Pittsburgh, Vegas en Los Angeles bungelen onderaan in de league


Atlantic Division: Divisie vol met scorende rookies, Buffalo vijf op een rij, Tampa Bay nog steeds koploper

Florida Panthers

Op zondag 11 november stond de divisie confrontatie tussen Ottawa Senators en Florida Panthers op de agenda. Florida speelde thuis en deed dat met overtuiging. De sterspelers Alexandre Barkov en Jonathan Huberdeau namen hun ploeg bij de hand met respectievelijk twee goals en een goal en assist. Na deze mooie winst mocht Florida op dinsdag 13 november op bezoek bij Philadelphia Flyers. Florida Panthers ging op bezoek bij Philadelphia Flyers. Dit werd een gelijkwaardige pot hockey. Met twee goalies die moeilijk te passeren waren. Het was Florida goalie Roberto Luongo die met 30 reddingen op 31 schoten man van de wedstrijd werd. De 2-0 van Evgenii Dadonov was de winnende goal. Alleen Jakub Voracek kon nog iets terug doen voor Philadelphia. Op donderdag 15 november trad Florida aan tegen Columbus Blue Jackets, in Columbus. 43 schoten op doel en een 2-0 voorsprong was niet de inleiding voor een overwinning voor Florida. De wedstrijd werd verloren met 7-3. Het was de derde periode die Florida de das om deed. Columbus wist hier viermaal tot scoren te komen, terwijl de eigen productie stokte. Op zaterdag 17 november ging Florida op bezoek bij New York Rangers. Een lesje in efficiency voor Florida vandaag. Florida schoot 41 keer op doel voor twee goals. New York Rangers scoorde vier goals op 24 schoten. In een energieke eerste periode zorgde voor een 2-2 tussenstand. Na de eerste periode stond het Florida vizier niet meer op scherp, en kon Rangers goalie Henrik Lundqvist uitgroeien tot man of match.

Boston Bruins

Boston kreeg zondag 11 november Vegas Golden Knights op bezoek. Het werd een gelijk opgaande wedstrijd, met nagenoeg even veel schoten op doel voor beide ploegen. Het was Boston wat veel scherper was met afwerken. Met zeven tijdstraffen voor Vegas mag men zich zelf ook wel achter de oren krabben als het gaat om de combinatie intensiteit en discipline. Woensdag 14 november stond de uitwedstrijd tegen Colorado Avalanche op het programma. Ondanks twee goals van Jake DeBrusk en een goal en assist van David Pasternak werd deze wedstrijd verloren. Het talent en collectief van Colorado scoorde zes keer. Is het mogelijk om getuige te zijn van een saaie ijshockey wedstrijd. Nee dat is niet mogelijk ondanks dat er in drie periodes niet gescoord was. Wat maakt het dan niet saai? Bijvoorbeeld het aantal schoten op doel 37 voor Dallas wat dus betekent dat Tuukka Rask er 36 tegen heeft gehouden. Of het aantal penalty’s acht voor Dallas en maar liefst elf voor Boston, in totaal goed voor 52 minuten en dit zonder vechtpartijen. Uiteindelijk wist Dallas in de verlenging te scoren. Boston blijft nog even in het zuiden van de VS. Op zaterdag 17 november trad men aan tegen Arizona Coyotes. Gelukkig voor Boston wist Arizona het net één keer minder te vinden. Zo waren de goals van Jakob Forsbacka Karlsson en Jake DeBrusk goed voor de winst. Voor Jakob Forsbacka  Karlsson was het zijn eerste NHL goal die te vieren was.

Montreal Canadiens

Dinsdag 13 november ging Montreal op bezoek bij Edmonton Oilers. Tot de 2-2 tussenstand kon Montreal het qua score nog bijhouden. Realistisch gezien zat Edmonton veel beter in de wedstrijd. Aan het einde van tweede periode liep Montreal weer tegen een achterstand aan en deze kon niet meer hersteld worden. Sterker nog in de derde periode konden er nog drie tegen goals geteld worden. Op donderdag 15 november ging de Alberta tour verder voor Montreal met een bezoek aan Calgary Flames. Tomas Tatar scoorde al weer zijn achtste goal van het seizoen om de wedstrijd te openen. Calgary scoorde tweemaal na deze opening. Toch lukte het ondanks het grote overwicht van Calgary om weer langszij te komen door Jonathan Drouin en was het Artturi Lehkonen die zelfs de winnende wist te scoren. Ook zaterdag 17 november speelde Montreal nog een wedstrijd in west Canada en wel tegen Vancouver Canucks. Tegen het verrassend sterke Vancouver werd de tweede winst geboekt tijdens deze trip. Jonathan Drouin werd vandaag de gevierde man met de winnende goal en een assist had hij een groot aandeel in de 3-2 overwinning.

