Pittsburgh, Vegas en Los Angeles bungelen onderaan in de league

Pacific Division: Sharks en Flames nemen afstand van de concurrentie.

Voor de Pacific Division stonden afgelopen week redelijk wat onderlinge duels op het programma met daarin de eerste “Battle of Alberta”, de Oilers op bezoek bij de Flames.

Anaheim Ducks presteren nog steeds wisselvallig

De Ducks ontvingen op maandag de Predators en dat werd een wedstrijd waarbij beide goalies uitblonken. Pekka Rinne en John Gibson zorgden ervoor dat beide teams er een punt aan overhielden. De shootouts moesten de beslissing brengen voor het extra punt. Dat ging naar de Ducks omdat Gibson de shootout van Kevin Fiala wist te stoppen en Rickard Rakell de zijne wel binnen schoot achter Rinne.

De volgende pot was op bezoek bij de Golden Knights een division rivaal. Dat liep verkeerd af. Alle 29 schoten werden gestopt door Marc-Andre Fleury. De held van de vorige wedstrijd Gibson werd na 27 minuten naar de kant gehaald en vervangen door Ryan Miller. Maar toen was de stand al 3-0, en ook Miller moest nog twee goals incasseren. De laatste wedstrijd van deze week voor de Ducks was het ontvangen van de Toronto Maple Leafs. Dat leverde een puntje op. In overtime werd er met 2-1 verloren door de game winning goal van Morgan Rielly.

Arizona Coyotes verslaan de “betere” en verliezen van de “mindere”

Zo versla je met 4-1 de Stanley Cup kampioen als je daar op bezoek bent en reis je twee dagen later door naar Detroit waar je dan flink klop krijgt. Al is het in dit geval best makkelijk te verklaren. Darcy Kuemper speelde in Washington een fantastische wedstrijd door 38 van de 39 schoten te stoppen terwijl hij in Detroit na 41 minuten naar de kant kon toen de 5-0 werd gescoord en van de zeventien schoten er vijf om zijn oren kreeg, de eindstand in Detroit werd 6-1. In wedstrijd drie kregen de Coyotes de Predators op bezoek. Wederom werd het de wedstrijd van Kuemper. Dit keer maakte hij 45 saves. Michael Grabner en de eerste van het seizoen van Jason Demers zorgde voor een 2-1 overwinning.

Vierde wedstrijd voor de Coyotes was deze week een bezoek van de Boston Bruins. Brad Richardson wist de enig goal te scoren voor Arizona, maar de Bruins scoorde er één meer, dus 0 punten uit deze confrontatie.

Calgary Flames winnen Battle of Alberta

Op zondagavond naar San Jose en dat werd geen succes door een ijzersterke Martin Jones in de goal, die van de dertig schoten er maar één doorliet. Als Mike Smith er aan de andere kant drie doorlaat is het simpel, dan win je niet. Op donderdag kwamen de Montréal Canadiens op visite in Calgary en eigenlijk is er maar één man schuldig aan het feit dat de Flames niet wonnen. Carey Price stopte 43 van de 45 schoten die op hem werden afgevuurd en van de 22 schoten die Smith op hem af kreeg geschoten liet hij er drie door, dus ondanks de voorsprong door twee goals van Matthew Tkachuk na 36 minuten, konden ze in Calgary wederom geen overwinning noteren. In de Battle of Alberta werden ze 38 minuten van het kastje naar de muur gestuurd maar hield David Rittich ze op de been.

Daarna was het over bij de Oilers en werden de Oilers werkelijk overlopen met een shots on goal verhouding in de laatste periode van 18-5. De game winning goal en de empty netter kwamen van de stick van Elias Lindholm.

Edmonton Oilers de roep om Joel Quenneville wordt steeds groter

Op zondagavond was het na drie nederlagen op rij in uitwedstrijden weer eens een thuiswedstrijd voor de Oilers. Tegen de Colorado Avalanche. Dat werd een zeer pijnlijke nederlaag met 1-4. Niets lukte, en Cam Talbot kon na 25 minuten al gaan douchen. Wederom vloog het eerste schot op goal er weer in. Hetzelfde scenario als vorig seizoen dreigt zich te gaan voltrekken. De coaching staf nam voor de tweede wedstrijd deze week geen halve maatregelen, er werden zowel in de aanvallende lijnen als verdedigende blokken wijzigingen doorgevoerd en dat had succes. De Montreal Canadiens werden op vele fronten overlopen door de Oilers. Na zestig minuten stond er 6-2 op het scorebord. Met drie assists van Connor McDavid en twee assists van Leon Draisatl, die ook een goal meepikte. Maar dat hadden er minimaal vijf moeten zijn. Draisatl kreeg maar liefst zeven “grade A” mogelijkheden en twee keer was het ijzer de boosdoener. Vier keer vond hij Anntti Niemi op zijn pad, die ondanks de zes tegengoals er toch ook 36 wist te stoppen. Het verlies van de eerste Battle of Alberta doet zeer pijn bij de fans van de Oilers. Vooral als je na 38 minuten nog met 0-2 voor staat in de Saddledome door een short handed via Alex Chiasson en één van McDavid. De roep om de onlangs ontslagen coach van de Blackhawks Joel Quenneville neemt op Twitter en Facebook zeer grote vormen aan door de fans.

