Zegereeks Sabres voorbij; Toronto en Colorado bestormen top NHL


Metropolitan Division: Ontslag Flyers-GM Ron Hextall en ploeteren Penguins tekenen week Metro

Op maandagavond werd de Metropolitan flink opgeschud door het onverwachte ontslag van Flyers-general manager Ron Hextall. Ook zien we Pittsburgh weer verder wegzakken, terwijl de Isles terugkeerden naar hun geliefde Nassau Collisseum.

Drie uit vier in korte week Carolina

Voor de Canes stonden er deze week slechts twee duels op de rol. Op dinsdag trad de ploeg aan in Montreal. De Hurricanes werden van het kastje naar de muur geschoven in La Belle Province, maar met 48 reddingen van Curtis McElhinney hield Carolina stand. Goals van Victor Rask en Trevor van Riemsdyk hielpen de club naar een 1-2 zege.

Vrijdag ontving Carolina Anaheim Ducks. Daar bracht Andrei Svechnikov de Hurricanes laat in de eerste op voorsprong, en bleef deze 1-0 voorsprong ook lang staan. Pontus Aberg maakte echter laat gelijk en Ryan Getzlaf scoorde in OT de winnende voor de Ducks. Een domper voor de thuisploeg.

Columbus pakt twee zeges in drie duels

Op dinsdag was Columbus onderdeel van een doelpuntenfestijn in Detroit. Dankzij een ijzersterke eerste 27 minuten leken de Jackets op een simpele zege af te stormen. Toen stond de club namelijk al 1-5 voor. De Wings maakten het echter spannend en kwamen zelfs terug tot 4-5. Uiteindelijk sleepte Columbus toch een 5-7 zege uit het voor in Little Ceasars Arena.

Op de donderdag kwam Minnesota Wild langs in Ohio. Nadat beide teams een keer hadden gescoord in de eerste periode, liepen de Jackets in de tweede uit. Goals van Cam Atkinson, Riley Nash en Artemi Panarin betekenden een 4-1 voorsprong. Ondanks een tegentreffer van Zach Parise werd de winst gepakt; 4-2.

Op zaterdag konden de Jackets er in Nassau Collisseum een perfecte week van maken, op bezoek bij de Islanders. Met twee vroege goals in de tweede periode, Markus Hannikainen en Pierre-Luc Dubois, leek Columbus die derde zege ook binnen handbereik te hebben. De Isles trokken de score echter gelijk en door een goal van Casey Cizikas in de derde won New York met 3-2.

Drukke, maar roemloze week voor Devils

Al op zondag begon de speelweek voor New Jersey, in Tampa. De Lightning was daar met 5-2 te sterk. Na ruim negen minuten stond Tampa Bay al op 3-0 en liep het ondanks een treffer van Stefan Noesen uit naar 5-1. Jesper Bratts eerste treffer van het seizoen zette de eindstand op 5-2.

Op maandag gingen de Devils meteen door naar de buuman van de Lightning; Florida Panthers. Na een doelpuntloze eerste periode, kwam New Jersey via Miles Wood en Blake Coleman op een 0-2 voorsprong. Deze was voor het einde van de periode alweer tenietgedaan; 2-2. Ook een goal van Jesper Bratt werd beantwoord, waardoor met een 3-3 stand overtime nodig was. Daarin scoorde Mike Hoffman de winnende voor de Panthers.

Vrijdag waren de Devils weer terug in Metro, met een bezoek aan de Capitals. Vroeg in de eerste periode zette Nicklas Backstrom de Caps op 0-1 en Washington liep zelfs uit naar 1-4. Nico Hischier en Marcus Johansson maakten er nog 3-4 van, maar empty netters van Alex Ovechkin en Nicklas Backstrom (een hattrick voor de Zweed) brachten de eindstand op 6-3.

Zaterdag kwam Winnipeg op bezoek in New Jersey. Marcus Johansson zette New Jersey binnen zeven minuten op 1-0, maar Mark Scheifele beantwoorde voor de Jets in de tweede. In de derde leek Winnipeg op de zege af te koersen toen het op 1-3 kwam, maar via Jesper Bratt en Taylor Hall dwong de thuisploeg OT af. Daarin maakte Scheifele laat de winnende namens de Jets.

Succesvolle terugkeer naar Nassau Collisseum voor Isles

Op maandag kwam de oude club van coach Barry Trotz langs in Brooklyn; Washington. Vroeg bracht Valtteri Filppula de Isles op 1-0, maar Tom Wilson Trok de score al gauw weer gelijk. Nic Dowd zette de Caps in de tweede op voorsprong en via Wilson en Alex Ovechkin sleepten de Capitals een 1-4 winst uit het vuur.

Door naar Boston op de donderdag. Ondanks kansen over en weer waren Anders Lee en Brad Marchand de enigen die het net wisten te vinden. Daarom was er uiteindelijk een shootout nodig. Daarin scoorde alleen Ryan Donato, waardoor Boston de 2-1 zege pakte.

Zaterdagavond stond er een heel bijzonder duel voor op het programma voor de Islanders. De club keerde die avond namelijk terug naar zijn oude arena; het Nassau Collisseum op Long Island. HIer zit ook het grootste deel van de fanschare van de Isles, dus de sfeer was er fantastisch!

