Welke ploegen en spelers gaan dit seizoen hoge ogen gooien in Nederland en België


ED VERSTEEVE

Oprichter en hoofdredacteur Face-Off. Volgt (NHL) ijshockey sinds de jaren ’80. Favoriete teams: Detroit Red Wings en Gunco Panda’s. BeNe League Watcher. Zelfbenoemd ambassadeur van de Nederlandse U18 Dames. Stond vroeger ademloos naar Ron Berteling, Manitas Demelinne en John Versteeg te kijken in Weena. Staat nu regelmatig naast de mannen om over de sport te praten. Mooie dingen. Jaarlijks goed voor de slechtste voorspellingen.

De landskampioen en bekerwinnaar in Belgie wordt? Zoals ik het nu zie is dit écht een close call. Herentals heeft zich echt heel slim versterkt, terwijl Bulldogs absoluut een team heeft dat niet zwak is. Die spelen inmiddels langere periode samen en zijn een hecht team. Natuurlijk mag je Chiefs Leuven, Antwerp Phantoms en Mechelen Golden Sharks niet vergeten, maar normaal gesproken is het Herentals of Bulldogs. Ik ga voor de dubbel van Luik dit jaar.

Luik Bulldogs
Foto: Kurt Tops

De landskampioen en bekerwinnaar in Nederland wordt? Het wordt ontzettend interessant dit jaar, want je hoort en ziet aan veel mensen dat het wel eens een retespannend seizoen kan worden. De landskampioen zal dit jaar uit Friesland komen; ik verwacht wel iets van Heerenveen hoor, eerlijk gezegd. Twee jaar op rij geen prijs is -zoals ik het inschat- geen optie. De beker blijft in Den Haag is mijn voorspelling.

Wie wordt de kampioen in de BeNe League komend seizoen? Close call daar! Als Geleen de stap voorwaarts kan maken is er geen top-5, maar een top-6. Den Haag, Heerenveen, Luik, Herentals, Nijmegen. En wat zou het mooi zijn als er een ‘verrassing’ bij komt. Chiefs of Zoetermeer wellicht? Zoals Nijmegen afgelopen seizoen verraste? Ik hou vast aan mijn ‘gut feeling’ en ga voor een finale tussen ERA Renomar HYC en AHOUD Devils Nijmegen. Waarbij uiteindelijk de Belgische vlag gehesen kan worden. Ja, een wellicht verrassende finale. We kunnen er achteraf altijd nog om lachen als ik er compleet naast zit.

Welke speler(s) ga jij extra in de gaten houden? Een aantal! Cheyne Matheson van Luik bijvoorbeeld. Die jongen heeft zo’n fantastische ‘play reading’ en een goede techniek. Kijk ook even naar zijn stats van vorig seizoen. Geen enkele straf gepakt! Bij Den Haag ben ik ontzettend benieuwd naar Tomislav Hrelja. Die heeft een behoorlijke erfenis om over te nemen. Schotel was niet alleen de beste doelman vorig seizoen, maar wellicht wel de beste speler van het vorige seizoen.

Cheyne Matheson Face-Off Ijshockey BeNe League
Foto: Kurt Tops

Matthew Beer (Geleen) en Kyle Brothers (Herentals) zijn imports die meerwaarde brengen bij hun ploeg. Bij Heerenveen gaat mijn aandacht uit naar Ernesto Klem en bij Nijmegen en Zoetermeer ben ik heel benieuwd naar goalies Deniz Mollen en Lauri Ramö. Laat het seizoen maar gewoon beginnen, ik heb er onwijs veel zin in!

Previous NHL Preview: Kan Philadelphia Flyers een tandje bijzetten?
Next NHL Preview: LA Kings, de terugkeer van Ilya Kovalchuk in de NHL