Buffalo Sabres

Het tweede divisie onderonsje op dinsdag 13 november ging tussen het thuis spelende Buffalo Sabres en Tampa Bay Lightning. Op papier zou je zeggen die is voor Tampa Bay. Op het ijs bleek Tampa Bay ook beter te zijn. Maar efficiency is ook een dingetje in het hockey. Na drie periodes en dertig schoten op doel voor Tampa Bay tegen negentien voor Buffalo was de winst voor Buffalo. Jeff Skinner scoorde in de eerste periode de openingsgoal voor Buffalo. In de tweede periode maakte Kyle Okposo de tweede en tevens de winnende. Daar kon de derde periode goal van Anthony Cirelli van Tampa Bay geen verandering in brengen. Vrijdag 16 november was de dag dat Buffalo op bezoek ging bij Winnipeg Jets. Twee zeer getalenteerde teams tegenover elkaar die er een mooie wedstrijd van maakte. Beide teams scoorde een keer in de reguliere speeltijd. Jeff Skinner maakte al weer zijn veertiende van het seizoen voor Buffalo. In de verlenging werd ook niet gescoord dus moesten de penalty shots de beslissing brengen. Het was in de zevende ronde dat de beslissing viel en het was Conor Sheary die het verschil mocht maken en een winst voor Buffalo liet noteren. Zaterdag 16 november trad Buffalo aan voor de uitwedstrijd tegen Minnesota Wild. Buffalo kwam in blakende vorm naar Minnesota. Het koste Buffalo behoorlijk wat moeite om dit te tonen. Minnesota nam in de eerste periode een twee goals voorsprong. Hier kwam in de tweede periode geen verandering in. De derde periode toonde Buffalo waarom ze al vier wedstrijden op rij gewonnen hadden. Zo waren het Jake McCabe en Rasmus Dahlin die de stand gelijk wisten te trekken. De apotheose kwam anderhalve minuut voor tijd toen Jason Pominville met zijn backhand de winnende goal binnen wist te werken. Vijf op een rij.

Detroit Red Wings

Arizona Coyotes kwam op dinsdag 13 november bij Detroit Red Wings op bezoek. Op slag van de helft van de eerste periode kwam Detroit dankzij Anthony Mantha op voorsprong. Acht minuten later stond het al 3-0 en was de fundering voor de vierde overwinning op rij een feit. De overwinning kwam ook geen moment in gevaar en de eindstand werd 6-1. Op donderdag 15 november ging Detroit Red Wings naar Canada voor een divisie clash met Ottawa Senators. Detroit kwam hier aan met een win streak van vier wedstrijden. Helaas voor de bezoekers werd er geen vijfde aan dit totaal toegevoegd het was Ottawa wat in de tweede periode een 2-1 voorsprong nam wat uiteindelijk ook de eindstand bleek te zijn. Rookie Michael Rasmussen wist voor Detroit zijn vierde goal van het seizoen te produceren. Zaterdag 17 november trok Detroit naar New Jersey om daar aan te treden tegen de plaatselijke Devils.  Met nog 51 seconden op de klok in de verlenging was het Dylan Larkin die met een one timer de puck het doel in ramde op een pass van Anthony Mantha. Met 38 reddingen was goalie  Jonathan Bernier de man van de wedstrijd voor Detroit. Detroit timmert gestaag aan de weg omhoog. Hockeytown zal de toekomst met mooie herinneringen gaan vullen. Net zoals in de jaren 90 en 2000.

