Zeges Nijmegen, Geleen, Heerenveen, Herentals en Luik


Face-Off IJshockey BeNe League

Gisteren vijf duels in de BeNe League, waarbij de complete top-5 in actie kwam. Nijmegen, Heerenveen en Herentals boekten ruime zeges, Luik had moeite met Amsterdam en Geleen won na overtime in Zoetermeer. Ed Versteeve blikt terug.

ANTWERP PHANTOMS – AHOUD DEVILS NIJMEGEN 1-8

Koploper Devils speelde vrijdag het laatste bekerduel en moest gisteren bij Antwerp Phantoms, zonder captain Levi Houkes, de topnotering verdedigen. Een missie die na twintig minuten ijshockey al ‘kat in het bakkie’ was, met een 0-4 eerste ruststand op de borden. De treffers kwamen van Nick de Jong, Ritchie van Hulten en natuurlijk -zou je haast zeggen- de Canadezen RJ Reed en Branden Eden. Na een rustig middenstuk, met de tweede treffer van Reed, voerden de bezoekers de druk in de derde periode weer opnieuw op. Nieuwkomer Marcel Kars bracht de stand op 0-6, voor Elia Urlings iets terugdeed namens Antwerp. Via de tweede goal van gelegenheidscaptain Van Hulten en Kayo van Zoest werd de eindstand op een ruime 1-8 bepaald.

ERA RENOMAR HYC – MECHELEN GOLDEN SHARKS 13-0

Winst voor Herentals zou betekenen dat de Belgen als koploper de zondag in zouden gaan. Mechelen wilde vooral laten zien dat het na twee grote nederlagen tegen topploegen, nu wél tot grote daden in staat was. Cas Staps was voor het eerst in het shirt van Sharks te bewonderen. Ondanks het overwicht van HYC, wist de ploeg van Jeffrey van Iersel ‘slechts’ twee maal het net te vinden via Kyle Brothers en Ben Coolen. In het middenstuk werd het klasseverschil pas écht duidelijk, want Herentals liep weg naar een 9-0 voorsprong. Coolen maakte zijn hattrick compleet. Vincent Morgan kwam -natuurlijk- op de scoresheet en Kyle Brothers schroefde het aantal assists op naar vier.

In het slotstuk met goalie Vanspringel voor Van Looveren bij HYC, werden de dubbele cijfers gehaald; ook Brothers maakte zijn hattrick vol en ook Preston Shupe wist het net twee maal te laten bollen. Cas Staps kreeg nog een ‘game’ aan zijn broek, nadat de thuisploeg met 13-0 het ijs afstapte als winnaar.

ZOETERMEER PANTERS – MICROZ EATERS GELEEN 3-4 OT

Eaters stapte gisteravond pas 40 minuten voor aanvang het Silverdome binnen na een monsterfile op de A12, waar het twee uur in vaststond. De puck drop van dit duel werd verricht door Laura Riedijkop de avond dat Face-Off aandacht vroeg voor de Stichting Meningitis. U18 Dames bondscoach Alf Philippen reikte de eerste kalender aan Riedijk uit.

Geleen kwam niet lekker in het spel en zag Zoetermeer met veel energie aan de wedstrijd beginnen. Nadat beide goalies een aantal prima saves hadden verricht opende Joy Turpijn, in ondertal, de score voor Zoetermeer. Hij kon alleen op Rowan Delil af, omspeelde de goalie en schoot binnen. Op het moment dat iedereen al richting de horeca liep voor een versnapering, zette Lars van Sloun de gelijkmaker op het bord.

In de tweede doorgang ging Zoetermeer vrolijk verder met fris en energiek spel en bleef Geleen moeite houden met het vinden van een medespeler. Nadat Erik Brand de lat raakte, lag de verdiende 2-1 amper 30 tellen later wél achter Delil. Dusun Kmec legde de puck panklaar voor Jay Huisman. Ook in het slotstuk bleef Panters aanvankelijk de bovenliggende partij. Het overleefde vakkundig een 5-on-3 en kwam uit een identieke situatie als de 1-0 op een 3-1 voorsprong. In ondertal onderschepte Panters de puck, Turpijn omspeelde Delil en het rubber lag tegen de touwen. Toch kwamen de Limburgers terug; de tweede 5-on-3 van de avond werd ten volle benut en twee maal stond Nick Verschuren klaar om de trekker over te halen. In overtime redde goalie Delil zijn team met een prima stick save, waarna Lukasz Bartak uit de volgende aanval de puck langs goalie Ramö werkte. Met de hakken over de sloot nam Geleen twee punten mee uit Zoetermeer.

UNIS FLYERS HEERENVEEN – CHIEFS LEUVEN 6-3

Wie elders in de Lage Landen na twintig minuten een slok van zijn koffie of pils had genomen, had zich mogelijk verslikt. Na de eerste periode leidden de Chiefs uit Leuven brutaal met 1-2. Na twee minuten zette Borya Kolyasnikov Leuven op voorsprong, maar 40 seconden later herstelde Adam Bezak het evenwicht. Daarop voerde Heerenveen de druk op, maar wist het geen treffer te maken. Die kwam er verrassend genoeg in ondertal voor Chiefs wél; Sjoerd Idzenga ging in de fout en Alec James was er als de kippen bij om dat af te straffen.

In het middenstuk werden de verhoudingen weer rechtgetrokken in de score door de thuisploeg. Aan de hand van Bezak, die drie maal raak schoot, werd de stand naar 5-2 getild. Ook Ronald Wurm liet de supporters opveren van hun stoeltje in Thialf. Rino Dhondt bracht vroeg in de slotperiode de spanning nog iets terug, maar Marco Postma maakte tien minuten voor tijd aan alle onzekerheid een einde.

LUIK BULLDOGS – AMSTERDAM TIGERS 4-2

Tigers wilde, zonder de vertrokken Marcel Kars, de Bulldogs uit Luik pootje lichten. Het werd een wedstrijd waar dat zeker mogelijk was, maar waar Luik met de winst er vandoor ging. Amsterdam kwam in de zesde minuut op een 0-1 voorsprong door Maarten Brekelmans. Bulldogs had het lastig met het taaie Amsterdam, maar kon via Aleandre Bremer en Bryan Henry toch met een voorsprong de eerste rust in.

Tigers liet zich niet afschrikken en kwam via Stef Overweg op gelijke hoogte. Er ontstond een boeiend duel in het Médiacité voor de toeschouwers. De Luikse ploeg nam vlak voor het einde van het middenstuk een nieuwe voorsprong via Lester Brown. Wie dacht dat daarmee het verzet gebroken was van Amsterdam, kwam bedrogen uit. Tigers hield stand, kwam gevaarlijk dichtbij de gelijkmaker, maar moest twee minuten voor tijd de beslissing slikken. Akim Ramoul bepaalde de eindstand op 4-2, waarmee Luik aangehaakt blijft in de top van het klassement.

Previous Zegereeks Sabres voorbij; Toronto en Colorado bestormen top NHL
Next Tilburg Trappers deelt pak slaag uit in Rostock