano. De Zweden hadden in de groepsfase twee keer verloren in overtime en in de achtste finale moest alle hens aan dek om Storhamar uit te schakelen.

Vooraf was Pilzen favoriet in deze ontmoeting. Het was echter Skellefteå dat in de eerste periode veel druk wist te zetten op het Tsjechische doel. Zeker ook doordat het in de eerste helft van de eerste periode een aantal keer met een man meer op het ijs stond. Pilzen heeft daarentegen snelle, technische spelers en de break-outs zijn levensgevaarlijk. Op een moment van onoplettendheid bij de Zweden wist Matyáš Kantner een pass te onderscheppen en zijn aanvoerder Milan Gulaš te bereiken die erg fraai met een backhand Mantas Armalis wist te kloppen: 0-1 met 11:20 op de klok.

Het tweede deel van de eerste periode en de gehele tweede periode bleef het spelbeeld hetzelfde. Skellefteå bleef druk uitoefen op het doel van Dmitri Milchakov.Bud Holloway leek op het einde van de eerste periode nog wel te hebben gescoord, maar de 1-1
kwam niet op het scorebord. De puck kwam niet via het dak van het doel, maar via de lat weer terug in het spel. Pilzen bleef gevaarlijk via de break-outs. Levensgevaarlijk, want Kantner en Petr Kodýtek scoorden in de tweede periode en zo begon de derde periode met een stand van 0-3 op het scorebord.

Het begin van de laatste periode ging gelijk op en net toen de Tsjechen niet alleen op het scorebord maar ook op het ijs overwicht kregen, werden de rollen omgedraaid. Met nog dertien minuten te gaan werd een snelle omschakeling vanuit de Zweedse verdediging afgerond door Juhamatti Aaltonen, die eindelijk de puck achter Milchakov wist te krijgen. Vijf minuten later maakte Aaltonen een mooie actie in de neutrale zone waardoor een twee-tegen-een situatie ontstond in het aanvalsvak en hij Linus Lindström kon aanspelen die de 2-3 scoorde.

Met nog drie minuten te gaan tot het eindsignaal, schaatste Lindström het Tsjechische verdedigingvak in en wist met een wrist-shot voor de tweede keer die avond Milchakov te passeren: 3-3. Skellefteå wist zo in tien minuten tijd een 0-3 weg te werken, via fraaie break-outs. Pilzen leek wel verrast door dit snelle spel van de Zweden, terwijl zij zelf op die manier op een 0-3 voorsprong waren gekomen.Volgende week in Pilzen moeten beide ploegen weer vol aan de bak voor een plek in de halve finale.

Kometa Brno – Frölunda Indians 1-4

De huidige nummer acht van de ExtraLiga, Kometa Brno, ontving de nummer vier van de SHL, Frölunda Indians. Net als in de andere Tsjechisch–Zweedse ontmoeting deze avond waren het de Zweden die meer druk op het Tsjechisch doel hadden, terwijl de Tsjechen op voorsprong kwamen. Bedřich Köhler pikte een rebound op en scoorde 1-0 na tien minuten. In de laatste minuut van het eerste deel wist Patrik Carlsson de gelijkmaker te maken.

Carlsson had de smaak te pakken, want 17 seconden na de pauze wist hij Lukáš Dostál wederom te passeren. Beide keren assisteerde Ryan Lasch. Waar in de eerste periode Kometa de Indians nog wel kon volgen, gaf Frölunda in de tweede periode wat extra gas. De Noor Mats Rosseli-Olsen tekende voor de 1-3 en op de powerplay was het Chay Genoway die er 1-4 van maakte. Bij deze laatste goal was wederom Lasch betrokken met een assist; zijn vijftiende dit CHL seizoen. Met in totaal zeventien punten (2G + 15A) is hij topscorer in de CHL.

Kometa had nog wel de kans om op het einde van het middenstuk om op 2-4 te komen, maar Jan Hruška wist Johan Gustafsson niet te passeren met een penalty-shot. De derde periode hadden de Indians ook overwicht, maar beide ploegen kwamen niet meer tot scoren. Frölunda Indians ontvangt volgende week Kometa Brno in de eigen Frölundaborg. De CHL-wedstrijden worden door de ploeg uit Göteburg niet in het veel grotere Scandinavium gespeeld.

Red Bull Salzburg – Kärpät Oulu 3-2

Het venijn van deze wedstrijd zat in de laatste periode. Brant Harris had na 21 minuten de Oostenrijkers op voorsprong geschoten. Twintig minuten later, aan het begin van de tweede periode, was er een mooie shorthanded goal van wederom Harris te noteren.

Voordat de laatste tien minuten van start gingen was de stand alweer gelijkgetrokken door Nicklas Lasu en Jyri Junnila. Maar het laatste woord in deze partij hadden de Oostenrijkers, want 23 seconden voor tijd was het John Hughes die Salzburg een klein voordeeltje gaf in de return. Hij tekende namelijk de 2-3 aan.

EHC Red Bull München – Malmö Redhawks 2-1

Na veertig doelpuntloze minuten zat het venijn ook hier in de laatste periode. Beide goalies maakten 28 reddingen en na 45 minuten was het Frederik Storm die Malmö aan de leiding bracht. Gezien de weinige grote kansen en het verdedigende werk van beide teams, kon het weleens de game winning goal zijn. Dat was het niet. Twee minuten na de goal van Storm liet Ferek Joslin een ziedend schot vanaf de blauwe lijn los door een woud van spelers. De puck sloeg als een bom in in het net, over de schouder van Christopher Nihlstorp.

Zes minuten later veroverde Joslin de puck in het eigen verdedigingsvak en gaf een pass op maat aan Frank Mauer. Hij rondde de snelle uitbraak schitterend af. München kon zelfs in de laatste minuten de score nog uitbouwen, maar sprong slecht om met laatste gecreëerde kansen.

Previous LATAM CUP 2018: ijshockey, samba & tango style!
Next Sprong kijkt uit naar debuut als Duck: ‘Dit is een nieuw begin’