NHL Draft Recap: Dahlin naar Buffalo in rustige eerste ronde


Foto: Die By The Blade

Vannacht was het dan zover, de NHL Draft van 2018. De eerste 31 talenten hebben hun naam gehoord tijdens de eerste ronde van de Draft. Heb je de Draft vannacht even overgeslagen? Geen probleem! Face-Off blikt terug op een rustige eerste ronde, zonder al teveel trades.

Buffalo verrast niet

Voor Buffalo Sabres de schone zaak om de Draft te beginnen en om koelbloedig te scoren. Verdediger Rasmus Dahlin was de makkelijke keuze voor de first overall pick. Hij is al een sensatie op YouTube, en in Buffalo, waar een andere ster als Jack Eichel al onder contract staat, kan hij nu ook gaan schitteren. Voor Buffalo is hij een broodnodige versterking op de blauwe lijn om voor het eerst sinds 2011 weer de play-offs te kunnen bereiken. Nu is het afwachten of Buffalo deze zomer ook de andere gaten in de selectie kan opvullen.

Canadiens beginnen de gekte

Ook Carolina op twee ging met de verwachte keuze. De Russische winger Andrei Svechnikov was een makkelijke binnentikker. Maar daarna kwam Montréal, en we wisten dat het vanaf deze keuze onvoorspelbaar zou worden. En dat werd het ook! De Habs hopen dan eindelijk hun centre van de toekomst te hebben gevonden in Jesperi Kotkaniemi. Kotkaniemi leek niet de best beschikbare speler voor de Canadiens, maar de nood voor een centre in Québec was gewoon te groot.

Ottawa ‘profiteerde’ (we kunnen over een jaar of drie pas zeggen welk team de beste keuze had) van deze keuze van de rivaal en ging voor Brady Tkachuk. Een beetje een verrassing, omdat maar weinig mensen hem met de Sens hadden gelinkt. Dit betekent overigens dat Colorado Ottawa’s first round pick van volgend jaar krijgt. Ottawa moest na de Duchene-trade zijn first rounder van dit jaar of volgend jaar opgeven.

Ook Arizona Coyotes, dat als vijfde mocht kiezen, verraste. Ze kozen voor centre Barrett Hayton, een echte two-way centre die mogelijk net als Kotkaniemi een speler voor de eerste lijn kan worden. Desondanks leek hij niet de beste speler beschikbaar, de meesten zagen hem niet als iemand voor de top 10.

Home-run voor de Islanders, Detroit doet goede zaken

Door deze verrassingen zakten er goede spelers verder weg. En dat is nou eigenlijk wat de Draft zo leuk maakt. Iedere ploeg heeft zijn eigen lijst van beste spelers, dus ontstaan er altijd verrassingen. Edmonton profiteerde door Evan Bouchard, een slimme en sterke verdediger op te pikken. Daarna kwamen de Islanders. Die moeten deze week sterspeler John Tavares overtuigen om te blijven, en hoe! Op elf kozen ze voor scherpschutter Oliver Wahlstrom, die zeker niet zou misstaan op Tavares’ vleugel. Met de twaalfde keuze (vorig jaar ontvangen van Calgary) was Noah Dobson over voor ze. Dobson is misschien wel de beste verdediger na Dahlin, dus dat was (naast Dahlin) de beste keuze van deze eerste ronde! Beide spelers zouden na een jaartje ontwikkeling al vaste waardes kunnen zijn voor de Isles.

Ook Detroit deed het prima in de eerste ronde. Sniper Filip Zadina viel in hun schoot op nummer zes en daar maakte de club uit Motown dankbaar gebruik van. Daarnaast mocht Detroit ook als dertigste kiezen, de draft pick die ze van Vegas ontvingen op de trade deadline. Daar kozen ze centre Joe Veleno. Hoe hij op nummer 30 nog over was, is een raadsel. Veleno is een two-way centre en onderschatte spelmaker, die iedereen voor de eerste vijftien had ingeschat.

Sharks wagen een gokje

Een andere verrassing was Ryan Merkley. Deze jonge verdediger is de afgelopen maanden veel besproken. Hij beschikt over mega veel talent, maar er zijn vraagtekens geplaatst bij zijn persoonlijkheid. San Jose deelde deze zorgen schijnbaar niet, want de Sharks kozen de veelbesproken verdediger al op nummer 21. Als San Jose deze jongen op de rails krijgt, wordt hij een echte steal. Maar deze keuze zou net zo goed als een boemerang terug kunnen komen als Merkley niet de discipline krijgt die nodig is voor de NHL.

