Nijmegen wint topper in Heerenveen, Geleen stoomt door

Face-Off IJshockey Beker

Vier bekerduels gisteren in Nederland en België. AHOUD Devils Nijmegen won de topper van UNIS Flyers Heerenveen, Geleen behield de 100% score ook in het tiende duel en Herentals tekende voor een grote zege op Mechelen, waar Tigers dat deed op Trappers Toekomstteam. Ed Versteeve, Jeroen de Groot en Reginald Delmarche praten jou bij.

UNIS FLYERS HEERENVEEN – AHOUD DEVILS NIJMEGEN 2-5

In een goed gevuld Thialf stond de topper tussen Unis Flyers Heerenveen en AHOUD Devils Nijmegen op het programma waarbij de bezoekers prima uit de startblokken kwamen. Heerenveen had moeite om in het eigen spel te komen; Nijmegen zat er kort op, de duels waren scherp, maar veel overtredingen werden er niet gemaakt. In de tiende minuut resulteerde de goede start van de bezoekers in de eerste goal van de wedstrijd. R.J. Reed rondde een prima aanval keurig af, goalie Sjoerd Idzenga was kansloos op het schot. Het leek de Flyers wakker te hebben geschud, want die kregen ook wat meer kansjes. Uit dat spelbeeld kwam een kleine twee minuten voor de eerste dweilpauze de gelijkmaker van Adam Bezák op de borden.

De tweede periode speelden beide teams enigszins met de handrem erop, Heerenveen had wat meer de puck en raakten twee maal het aluminium. Nijmegen-goalie Deniz Mollen stond ook geweldig zijn doel te verdedigen. Met nog anderhalve minuut op de klok, leek het erop dat de tweede periode onveranderd zou eindigen qua stand. Levi Houkes bracht -enigszins tegen de verhouding van de wedstrijd in- de Nijmegenaren op een 1-2 voorsprong. Met 40 tellen op de klok, ontving Aldo van Aalderen van de Friezen een penalty, die Flyers shorthanded aan de derde periode liet beginnen.

AHOUD Devils Nijmegen UNIS Flyers Heerenveen

In de overtal situatie scoorde R.J. Reed na 41:12 zijn tweede goal van de avond. Met een voorsprong van 1-3 liet Nijmegen de gastheren het spel maken, maar die kregen de puck niet in het net. In de dertiende minuut liep Jasper Nordemann tegen een slashing penalty aan, maar toch scoorde Heerenveen. Een knappe aanval resulteerde in een shorthanded goal van Marco Postma. Nog geen minuut later liep Pipo Limnell tegen een cross checking penalty op, met kort daarop een straf voor Ronald Wurm. Dit betekende 5-on -3 voor de Devils. De 2-4 liet niet lang op zich wachten, Levi Houkes wist wel raad met deze buitenkans. In de laatste drie minuten werd goalie Idzenga door Heerenveen-coach Mike Nason naar de kant gehaald. Ondanks de powerplay en de goalie eruit voor een extra aanvaller lukte het Heerenveen niet om nog te scoren. Het slotakkoord was voor R.J. Reed, die een empty netter scoorde en zijn derde goal van de avond noteerde. Met deze winst, is Ahoud Devils drie punten los van Heerenveen. De Friezen speelden wel twee duels minder.

MICROZ EATERS GELEEN – ZOETERMEER PANTERS 7-3

Zoetermeer Panters moest winnen in Geleen om, na de nederlaag tegen Den Haag, de kansen levend te houden voor een plek bij de beste vier. Geleen wilde winnen, met de wetenschap dat naaste belager Heerenveen had verloren van Nijmegen. De bezoekers namen brutaal een 2-0 voorsprong door Valentijn Scheffe en Cas Staps. Nadat de Limburgers van de schrik waren bekomen werd de inhaalrace ingezet. Na 20 minuten was de marge één door een treffer van Matt Beer.

Microz Eaters Geleen Zoetermeer Panters

Panters hield echter knap stand, mede door puik keeperswerk van Kevin Riedijk, maar ging na 30 minuten spelen compleet onderuit. In een tijdsbestek van zeven minuten boog Geleen de achterstand om in een 5-2 voorsprong door twee treffers van Tom Marx en Matthew Beer die daarmee een hattrick op de teller zette.

In het slotstuk liepen de gastheren verder weg. Het was dit maal de beurt aan Vadim Gyesbreghs om twee maal het net te laten bollen. Het slotakkoord kwam van de stick van Thomas Borgman die in de laatste minuut de 7-3 eindstand op het bord zette. Geleen boekte de tiende zege, maar weet dat het met Heerenveen en Den Haag op het programma nog niet geheel zeker is van de eerste plek in deze voorronde. De Limburgers hebben nog één punt nodig uit de laatste duels om de nummer één positie veilig te stellen.

TRAPPERS TOEKOMSTTEAM – AMSTERDAM TIGERS 1-11

Tigers moest winnen in Tilburg om de summiere kans op plaatsing voor de play-offs nog levend te houden. De Amsterdammers waren gewaarschuwd, want het thuisduel eindigde in 3-2. Zo ver kwam het dit keer op Stappegoor niet. De bezoekers waren vanaf de puck drop bij de les en leidden na periode één met 0-4. Direct na de start van het middenstuk noteerde Calvin Pohlmann zijn derde treffer voor zijn hattrick. Nadat Marcel Kars de zesde Amsterdamse treffer tegen de touwen jaste, maakte Michal Stoklosa de Tilburgse eretreffer. Via onder meer twee treffers van Dean Versteeg liepen de bezoekers naar een 11-1 zege en hield het daarmee de kleine kans op plaatsing voor de halve finales nog levend. Trappers incasseerde de 100e tegentreffer in deze bekercompetitie.

ERA RENOMAR HYC – MECHELEN GOLDEN SHARKS 13-5

Beide teams wisten dat het al een plek in de play-offs had veroverd, het ging er dit duel om dat Mechelen haar klassering zou bepalen; een zege leverde plek drie op, een nederlaag plek vier. Daarnaast kon Herentals ongeslagen het bekertoernooi afsluiten. Het belangrijkste wapenfeit van de avond zat in de overhandiging van de cheques aan het Olivia Fonds en jeugdspeler Torben Vets  in de dweilpauze.

De wedstrijd werd in goede sfeer gespeeld, er vielen achttien treffers te noteren zodat het publiek ook aan haar trekken kwam in het Kempense Netepark. Preston Shupe (2G, 3A) en Mitch Morgan (1G, 4A) waren prima op dreef voor de Herentalse brigade. Een bedrijvige Martin Vachal noteerde twee goals en twee assists aan Mechelse zijde. Herentals en Mechelen treffen elkaar in de halve finale van de beker opnieuw, terwijl Luik het opneemt tegen Leuven.

Komende week opent Golden Sharks het BeNe League seizoen met een uitduel in Zoetermeer. Herentals komt zondag voor de eerste maal in BeNe League verband in actie in en tegen Leuven.