Coach Visby/Roma vol lof over Martijn Oosterwijk na winst


Martijn Oosterwijk
Martijn Oosterwijk

Barend Hoogteijling was dit weekend in Zweden. Nadat hij de wedstrijd van Djurgården had bijgewoond en ook onze Oranje toppers Julie Zwarthoed en Kayleigh Hamers had zien spelen, was het gisteren de beurt om Martijn Oosterwijk op te zoeken. Hij zag Visby/Roma er met de zege vandoor gaan.

Visby/Roma wint uit van Väsby

Een thuiswedstrijd spelen in een ander stadion. Väsby doet het al het hele seizoen omdat de eigen ijshal wordt herbouwd. Voor de wedstrijd tegen Visby/Roma werd deze keer uitgeweken naar de SVEAB Arena in het nabij gelegen Sollentuna. Voor de tweede keer speelde Visby/Roma dit seizoen in de arena en net zoals de vorige keer stond Martijn Oosterwijk tussen de palen. De wedstrijd tegen de vaste bespelers van het stadion, Sollentuna, ging met 5-4 verloren voor VRH. Ook nu scoorden de eilandbewoners vier keer maar Väsby wist maar één keer de puck achter Oosterwijk te krijgen. Daardoor konden de gasten met drie punten in de bagage de bootreis terug naar Visby aanvangen.

Voor de wedstrijd sprak ik al kort met Oosterwijk. Hij gaf aan zich goed te voelen: “Op de trainingen gaat het goed. Ik speelde nog maar twee wedstrijden dit seizoen. Die gingen beiden verloren doordat we als team nog niet goed draaide. Dan loopt het voor jezelf ook niet lekker. Maar ik voel me nu goed, de trainingen gaan lekker en ik ben blij dat ik nu weer de kans krijg. Die moet ik nu pakken.

Oosterwijk pakt zijn kans

Met evenveel schoten op doel als zijn concurrent aan de andere kant van ijs (26), maar drie tegengoals minder liet Oosterwijk zijn goede vorm zien. Bovendien straalde hij vertrouwen uit en daar waar Robin Walin in de goal bij Väsby nogal eens (onnodige) rebound weg gaf, deed onze landgenoot dat niet.

Martijn Oosterwijk
Martijn Oosterwijk (Visby/Roma) in de wedstrijd tegen Väsby

In de eerste periode hadden de gasten een overwicht qua spelbeeld maar Visby/Roma wist maar één keer te scoren via een goed uitgespeelde powerplay. In de tweede periode was het weer VRH dat het betere van het spel liet zien. Via twee ‘break aways’ werd de tussenstand uitgebouwd naar 0-3. Väsby moest in de derde periode vol gas gaan om verlies te voorkomen en deed dat ook. Vijf minuten voor tijd werd Oosterwijk verrast. Na de wedstrijd baalde hij hier nog van: “Ik schatte de hoek net iets verkeerd in. Bijna had ik de puck nog. Maar ja, niet dus.”  Iets meer dan een minuut voor tijd scoorde aanvoerder Mikael Adamsson met zijn twaalfde treffer van het seizoen de 1-4 in een lege goal.

Visby/Roma scoort
William Erenrot scoort 0-1 voor Visby/Roma

Coach Beharell lovend over Oosterwijk

Visby/Roma coach Mike Beharell is lovend over Martijn Oosterwijk, die hij uit gewoonte Marty noemt. Hij speelde een geweldige wedstrijd volgens de oefenmeester. Dan gaat hij meteen over naar vorig seizoen: “Toen Marty bij ons kwam moest hij nog heel veel leren. We hadden echter vertrouwen in zijn mogelijkheden. Via Tony Demelinne had ik van hem gehoord. Tony ken ik van mijn tijd bij Nybro, een erg goede speler. Er was toen iets met zijn papieren als import. Verder had Marty getraind met Micke Werblom -huidige goalie coach bij Linköping in de SHL- en hij geloofde ook dat Marty het hier zou kunnen redden.