Nauwelijks trade-geweld

Veel fans schakelen naast de draft picks ook in voor de trades die op draft day normaal gesproken worden gemaakt. Normaal gesproken, want vannacht was het wel heel rustig op dit vlak. De enige bijzondere deal was dat Colorado Avalanche de Duitse keeper Philipp Grubauer en de veteraan Brooks Orpik oppikte uit Washington. De Capitals kregen daarvoor een second round pick, de 47ste keuze van deze Draft. Ondanks dat Washington dus de Cup won, heeft het gewoon drie keuzes in de eerste vijftig.

Overzicht van alle draft picks

In totaal werden er vannacht dus 31 keuzes gemaakt en dus is de eerste ronde in de boeken. Vanmiddag vanaf 17:00 uur Nederlandse tijd zullen rondes twee tot en met zeven worden afgewerkt. Dit kan je allemaal gratis bekijken via NHL.com. Calgary, Pittsburgh, Boston, Nashville, Tampa Bay, Winnipeg en Vegas zullen dan ook hun eerste keuzes van dit weekend gaan maken. Maar voordat dat zover is, zetten we hieronder nog even alle first round picks van 2018 op een rijtje.

# Team Speler Positie, jeugdteam
1 Buffalo Sabres Rasmus Dahlin Verdediger, Frölunda (Zweden)
2 Carolina Hurricanes Andrei Svechnikov Winger, Barrie Colts (OHL)
3 Montréal Canadiens Jesperi Kotkaniemi Centre, Ässät Pori (Finland)
4 Ottawa Senators Brady Tkachuk Winger, Boston University (NCAA)
5 Arizona Coyotes Barrett Hayton Centre, Sault Ste. Marie Greyhounds (OHL)
6 Detroit Red Wings Filip Zadina Winger, Halifax Mooseheads (QMJHL)
7 Vancouver Canucks Quinton Hughes Verdediger, University of Michigan (NCAA)
8 Chicago Blackhawks Adam Boqvist Verdediger, Brynäs (Zweden)
9 New York Rangers Vitali Kravtsov Winger, Traktor Chelyabinsk (KHL)
10 Edmonton Oilers Evan Bouchard Verdediger, London Knights (OHL)
11 New York Islanders Oliver Wahlstrom Winger, U.S. National Program (VS)
12 New York Islanders (van CGY) Noah Dobson Verdediger, Acadie-Bathurst Titan (QMJHL)
13 Dallas Stars Ty Dellandrea Centre, Flint Firebirds (OHL)
14 Philadelphia Flyers (van STL) Joel Farabee Winger, U.S. National Program (VS)
15 Florida Panthers Grigori Denisenko Winger, Lokomotiv Yaroslavl (KHL)
16 Colorado Avalanche Martin Kaut Winger, Pardubice (Tsjechië)
17 New Jersey Devils Ty Smith Verdediger, Spokane Chiefs (WHL)
18 Columbus Blue Jackets Liam Foudy Centre, London Knights (OHL)
19 Philadelphia Flyers Jay O’Brien Centre, Thayer Academy (VS)
20 Los Angeles Kings Rasmus Kupari Centre, Ässät Pori (Finland)
21 San Jose Sharks Ryan Merkley Verdediger, Guelph Storm (OHL)
22 New York Rangers (van PIT via OTT) K’André Miller Verdediger, U.S. National Program (VS)
23 Anaheim Ducks Isac Lundeström Centre, Luleå (Zweden)
24 Minnesota Wild Filip Johansson Verdediger, Leksands IF (Zweden)
25 St. Louis Blues (van TOR) Dominik Bokk Winger, Växjö Lakers (Zweden)
26 Ottawa Senators (van BOS via NYR) Jacob Bernard-Docker Verdediger, Okotoks Oilers (Alberta)
27 Chicago Blackhawks (via NSH) Nicolas Beaudin Verdediger, Drummondville Voltigueurs (QMJHL)
28 New York Rangers (van TBL) Nils Lundkvist Verdediger, Luleå (Zweden)
29 Toronto Maple Leafs (van WPG via STL) Rasmus Sandin Verdediger, Sault Ste. Marie Greyhounds (OHL)
30 Detroit Red Wings (van VGK) Joe Veleno Centre, Drummondville Voltigueurs (QMJHL)
31 Washington Capitals Alexander Alexeyev Verdediger, Red Deer Rebels (WHL)
Previous Nick Verschuren van Eindhoven naar Geleen
Next Spot on: Tony Hand