NHL Trade Deadline: toppers verhuizen, Sprong en Karlsson blijven


De transferdeadline van de NHL is gepasseerd! Vanavond om 21:00 uur Nederlandse tijd is de deur officieel dichtgegaan voor NHL-clubs om deals te maken en hun teams te versterken. En dit jaar waren het veel trades, meer dan in de vorige jaren! Wie heeft het verschil gemaakt voor de play-offs? Wie heeft er teveel betaald voor zijn versterking? Face-Off blikt terug op de belangrijkste deals van de afgelopen dagen.

Trade Deadline?

Eerst leggen we nog even uit wat de Trade Deadline inhoudt. Teams mochten maandag tot 21:00 uur Nederlandse tijd naar het hoofdkantoor van de NHL bellen, faxen, mailen of op wat voor manier dan ook (inderdaad, in 2018 wordt er nog gefaxt) om een ruildeal door te geven. Maar over wat voor deals hebben we het dan?
Voor de Trade Deadline wil je als team bepalen of je een buyer (koper) of een seller (verkoper) bent. Een buyer denkt dat zijn team goed genoeg is om de play-offs te halen en om misschien wel een gooi naar de Stanley Cup te doen. Een buyer zal dus goede spelers willen aantrekken. Een seller daarentegen beseft dat ze niet goed genoeg zijn voor de play-offs en doen daarom hun spelers met aflopende contracten weg voor jeugdtalenten en draft picks (keuzes waarmee je tijdens de NHL Draft een talent kan kiezen), dingen die je in de toekomst kunnen helpen wanneer het wel een kansrijk jaar voor jou is. Dan zijn er soms nog teams die een combi van de twee zijn en zowel spelers toevoegen als spelers wegdoen.

Brassard en Grabner trappen af

Donderdagnacht werd de eerste belangrijke deal gemaakt, en het was een uitzonderlijke deal. New Jersey Devils ontving de Oostenrijkse aanvaller Michael Grabner in ruil voor een second round pick in de aankomende draft en belofte Yegor Rykov. Grabner is een boost voor de vleugels en de penalty kill van de Devils, terwijl de heropbouwende Rangers kunnen bouwen op de draft pick en een beloftevolle Russische verdediger. Dit was overigens de eerste trade ooit tussen deze twee rivalen.

Op vrijdagavond besloot Pittsburgh Penguins de toch al sterke voorhoede nog verder te versterken. Via een ingewikkelde constructie ontving de club centre Derick Brassard van Ottawa Senators, via Vegas Golden Knights. De deal moest via Vegas gaan, zodat die club twee miljoen dollar van Brassards salaris kon betalen. Had Vegas dit niet willen doen, kon Pittsburgh Brassard niet kwijt in het salarishuis. Om het niet nog ingewikkelder te maken, dit is wat elk team ontving:

Door deze trade is Pittsburgh ineens weer topfavoriet voor de Stanley Cup. Ondertussen krijgt Vegas er een fysieke speler bij en doet het Pittsburgh een gunst, het team dat keeper Marc-André Fleury afgelopen zomer naar Vegas liet gaan. De Senators stellen dit seizoen zwaar teleur en besloten dus een goede speler weg te doen voor een first round pick en een keeper voor de toekomst. Filip Gustavsson was de goalie die in januari Zweden naar de finale van het WK onder-20 hielp. Ottawa ontving ook verdediger Ian Cole, over wie we het straks nog zullen hebben.

Rivalen versterken Boston en Toronto

De Bruins zien zichzelf ook als titelkandidaat en besloten daarom op zondag te antwoorden op de versterking van de Penguins. Rick Nash werd opgepikt uit New York en Boston gaf daarvoor een hoop weg. De Rangers ontvingen een 2018 1st round pick, belofte Ryan Lindgren, centre Ryan Spooner en een 7th round pick in 2019. Daarnaast dumpte Boston het contract van Matt Beleskey in New York.

Toronto zat ook niet stil en ontving Tomas Plekaneč van rivaal Montréal. De Canadiens kregen daarvoor een 2018 2nd round pick en beloftes Rinat Valiev en Kerby Rychel. De Leafs voegen daarmee een defensieve centre toe die zeker in de smaak zal vallen bij coach Mike Babcock. Toch is het vreemd om Plekaneč, al een decennia lang een Canadien, in het shirt van de rivaal te zien.

Beter laat dan nooit

Terug naar maandag. De eerste deal van de dag zag Ian Cole (daar heb je hem) van Ottawa naar Columbus gaan. De Senators ontvingen nog een draft pick, eentje in de derde ronde voor de zomer van 2020. Daarna was het een paar uur stil, maar rond zes uur kwamen de general managers weer in actie! Nashville Predators haalde Ryan Hartman, een 23-jarige aanvaller die zowel offensief als defensief uit de voeten kan, op uit Chicago in ruil voor een 2018 1st round pick, belofte Victor Ejdsell en een 2018 4th round pick. Nashville ontving daarnaast een 2018 5th round pick van Chicago.