Samen met Thomas Backman, de goalie coach van Visby/Roma heeft Oosterwijk uren video’s bekeken van wat hij goed deed in de wedstrijden en op de training. Natuurlijk werden ook de fouten uit en te na besproken. “Marty is een lange jongen maar hij gebruikte zijn lengte niet. Pucks gingen over zijn schouder in het net. Samen met Thomas heeft Marty dagelijks video’s bekeken en samengewerkt en hij heeft daar enorm veel van geleerd.

Oskar Lundberg scoort voor Visby/Roma
Oskar Lundberg scoort 0-3 voor Visby/Roma

Toch speelde Oosterwijk in het eerste seizoen maar weinig wedstrijden. Mede door de klasse van eerste goalie Sammy Gustafsson maar ook doordat de coaching staf nog niet alle vertrouwen had in Oosterwijk. “Door al die trainingen werd Oosterwijk een steeds betere goalie maar toen we een AllSvenskan goalie konden aantrekken toen onze eerste goalie Sammy Gustafsson geblesseerd raakte moesten we dat wel doen.” De AllSvenskan is het tweede niveau in Zweden. Visby/Roma speelt op het derde niveau.

Toen de net aangetrokken goalie, Ludvig Engsund, echter na vier wedstrijden een contract tekende in Noorwegen werd de Slowaak Daniel Gibl aangetrokken. Gibl had een seizoen eerder ook al bij Visby/Roma gespeeld en was dus een bekende van de coaching staf.

Voor Marty was dat natuurlijk erg moeilijk. Toen Sammy geblesseerd raakte dacht Oosterwijk dat hij een kans zou krijgen. We vonden dat hij er echter nog niet klaar voor was en daarom trokken we eerst twee andere goalies aan. Marty liet echter op de trainingen zien dat hij er wel klaar voor was en toen we hem de kans gaven, pakte hij die. Dankzij hem hebben we de play-offs gehaald. Het is vast moeilijk voor hem geweest maar hij is mentaal heel sterk,” vervolgt Beharell. “Toen hij er echt moest staan deed hij dat! We wilden hem daarom ook zeker terug hebben voor dit seizoen.

Ook dit seizoen speelde Oosterwijk, met deze wedstrijd meegerekend, nog maar drie wedstrijden. De andere goalie bij Visby/Roma, Daniel Marmelind, heeft inmiddels al tien wedstrijden op de teller. Beharell hierover: “Dit seizoen is niet goed begonnen voor Marty. In de twee wedstrijden die hij speelde kregen we te veel goals tegen. Niet alleen de fout van Marty maar van het hele team. Vandaag was hij echter geweldig! Zo wil ik hem altijd zien spelen. Samen met Daniel vormt Marty nu een geweldig goalie-duo, zo maken ze elkaar alleen maar sterker.’Aan het begin van het seizoen rangschikte HockeySverige.se het Visby/Roma duo als derde in van de gehele HockeyEttan.

Mike Beharell - Visby/Roma
Coach Mike Beharell (Visby/Roma) spreekt zijn toe tijdens een time-out

Coach Beharell sluit zijn spraakwaterval over Oosterwijk af met: “Marty mag echt trots zijn op zichzelf dat hij zich zo heeft ontwikkeld en vandaag zo’n wedstrijd heeft gespeeld. Ook zijn ouders mogen erg trots zijn op hem!” Mike Beharell gaat nog verder over het niveau van de HockeyEttan: “Ok, het is het derde niveau in Zweden maar hier spelen jongens die echt wel kunnen ijshockeyen. Ze zijn technisch allemaal goed en kunnen allemaal schaatsen. Veel imports komen hier en denken inderdaad dat het ‘maar’ derde niveau is. Die komen zichzelf allemaal tegen. Om hier te slagen moet je goed zijn. En Marty is dat nu aan het bewijzen.

