Central Division: Stuivertje wisselen gaat door

Opnieuw was er weer genoeg te beleven in de Central Division deze week. Zo zien we dat koploper Nashville Predators zand in de motor krijge, waardoor de rest van de divisie langzaam dichterbij komt. Ook zijn plekken twee tot en met vijf in de stand weer volledig anders ingedeeld vergeleken met vorige week.

Troosteloze week voor Chicago Blackhawks

Voor de lede ogen van het eigen publiek werden de Blackhawks tegen Vegas vernederd. Daniel Carr begon het feesjte van de Golden Knights al vroeg in de eerste periode, en daar hield het niet op. In totaal mochten de Hawks maar liefst acht keer de puck uit het eigen doel vissen. Een schamele troost op deze vreselijke avond voor Chicago; nieuwkomer Dylan Strome (maandag overgekomen van Arizona), pakte een goal en een assist in zijn Blackhawks-debuut.

Donderdagavond brachten de Hawks een bezoek aan Winnipeg. Na goals over en weer in de eerste periode (2-2 tussenstand), liepen de Jets uit tot 4-2 en later zelfs tot 6-3. De Blackhawks kwamen laat in het duel echter nog terug tot 6-5 door goals van Dominik Kahun en Artem Anisimov. De gelijkmaker bleef echter uit.

Uit bij Nashville op zaterdag gaf Chicago al na vijf minuten het duel uit handen. Drie goals in een bestek van exact twee minuten deed de Blackhawks de das om. Tot twee keer toe wisten de Hawks de achterstand terug te brengen naar twee goals, maar het was al lang duidelijk dat er niks te behalen viel voor Chicago. 5-2 was de uitslag.

Colorado Avalanche bijna perfect

Op dinsdag waren de Avs te gast in Nashville, waar nog een rekening open stond voor de uitschakeling in de playoffs afgelopen april Nathan MacKinnon bracht de Avs in de eerste periode op gelijke hoogte met de Preds (1-1) en zette in de tweede ook op voorsprong (1-2, maar Kevin Fiala trok niet veel later de stand weer gelijk). Tyson Jost scoorde met een kwartier te gaan de 2-3, en deze voorsprong werd vastgehouden. Twee hele belangrijke punten ten koste van een directe concurrent.

Woensdag kwamen de Penguins op bezoek bij de Avs. De Avs kwamen via na een fraaie assist van Mikko Rantanen op Samuel Girard op 1-0 en liepen zelfs uit naar 3-0. Sidney Crosby bracht de Pens haast eigenhandig op gelijke hoogte met een hattrick, maar de Avs kwamen deze klap te boven. Gabriel Landeskog scoorde in de derde periode de 4-3 en via twee late treffers (waarvan een in een empty net) won Colorado thuis met 6-3.

Op vrijdagavond ontving de club St. Louis Blues. De eerste periode was gelijkwaardig, maar de Blues waren effectief en pakten na twintig minuten een 0-2 voorsprong. Met een goal vroeg in de tweede en in de derde periode (resp. Nikita Zadorov en Mikko Rantanen) trokken de Avs de score weer gelijk, waardoor er een punt werd verdiend. Het tweede punt ging in overtime echter naar de Blues, door de winnende goal van Colton Parayko.

Dallas beleeft succesvolle week in West-Canada

Dallas had op dinsdagavond een weerzien met oud-trainer Ken Hitchcock, nu de bench boss in Edmonton. De Stars hadden een aantal goede kansen, zoals Jason Dickinsons poging van dichtbij, maar Oilers-goalie Mikko Koskinen liet niks door. En nadat eerder een poging op de breakaway van Connor McDavid ternauwernood de doellijn niet passeerde, scoorde Oscar Klefbom de winnende goal in overtime: 1-0.

Door naar Calgary. Op woensdag speelden de Stars daar een duel tegen de Flames. Nadat Jason Spezza de score vroeg had geopend, ging het spel op en neer, tot er na zestig minuten 3-3 op het scorebord stond. Meer dan 24 tellen in overtime waren er niet nodig om een winnaar te bepalen. Flames-goalie David Rittich werd lichtelijk uit positie gebracht door Jamie Benn, en Tyler Seguin maakte daar dankbaar gebruik van; 3-4 Stars. Of deze goal ook had mogen tellen? Oordeelt u zelf maar.

Op zaterdagavond ging Dallas langs in Vancouver bij de Canucks. De Canucks hadden in de eerste periode de betere kansen en drukten dit ook uit op het scorebord. Bo Horvat scoorde na ruim een kwartier de 1-0. Lang leek dit de eindstand te worden, maar met minder dan tien minuten te spelen, scoorden Jamie Benn en Alexander Radulov. Hierdoor ging Dallas er met de 1-2 zege vandoor.

Drie keer niks voor Minnesota Wild

Op dinsdag speelde Minnesota thuis gastheer voor Arizona Coyotes. Nadat de ‘Yotes in de eerste periode op voorsprong gekomen waren, koerste Minnesota naar een eenvoudige 3-1 voorsprong. Jared Spurgeon had hierin een groot aandeel, met drie assists. Daarmee leek de buit binnen tegen een team dat met moeite scoort. Leek, want verrassend genoeg bogen de Coyotes met vijf minuten in de derde periode de stand om naar 3-4. Josh Archibald scoorde twee keer, waaronder de winnende, en de Wild kwamen deze klap niet te boven.

Door naar Columbus. Op donderdag ging Minnesota daar op bezoek bij de Blue Jackets. Mikael Granlund bracht de Wild nog op voorsprong in de eerste periode, maar vier goals van de Jackets (met o.a. een goal en assist voor Riley Nash) leverden een 4-1 achterstand op. Dichterbij dan 4-2, via Zach Parise, kwam de Wild niet.