De grote concurrent van Nashville, Winnipeg, antwoordde. De ploeterende Blues gaven verrassend genoeg centre Paul Stastny weg, waarmee de Jets een antwoord hebben voor de breedte op centre van Nashville. St. Louis ontving Winnipegs 1st round pick in 2018, belofte Erik Foley en een 4th round pick in 2020 (als Foley niet bij de Blues tekent).

In het laatste halfuur nam het tempo aan deals toe. Evander Kane ging van Buffalo naar San Jose voor een voorwaardelijke first round pick in 2019 en een fourth round pick in 2018. De voorwaarde hierbij is dat Buffalo de first round pick ontvangt als Kane deze zomer bijtekent, anders wordt het een second round pick. Ondertussen verhuisde Thomas Vanek van Vancouver naar Columbus in ruil voor talent Tyler Motte en winger Jussi Jokinen. Toen verstreek de deadline en was het wachten op deals die alsnog voor 21:00 uur het hoofdkantoor van de NHL hadden bereikt.

Vegas gaat voor groots!

Na 21:00 uur bleek dat Vegas Golden Knights niet stil was blijven zitten. Aanvaller Tomas Tatar werd opgehaald uit Detroit in ruil voor drie draft picks: een first round pick in 2018, een second round pick in 2019 en een third round pick in 2021. Een expansieteam gaf dus drie aanzienlijke draft picks op in zijn eerste seizoen! De Devils besloten naast Grabner nog een aanvaller op te halen. Patrick Maroon kwam over van Edmonton in ruil voor een third round pick in 2018 en belofte J.D. Dudek.

Oh my, McDonagh!

De grootste deal van de dag werd eveneens pas na 21:00 uur bekend. Tampa Bay Lightning wist topverdediger Ryan McDonagh en aanvaller JT Miller op te halen bij New York Rangers. Daarvoor ontvingen de Rangers Vladislav Namestnikov, een first round pick, beloftes Libor Hájek en Brett Howden en een voorwaardelijke second round pick in 2019. De voorwaarde is dat deze keuze een first round pick in 2019 wordt als Tampa Bay in de komende twee seizoenen een keer de Stanley Cup wint. Hiermee haalt Tampa Bay de gewenste versterking binnen voor de verdediging en reageert hiermee op de versterking van Pittsburgh.

Karlsson en Sprong blijven (voor nu)

Vorige week kwam ineens de beste verdediger in de NHL in de geruchtenmolen: Erik Karlsson. De Senators staan op een teleurstellende 29e plaats en clubeigenaar Eugene Melnyk lijkt met iedereen ruzie te hebben, van fans tot zijn eigen sterspelers. Daardoor bestond de kans dat een speler van Karlssons kaliber vandaag zomaar een nieuw thuis zou vinden. Een deal kwam er uiteindelijk niet, maar er was (natuurlijk) veel belangstelling. Vooral Vegas (ja, Vegas) bleek interesse te hebben. Volgens Senators GM Pierre Dorion bood niemand waar hij naar zocht in ruil voor zijn ster.

Ook de Nederlander Daniël Sprong verhuisde niet. Even bestond het vermoeden dat hij betrokken zou zijn in de deal van de Penguins voor Brassard, maar Pittsburgh wilde hem toch houden. Vandaag leek er niks concreets te spelen voor onze landgenoot.

Dit zijn de belangrijkste trades die vandaag zijn gemaakt (F betekent aanvaller, D betekent verdediger):

Wie? Ontvangt wat? In ruil voor wat? Van wie?
CBJ D Ian Cole 2020 3rd round pick en F Nick Moutrey** OTT
NSH F Ryan Hartman en 2018 5th round pick 2018 1st round pick, F Victor Ejdsell** en 2018 4th round pick CHI
WPG F Paul Stastny 2018 1st round pick, F Erik Foley**, 2020 4th round pick* STL
SJS F Evander Kane 2019 1st round pick*, F Dan O’Regan**, 2020 4th round pick* BUF
VGK F Tomas Tatar 2018 1st round pick, 2019 2nd round pick, 2021 3rd round pick DET
TBL D Ryan McDonagh, F JT Miller F Vladislav Namestnikov, 2018 1st round pick, 2019 2nd round pick*, F Brett Howden**, D Libor Hájek** NYR
NJD F Patrick Maroon 2018 3rd round pick, J.D. Dudek** EDM

* = voorwaarde aan verbonden
** = belofte, speelt nog niet in NHL

Previous Vier punten in drie wedstrijden voor Daniel Sprong
Next Kings verslaan Golden Knights, Flyers aan kop in Metropolitan