Tegenstander Columbus wist na een doelpuntloze eerste periode een 0-2 voorsprong te pakken, maar nog voor de veertigste minuut had New York de score alweer gelijkgetrokken. Anders Lee en Anthony Beauvillier wisten het net te vinden. Casey Cizikas zette de Isles in de derde op 3-2, waardoor New York met die marge won.

Rangers pakken twee uit zes tegen Canadese clubs

De week van de Rangers begon op maandag thuis tegen Ottawa. In de derde periode doorbrak Lias Andersson een 1-1 stand, zijn eerste van het seizoen. Chris Kreider maakte er ook 3-1 van en Mika Zibanejad scoorde bij een 3-2 stand in het lege doel. Hierdoor won New York thuis met 4-2.

Op de donderdag ging de week van de Rangers verder in Ottawa. Het tandem van Matt Duchene en Drake Batherson legde de Rangers daar op de pijnbank met ieder een goal en een assist. De Sens wonnen met 3-0.

Op zaterdag trad New York aan in Montreal tegen de Canadiens. Shea Weber, net van blessure teruggekeerd, scoorde daar in de eerste periode twee keer. Artturi Lehkonen deed hem dit kunstje na in de tweede periode; 4-0 Habs. De Rangers kwamen nog tot 4-2 via Jimmy Vesey en Ryan Strome, maar Tomas Tatar maakte met de 5-2 aan alle onzekerheid een einde.

Korte, turbulente week voor Flyers

De week van de Flyers stond in het teken van het ontslag van general manager Ron Hextall. Een verschil in visie met clubpresident Paul Holmgren en ceo Dave Scott zorgde ervoor dat er vervroegd een einde aan het dienstverband kwam. Onder Hextalls hoede waren de resultaten gemengd, maar heeft de club een behoorlijke voorraad aan talenten opgebouwd.

Door naar de dinsdag, voor een wedstrijd tegen Ottawa. Thuis leek Philly op een zege af te stomen, toen het na veertig minuten met 3-1 leidde. De Sens kwamen echter terug. Twee goals van superrookie Brady Tkachuk en een prachtige goal van Matt Duchene bezorgden Flyers-fans een flinke kater; 3-4.

Zaterdag in Pittsburgh was het tijd voor weer een nieuwe editie van de bekende rivaliteit tussen de Flyers en Penguins. In de derde periode doorbrak ‘Dutch Gretzky’ Dale Weise (shorthanded) een 2-2 tussenstand, wat de Flyers in het zadel hielp naar een broodnodige 2-4 zege over de eeuwige vijand.

Sprong-loze Penguins pakken een zege uit drie

Dinsdag begon de week van de Pens in Winnipeg. Nadat Pittsburgh na veertig minuten tegen een 3-2 achterstand aankeek, zette Derek Grant (dankzij een blunder van goalie Connor Hellebuyck) de score weer gelijk. Zach Aston-Reese scoorde de winnende voor de Pens: 3-4.

Op woensdag ging Pittsburgh door naar Colorado, voor een duel tussen de helden van Cole Harbor, Nova Scotia: Sidney Crosby vs. Nathan MacKinnon. Ondanks een hattrick van Sid (waarmee een 3-0 achterstand teniet werd gedaan), trokken de Pens aan het kortste eind. Met een goal en twee assists wonnen MacKinnon en co. met 6-3.

Zaterdagavond wachtte een heet avondje thuis tegen Philly. In de derde periode doorbrak ‘Dutch Gretzky’ Dale Weise (shorthanded) een 2-2 tussenstand, wat de Flyers in het zadel hielp naar een broodnodige 2-4 zege over de eeuwige vijand.

Opvallend (en teleurstellend) genoeg speelde onze held Daniel Sprong geen enkel duel deze week. Daarover morgen meer.

Washington perfect in korte week

Op maandag gingen de Caps langs bij hun oude coach Barry Trotz in Brooklyn. Vroeg bracht Valtteri Filppula de Isles op 1-0, maar Tom Wilson Trok de score al gauw weer gelijk. Nic Dowd zette de Caps in de tweede op voorsprong en via Wilson en Alex Ovechkin sleepten de Capitals een 1-4 winst uit het vuur.

Vrijdag kwam New Jersey langs in de Amerikaanse hoofdstad. Vroeg in de eerste periode zette Nicklas Backstrom de Caps op 0-1 en Washington liep zelfs uit naar 1-4. Nico Hischier en Marcus Johansson maakten er nog 3-4 van, maar empty netters van Alex Ovechkin en Nicklas Backstrom (een hattrick voor de Zweed) brachten de eindstand op 6-3.

Stand in de Metro:

1. Washington Capitals – 25 wedstrijden – 33 punten
2. Columbus Blue Jackets – 26 wedstrijden – 32 punten
3. New York Islanders – 25 wedstrijden – 29 punten
4. Carolina Hurricanes – 27 wedstrijden – 28 punten
5. New York Rangers – 27 wedstrijden – 28 punten
6. Pittsburgh Penguins – 25 wedstrijden – 25 punten
7. Philadelphia Flyers – 25 wedstrijden – 24 punten
8. New Jersey Devils – 25 wedstrijden – 23 punten

Previous Wederom verlies Mannheim, Augsburg en München profiteren niet
Next Zeges Nijmegen, Geleen, Heerenveen, Herentals en Luik