Pittsburgh, Vegas en Los Angeles bungelen onderaan in de league


Central Division: Central teams maken veel overuren

Een drukke week voor de teams uit de Central, met opvallend veel extra speeltijd. Vijf van de zeven teams moesten minstens een keer in overtime in actie komen.

Chicago pakt eerste punten onder Colliton

Op maandag kon Chicago in Carolina revanche nemen op de Hurricanes, want daar verloren de Hawks vorige week van. Waar vorige keer de Canes op een 0-4 voorsprong kwamen, liepen dit keer de Hawks uit (tot 0-2). Carolina kwam echter terug en pakte dankzij Sebastian Aho de winst in overtime: 3-2. Geen revanche dus voor Chicago.

Woensdagavond kwam er dan eindelijk een einde aan de verliesreeks van acht wedstrijden van Chicago. Thuis werd St. Louis met 1-0 verslagen, met dank aan 28 reddingen van Corey Crawford. Brent Seabrook scoorde vroeg in de tweede periode de enige goal, waardoor de nieuwe coach Jeremy Colliton zijn eerste zege in de NHL pakte. Vrijdag kon de ploeg geen goed vervolg geven aan deze zege, toen LA op bezoek kwam. De twee ploeterende ploegen hadden een shootout nodig om een winnaar te bepalen. Die winnaar werd Los Angeles: 1-2.

Colorado herpakt zich na slechte weken

In Edmonton sloot Colorado een kleine roadtrip door Canada af. Met succes, want met volle overtuiging rekenden de Avs af met de Oilers: 1-4. Tyson Barrie was met een goal (zijn eerste van het seizoen) en een assist van groot belang. Hiermee kwam er een einde aan een serie van vijf nederlagen op rij voor Colorado.

Woensdagavond stonden twee van de beste lijnen in de NHL tegenover elkaar, toen Colorado (met Landeskog-MacKinnon-Rantanen) en Boston (Marchand-Bergeron-Pastrnak) de degens kruisten. Boston liep snel uit naar een 1-3 voorsprong, maar de Avs toonden veerkracht. Met vijf onbeantwoorde goals was het de lijn van MacKinnon die aan het langste eind trok: 6-3.

Om de week perfect te maken moest op vrijdag Washington thuis opzij worden gezet. Een vroege goal van Carl Söderberg zette de thuisploeg op het juiste spoor, maar een late treffer van Colin Wilson was nodig om OT af te dwingen. Een goal van Nicklas Backström bracht Washington daarin de 2-3 winst.

Rustig weekje voor Dallas Stars

Net als Chicago kreeg ook Dallas de kans om revanche te nemen voor een nederlaag van vorige week. Columbus moest daarvan het slachtoffer worden. Maar ook voor Dallas ging het niet als gehoopt, want de Jackets gingen er met een 1-2 zege vandoor. Een hele fraaie save van Anton Khudobin mocht niet baten voor de Stars.

Het tweede en laatste duel van de week vond op vrijdagavond plaats, thuis tegen Boston. De Stars werden in deze wedstrijd bijna ‘ge-goalied’, want Tuukka Rask leek onpasseerbaar. Leek, want de 37e doelpoging van Dallas was raak! Jason Dickinson besliste in overtime het duel namens Dallas; 1-0.

Gemengde resultaten in Minnesota

Uit bij St. Louis op zondag was de Wild dodelijk. Met achttien schoten op doel wist Minnesota drie keer te scoren, terwijl het de Blues wel veel maar nauwelijks grote kansen gaf. Het leverde Minnesota een 2-3 winst op, waardevolle punten ten koste van een rivaal. Dinsdagavond ontving de Wild vervolgens thuis Washington. Nu was het juist de bezoekende ploeg die dodelijk effectief was. Vijf keer werd goalie Devan Dubnyk gepasseerd en was het dus snel einde oefening voor de Wild; 2-5.

Donderdag werkte de Wild al die frustratie eruit, thuis tegen Vancouver. Aanvoerder Mikko Koivu nam zijn ploeg bij de hand met een goal en twee assists. Minnesota liet weinig heel van de Canucks. In het Xcel Energy Centre werd het 6-2.