Opnieuw moest Minnesota een achterstand goedmaken. Ditmaal kwam het op zaterdag thuis tegen Toronto al vroeg op 0-2 achterstand. Via Eric Staal en Jordan Greenway trok de Wild de score weer gelijk en creërde het ook goede kansen voor de voorsprong, maar opnieuw pakte Toronto de leiding. Dankzij Jason Zucker kwam de club ook deze achterstand weer te boven, maar dat gold niet voor een late treffer van Nazem Kadri. Minnesota verloor uiteindelijk met 3-5.

Blessures leveren zware week op voor Nashville

De Preds hadden deze zondag de eer om de speelweek af te trappen voor deze divisie. Thuis werd Anaheim Ducks welkom geheten. Austin Watson zette met een hattrick de thuisploeg op het juiste spoor naar twee punten. Zijn drie goals, plus een sterke avond van de verdediging, leidden Nashville naar de 5-2 zege, al ging dat letterlijk niet zonder slag of stoot.

Op donderdag wisten de Preds niet wat ze aanmoesten met Adin Hill. De goalie van de bezoekende Coyotes pakte in Nashville zijn eerste shutout in de NHL. Met name in de tweede periode legde Nashville Hill het vuur aan de schenen. Aan de andere kant werd wel gescoord. Clayton Keller, Nick Schmaltz en Brad Richardson hielpen Arizona naar een 0-3 winst.

Dinsdag stond het treffen met Colorado Avalanche op de agenda, opnieuw in Tennessee. Een openingstreffer na elf minuten van Ryan Hartman werd weggevaagd door Nathan MacKinnon, terwijl Kevin Fiala dat juist in de tweede periode deed toen diezelfde MacKinnon de Avs op 1-2 had gezet. Bij een 2-2 stand scoorde Tyson Jost in de derde periode, en dit bleek de winnende: 2-3 Avs.

Een spetterende start op zaterdag tegen de Blackhawks zette Nashville op het juiste spoor naar de zege. Kevin Fiala, debutant Eeli Tolvanen en Ryan Johansen hadden in een bestek van twee minuten de Hawks op een 3-0 achterstand gezet. Uiteindelijk werd het een kinderlijk eenvoudige 5-2 zege voor de gehavende Predators.

Comebacks galore in korte week St. Louis

Uit in Detroit op woensdag liepen de Blues weer een nieuwe domper op. De Red Wings pakten binnen zeven minuten in de tweede periode een 3-0 voorsprong. De Blues wisten hierop knap te antwoorden en stonden dankzij David Perron (tweemaal) en Vladimir Tarasenko halverwege de derde periode weer op gelijke hoogte met Detroit. Geklungel in de verdediging leverde St. Louis echter een nieuwe achterstand op. 4-3 was ook de eindstand in de ‘Motor City’.

Vrijdag ging de reis van de Blues door naar Denver, voor een ontmoeting met Colorado Avalanche. St. Louis pakte na vijf minuten de leiding door een goal van Vladimir Tarasenko, en vlak voor het einde van de eerste twintig minuten werd het ook 0-2. Alex Steen scoorde van dichtbij. Maar waar St. Louis in Detroit een achterstand omboog, gaf het dit keer de leiding weg. Nikita Zadorov en Mikko Rantanen trokken de score gelijk. Een prachtige goal van Colton Parayko met een hand aan de stick gaf de Blues dan toch de (verdiende) twee punten.

Op zaterdag werden de Blues afgedroogd in Arizona. Jakob Chychrun opende de score en ondanks dat Robert Thomas bij een 2-0 achterstand de aansluitingstreffer maakte, kwamen de Blues nooit dichterbij. Met onder andere een goal en een assist van Richard Panik grepen de ‘Yotes een eenvoudige 6-1 zege. Een blamage voor de Blues.

Winnipeg Jets kunnen voorsprong nauwelijks vasthouden

Dinsdagavond speelde Winnipeg thuis tegen Pittsburgh Penguins. Met een 1-1 stand na twintig minuten, zette Mark Scheifele de Jets op juiste koers naar een overwinning. Maar de Penguins kwamen, mede dankzij een blunder van goalie Connor Hellebuyck een 3-2 achterstand te boven en pakten een 3-4 zege in Winnipeg.

Op donderdag kreeg Winnipeg de kans om deze pijnlijke nederlaag weg te spoelen, thuis tegen Chicago. Patrik Laine had de Jets al vroeg op voorsprong gezet, maar de Hawks kwamen (tot twee keer toe) weer langszij. Laines tweede goal en een hattrick van Nikolaj Ehlers brachten Jets op comfortabele hoogte; 6-3. Een late ‘push’ van de Hawks maakte het nog spannend, maar Winnipeg wist uiteindelijk een 6-5 voorsprong over de eindstreep te trekken.

Winnipeg sloot de week af op zaterdag in New Jersey tegen de Devils. De Devils kwamen vroeg in de eerste periode op voorsprong dankzij Marcus Johansson, maar Mark Scheifele trok de stand in de tweede weer gelijk. Met goals van Josh Morrissey en Andrew Copp leek Winnipeg op de zege af te gaan, maar deze marge werd uit handen gegeven. Jesper Bratt en Taylor Hall zorgden ervoor dat overtime nodig was in Newark. Daarin maakte Mark Scheifele de winnende, waardoor de Jets toch de twee punten pakten.

Stand in de Central:

1. Nashville Predators – 27 wedstrijden – 37 punten
2. Colorado Avalanche – 26 wedstrijden – 35 punten
3. Winnipeg Jets – 25 wedstrijden – 32 punten
4. Dallas Stars – 27 wedstrijden – 31 punten
5. Minnesota Wild – 26 wedstrijden – 30 punten