Favorieten in de BeNe League, Daniel Sprong, Promotie/Degradatie en het tweede Face-Off seizoen


De Eerste Divisie lijkt in beide landen op het oog sterker te zijn geworden in de breedte. Wordt het tijd voor een promotie regeling met de BeNe League?

GIJS Groningen IJshockey Face-Off
Foto: Pieter-Jord Hovenga

Sven: Eigenlijk zou het voor de professionaliteit het beste zijn als er een promotie/degradatie regeling zou zijn. Echter kunnen we dat in de BeNe League niet verwachten. Dit heeft te maken met geld. Zo simpel is het. Zolang spelers nog een baan naast het ijshockey moeten hebben kunnen we geen regeling verwachten. Zeker als je van de Eerste Divisie naar de BeNe League promoveert krijg je een drukker schema. Daarbij moeten ook de clubs zelf er klaar voor zijn. Qua ruimte, organisatie en budget.

Stefan: Ik ben voorstander van een promotie regeling. Voor het brede draagvlak van ijshockey in Nederland en België zou het top zijn als teams door prestatie door kunnen klimmen naar een hogere divisie. Het hele team wordt zo beloond voor haar prestaties gedurende een seizoen en niet slechts enkele goede spelers. Bovendien zou de BeNe-League op die manier een bredere basis krijgen. Het probleem is misschien wel dat niet alle spelers op dit niveau willen meespelen: vooral doordat er meer trainingen en meer (en verdere) wedstrijden bij komen kijken. Dit is niet voor iedereen op te brengen.

Barend: Een promotie/degradatie regeling is volgens mij altijd goed. Je geeft de teams in de Eerste Divisie de mogelijkheid om ergens naar toe te werken. Als sporter en als club wil je toch zo hoog mogelijk spelen. Ook moeten de zwakkere ploegen in de BeNe League nu het hele seizoen blijven strijden voor hun plek in het volgende seizoen. Dat brengt meer spanning mee gedurende het seizoen en de promotie/degradatie wedstrijden. Wie weet zijn er dan ook meer toeschouwers, dus inkomsten voor de ploeg. Daar tegenover staan natuurlijk ook weer extra kosten voor de ploegen als men in de BeNe League terecht komt, dat moet wel reëel en haalbaar zijn.

Reginald: Neen, een standaard promotie regeling daar zijn we in Nederland en België nog niet klaar voor. Naast het puur sportieve moet de hele spelersgroep hier ook voor openstaan; de kalender is immers heel wat drukker op BeNe League niveau. De club, de hele omkadering moet mee kunnen en mee willen. De budgetten moeten verder omhoog. Zonder imports bijvoorbeeld de BeNe League in als nieuwe ploeg lijkt niet realistisch. Ook extra sportief moet heel de clubstructuur klaar zijn. Divisie 1 kan best ook de ideale kweekvijver worden voor gevestigde BeNe clubs; waarom ook geen samenwerkingsverbanden tussen clubs uit beide niveaus?

Previous BeNe League Preview: Is ERA Renomar HYC klaar voor de prijzen?
Next BeNe League Preview: Luik Bulldogs van outsider naar titelkandidaat!