Op de zaterdagavond mocht de ploeg van Bruce Boudreau het verrassende Buffalo Sabres onschadelijk maken. Die missie begon goed, want binnen acht minuten leidde de thuisploeg met 2-0. Rookie Rasmus Dahlin trok, met een goal en een assist, de score weer gelijk. Nota bene ex-Wild Jason Pominville besliste het duel kort voor tijd in het voordeel van Buffalo; 2-3.

Nashville beleeft teleurstellende week in Pacific

Nashville werd op maandagavond het volgende slachtoffer van de fantastisch keepende Jonathan Gibson in Anaheim. De Preds legden hem het vuur aan de schenen maar alleen Kevin Fiala wist de Ducks-goalie te passeren. Hoewel ook Pekka Rinne ook fantastisch bezig was, wonnen de Ducks in de shootout: 2-1.

Lang kon Nashville niet malen, want dinsdag wachtte San Jose. Het leek erop dat dat wel het geval was, want de Sharks heersten in de eerste periode en gingen dan ook met een 3-0 voorsprong van het ijs. Nashville kwam echter terug en pakte zelfs een 3-4 voorsprong, maar de 400e goal van Joe Thornton leverde San Jose de 5-4 zege op.

De nederlaag in Arizona van donderdag zal ook bitter smaken in ‘Smashville’. Darcy Kuemper had een antwoord op maar liefst 45 schoten van de Preds, terwijl de gastheren wél effectief waren. Alleen Nick Bonino wist te scoren voor Nashville. Hierdoor wonnen de Coyotes met 2-1.

De week werd op zaterdag afgesloten, thuis tegen de laagvliegende Kings. Na een moeizame (en doelpuntloze) eerste periode, kwamen de Kings op 1-2. Een hattrick van Calle Jarnkrok hielp de Preds echter naar een 5-3 zege.

St. Louis komt maar niet op gang

Zondagavond ontving St. Louis, en hoewel de Blues veel pucks in de richting van Minnesota’s goal kregen, leverde het te weinig grote kansen op. Minnesota slaagde hier wel in en won daardoor: 2-3. Op woensdag was het resultaat in Chicago niet veel beter. De Blues wisten nauwelijks een vuist te maken, en ondanks dat Chicago dat ook niet lukte, gingen de Hawks er met een 1-0 zege vandoor.

Op de vrijdag was er eindelijk weer wat te vieren, toen de Golden Knights in Las Vegas aan de kant werden gezet. Weer was aanwinst Ryan O’Reilly zijn gewicht in goud waard, want met twee goals zette hij de Blues op het juiste spoor. St. Louis won met 1-4.

Op zaterdag brachten de Blues een bezoekje aan San Jose. De eerste treffer van Erik Karlsson in het turquoise van de Sharks en twee goals van Joe Pavelski hielpen de thuisploeg naar een vrij simpele 4-0 winst. Zo sluiten de Blues, na de hoopvolle week vorige week, de speelweek toch weer af op de laatste plaats van de Central.

Jets bijna perfect in thuisreeks

Winnipeg rondde deze week een reeks van vier thuiswedstrijden af. Op zondag waren de Jets simpelweg te sterk voor New Jersey. Twee goals en een assist van Mark Scheifele hielpen de Jets naar een 5-2 winst. Een paar dagen later ontvingen de Jets thuis de regerend kampioen uit Washington. Ook deze wedstrijd speelde Winnipeg goed en had het het betere van het spel. De Capitals werden met 3-1 aan de kant gezet.

Vrijdagavond kwam er een einde aan de thuisreeks, toen Buffalo Sabres op bezoek kwam. In een gelijkwaardig duel wisten beide teams maar een keer te scoren en was er dus een shootout nodig om de beslissing te brengen. Pas na zeven rondes zorgde Conor Sheary voor die beslissing; 1-2 Sabres.

Stand in de Central:

1. Nashville Predators – 20 wedstrijden – 29 punten
2. Minnesota Wild – 20 wedstrijden – 26 punten
3. Winnipeg Jets – 18 wedstrijden – 26 punten
4. Dallas Stars – 19 wedstrijden – 22 punten
5. Colorado Avalanche – 19 wedstrijden – 22 punten
6. Chicago Blackhawks – 20 wedstrijden – 19 punten
7. St. Louis Blues – 18 wedstrijden – 17 punten

Previous Andrei Vasilevskiy vier tot zes weken uitgeschakeld met gebroken voet
Next Tilburg Trappers maakt verwachtingen waar tegen EC Harzer Falken