Toronto Maple Leafs

Eenrichtingsverkeer in Los Angeles. De plaatselijke Kings ontvingen Toronto Maple Leafs. Toronto was veel sterker dan Los Angeles. Geen verrassing gezien de ontwikkelingen tot dusver in het seizoen. Nazem Kadri was goed voor twee goals, en John Tavares voor een goal en twee assists. De teller stopte bij 5-1 in het voordeel van Toronto. Toronto blijft nog even in California. Op donderdag 15 november ging men op bezoek bij San Jose Sharks. Kasperi Kapanen was voor Toronto de grote man vandaag met twee goals. Mitchell Marner liet ook weer van zich spreken met een goal en twee assists. Vrijdag 16 november nog een California clash voor Toronto. Nu op bezoek bij Anaheim Ducks een goede spannende wedstrijd met uitblinkende goalies. Patrick Marleau zette Toronto in de eerste periode op voorsprong. Anaheim wist in de tweede periode langszij te komen. Zo bleef het in de reguliere speeltijd. Verlenging moest er voor zorgen dat er een winnaar op het bord zou komen. Dit gebeurde ook, het was Morgan Rielly die op assist van Mittchell Marner de winnende maakte. Zo staat Mitchell Marner nu al op 20 assists goed voor een gedeeld tweede plek op de punten scoringslijst.

Tampa Bay Lightning

Op dinsdag 13 november mocht Tampa Bay op bezoek bij Buffalo Sabres. Dit divisie onderonsje werd absoluut geen makkelijke wedstrijd voor koploper Tampa Bay. Sterker nog ze wisten alleen een goal in de derde periode te scoren dankzij  Anthony Cirelli. Dit was niet voldoende om een nederlaag te voor komen, Buffalo had op dat moment al twee keer gescoord. Op donderdag 15 november stond er een conference kraker op het programma. Op bezoek bij Pittsburgh Penguins stelde men dit keer niet teleur. Pittsburgh kwam nog wel op een 2-0 voorsprong maar toen was het de beurt aan Brayden Point hij scoorde drie keer op rij. Bij alle drie de goals was topspeler Nikita Kucherov één van de aangevers. Hierna wist Pittsburgh toch weer terug te komen in de wedstrijd. Het was Yanni Gourde die nog in de tweede periode al de eindstand bepaalde op 4-3. Op zaterdag 17 november was het voor Tampa Bay de beurt om Philadelphia Flyers te bezoeken. Met zijn tweede goal van de wedstrijd halverwege de derde periode schoot Brayden Point de 5-1 tegen het net. Zou hij direct na zijn eerste NHL hattrick zijn tweede maken? Het antwoord was nee. Sterker nog Philadelphia kwam in de tweede helft van de periode helemaal terug in de wedstrijd en scoorde vier keer. Hiermee werd een verlenging afgedwongen. Hier was het Anthony Cirelli die de winst pakte voor Tampa Bay Lightning. Zo staat Tampa Bay na deze week nog steeds bovenaan in de divisie.

Ottawa Senators

Zondag 11 november moest Ottawa aantreden in de uitwedstrijd tegen divisiegenoot Florida Panthers. Ryan Dzingel wist Ottawa nog op voorsprong te zetten maar dit bleek ook wel het laatste wapenfeit te zijn. Hierna werd het overlopen door Florida en verloor men de wedstrijd met 5-1. Donderdag 15 november trad men thuis aan tegen Detroit Red Wings. Verdediger Codi Ceci opende de score voor Ottawa. Kort nadat Detroit gelijk was gekomen in de tweede periode was het rookie Drake Batherson die zijn eerste goal in zijn NHL carrière maakte. Saillant detail het was ook zijn eerste wedstrijd ooit in de NHL. Wat een debuut, je eerste goal en dan meteen de winnende ook nog. Zaterdag 17 november kwam Pittsburgh Penguins op bezoek. Zes goals voor Ottawa ruim voldoende om Pittsburgh te verslaan. Matt Duchene en Mark Stone scoorde ieder twee keer. Drie goals in de eerste periode betekende dat Pittsburgh van goalie veranderde. Ook die mocht dus nog drie keer vissen. Zelf kreeg men vier goals te verwerken. Maar dat mocht de pret niet drukken.

 

Stand in de Atlantic:

1. Tampa Bay Lightning – 20 wedstrijden – 29 punten
2. Toronto Maple Leafs – 20 wedstrijden – 28 punten
3. Buffalo Sabres – 20 wedstrijden – 26 punten
4. Boston Bruins – 20 wedstrijden – 25 punten
5.  Montreal Canadiens – 20 wedstrijden – 25 punten
6. Ottawa Senators – 20 wedstrijden – 21 punten
7. Detroit Red Wings – 20 wedstrijden – 20 punten
8. Florida Panthers– 17 wedstrijden – 17 punten

Previous Andrei Vasilevskiy vier tot zes weken uitgeschakeld met gebroken voet
Next Tilburg Trappers maakt verwachtingen waar tegen EC Harzer Falken