Ook Reideborn prijst niveau HockeyEttan

Een dag voor deze wedstrijd sprak ik met Adam Reideborn, de goalie van Djurgården IF in de SHL en vorig seizoen de beste goalie in de SHL. Ik zei Reideborn dat ik naar Väsby – Visby/Roma zou gaan omdat Oosterwijk er speelt. “Oosterwijk, die is toch ook goalie van het Nederlands team? Ik heb hem nog niet live zien spelen,” reageert hij meteen. Ook Reideborn, die zelf zegt heel veel ijshockey te volgen, prijst het niveau in de HockeyEttan. “Jongens die daar spelen, weten hoe ze een puck moeten schieten! Om daar als goalie te spelen? Dan ben je goed!”

Oosterwijk over spelen bij Visby/Roma

Zoals zijn coach ook al aangaf is Oosterwijk via verschillende contacten bij Visby/Roma terecht gekomen. “Om als import in de HockeyEttan terecht te komen is niet makkelijk. Er spelen 47 teams maar niet heel veel imports. Als je dan, zoals ik, hiervoor niet op echt hoog niveau hebt gespeeld, is het moeilijk om hier terecht te komen,” zegt de Groninger. “Het niveau in de league is echt heel goed. Een heel groot verschil met de AllSvenskan is er niet. Natuurlijk heb je ook wel slechtere ploegen maar de meesten liggen dicht bij elkaar. Dat zie ook in onze regio -de HockeyEttan is verdeeld in vier regio’s- alle ploegen staan dicht op elkaar.

Op mijn vraag om het niveau te vergelijken met bijvoorbeeld de Oberliga of DEL2, antwoord de goalie: “De topteams in de HockeyEttan kunnen zeker mee in de DEL2. Ten minse, dat wordt gezegd. Het is een ander spel hier. In de HockeyEttan spelen echt technische jongens. Goede passes, goed schaatsen en goede schoten. In de Oberliga wordt fysieker gespeeld dan hier. Bij Tilburg Trappers is dat anders. Daar heb je echt een mix van spelers.

Martijn Oosterwijk
Martijn Oosterwijk, na de wedstrijd

Wat voor Oosterwijk ook anders is, zijn de bekende spelers. “In Nederland kende je iedereen in de competitie. Later bij Trappers in de Oberliga was dat ook met alle medespelers. Met Levi Houkes en Mitch Bruijsten speel ik al vanaf mijn jeugd. Je kent elkaar door en door. Hier is dat totaal anders. Natuurlijk zijn er allemaal nieuwe teams, maar ook als we dit jaar weer de AllEttan halen krijgen we weer nieuwe teams erbij.” De HockeyEttan is opgedeeld in vier regio’s. Het ene seizoen gaan de vijf beste teams van Östra samen met de vijf beste team van Södra. Het andere seizoen gaan ze samen met de vijf beste teams van Norra.  “Dit seizoen komen we samen met Norra (Noord), dus dat kunnen leuke uitwedstrijden gaan worden.

Maar ook in de eigen regio Östra is een uitwedstrijd een hele uitdaging. Voor de uitwedstrijd tegen Väsby is de ploeg om 06:00 vertrokken om de boot van 07:00 te halen. In Nynäshamn staan busjes van de club klaar om de spelers, staf en de uitrusting naar de ijshal te brengen. De wedstrijd is om 15:00 en pas ruim na 18:00 vertrekt de ploeg weer in de busjes richting de haven. “Rond middernacht zullen we weer in Visby zijn,” eindigt de tevreden en goedlachse Oosterwijk. Ook de pepernoten die Barend had meegenomen vielen goed in de smaak bij onze landgenoot.

Pepernuts

Previous Nijmegen wint topper in Heerenveen, Geleen stoomt door
Next Mannheim vijf punten los, Ingolstadt, München, Düsseldorf en Ausburg in de achtervolging