Hoe sterk staat McLellan nog aan het eind van deze maand terwijl ze nu nog zes keer tegen divisie rivalen gaan spelen?

LA Kings ook met de nieuwe coach wil het nog niet vlotten

De Kings begonnen pas op dinsdag met de nieuwe wedstrijdweek. Dat werd een pijnlijke wedstrijd. Met maar liefst 1-5 werd er in L.A. verloren van Toronto. Na 24 minuten kon derde keeper Peter Budaj terug naar de bank en werd zijn plek onder de lat ingenomen door Calvin Petersen, de 24-jarige goalie van het AHL-team Ontario Reign. Calvin scoorde tijdens zijn debuut in de NHL een 0.938 save percentage. Op bezoek bij de Blackhawks kreeg Petersen zijn eerste officiële start. En dat werd beloond met een shootout overwinning. Tyler Toffoli scoorde de enige goal in regliere speeltijd. Tijdens de shootouts stopte Calvin beide pogingen van Toews en Kane en scoorde Ilja Kovalchuk en Anze Kopitar.

Een dag later op bezoek bij de Predators, kreeg Petersen weer de rol van startende goalie. Pas in de tweede periode werd er gescoord maar het leverde geen punten voor de Kings op, ondanks een 3-2 voorsprong na twee periodes met de eerste van het seizoen voor Nate Thompson werd er met 5-3 verloren.

San Jose Sharks nemen koppositie over van de Canucks

De week begon voor de Sharks met een mooi Pacific onderonsje met de Flames. Joe Pavelski was daar de grote man door met twee assists en een goal bij alle drie de goals betrokken te zijn geweest en zodoende een 100% bijdrage te hebben gehad op de einduitslag 3-1. Martin Jones was ook goed bezig door 29 van de 30 schoten van de Flames te hebben gestopt. De volgende wedstrijd, tegen de Nashville Predators scoorde twee spelers van de Sharks hun vierhonderdste mijlpaal. Joe Thornton scoorde zijn 400e goal en Erik Karlsson gaf zijn 400e assist.

Het was een wedstrijd die moeilijk te analyseren viel. De eerste periode 3-0 voor de Sharks, na de volgende 22 minuten was de stand 3-4 en binnen dertien seconden in minuut 53 werden door goals van Joe Pavelski en de eerder al genoemde Thornton de winst alsnog binnen gehaald. In wedstrijd drie kwamen de Maple Leafs op bezoek in San Jose. In een heerlijke wedstrijd die over en weer golfde werd het verschil gemaakt door de Toronto goalie Frederik Andersen. Hij stopte 42 van de 45 schoten en wist zelfs een assists te scoren op de goal van Mitch Marner die de eindstand bepaalde op 5-3 en het was niet eens een empty netter. Voor de laatste Sharks wedstrijd deze week kwamen de Blues op bezoek. Aaron Dell produceerde een shutout door alle dertig schoten te stoppen. Erik Karlsson scoorde zijn eerste van het seizoen met een powerplay goal. Het werd 4-0.

Vancouver Canucks vijfde verlies op rij gaat pijn doen

Voor de Canucks startte de week niet zo florissant. Op bezoek bij de clubs uit New York werd eerst bij de Rangers met 2-1 verloren. Ondanks de 1-0 voorsprong door Nikolay Goldobin kon men die niet over de streep trekken. Een dag later door naar de Islanders waar men met 5-2 klop kreeg, onder andere door wel een hele rare goal gescoord door Tom Kuhnhackl die zijn eerste multi-goal wedstrijd voor de Islanders speelde. Wedstrijd drie was op bezoek in Minnesota. Ook daar kregen de Canucks dik klop. Met 6-2 dropen de Vancouverianen af. In Vancouver kwamen de Franse Canadezen van Montreal op visite en ze namen ook nog de twee punten mee. Ondanks een 2-1 voorsprong na vijftig minuten, door de eerste van het seizoen via Michael Del Zotto en alweer de elfde van rookie Elias Pettersson werd het 2-3. Desondanks zeiden de mannen uit Montreal merci beacoup en 0 punten voor de Canucks deze week.

Vegas Golden Knights kan niet in de schwung van vorig seizoen komen

Malcom Subban kon niet voorkomen dat de Golden Knights punten konden pakken op bezoek in Boston. Hij moest maar liefst vier keer vissen en de enige goal voor de Knights werd gemaakt door Cody Eakin maar toen lagen er al drie goals van de Bruins in. De eindstand was 4-1 in het voordeel van de thuisclub uit Boston. In de volgende wedstrijd tegen Pacific rivaal de Anaheim Ducks was er weer een shutout van Marc-Andre Fleury te noteren. Zijn derde al dit seizoen. Eakin scoorde twee goals en was medeverantwoordelijk voor de 5-0 overwinning.

In Vegas kreeg men de Blues op bezoek en die waren zeer trefzeker. Ondanks een snelle goal van William Carrier lukte het Fleury dit keer niet om zijn goal schoon te houden. Hij moest vier keer vissen waaronder twee maal op schoten van Ryan O’Reilly.