Matt Duchene naar Ottawa in blockbuster met Nashville en Colorado


Duchene Face Off

De kogel is dan eindelijk door de kerk; Matt Duchene heeft Colorado Avalanche verlaten. Vannacht vond een ongekende three-way deal plaats tussen de Avalanche, Predators en Senators, waarbij maar liefst zes spelers en drie draft picks in de rondte gingen! Ottawa ontving dus Duchene en verstuurde hiervoor centre Kyle Turris, keeper Andrew Hammond, belofte Shane Bowers, een first round pick en een third round pick naar Colorado. Turris ging meteen door naar The Music City. Nashville gaf in ruil verdediger Samuel Girard, aanvaller Vladislav Kamenev en een second round pick naar Colorado.

Met deze trade komt er een einde aan een jaar aan speculaties over een nieuw thuis voor Duchene. Hij zinspeelde al langer op een vertrek uit Colorado. Het rumoer begon al toen Patrick Roy nog zijn coach was en deze geluiden werden tijdens het treurige seizoen vorig jaar alleen maar versterkt. De 26-jarige centre kwam haalde zijn niveau bij lange na niet en leek vaak verloren op het ijs.

Matt Duchene naar Ottawa

Het hing al even in de lucht dat Duchene weleens in de hoofdstad van Canada zou kunnen belanden. Al sinds het begin van de geruchten over de aanvaller werd er gezegd dat Senators GM Pierre Dorion veel belangstelling had. Een deal bleef lang uit, vooral vanwege het prijskaartje dat om de nek van de aanvaller hing. Nu Duchene dan toch in Ottawa is aangekomen, zal hij de voorhoede meteen sneller maken. Daarnaast beschikt hij over veel fraaie moves. Hij krijgt dus eindelijk de frisse start die hij zo lang nodig had. En dat is precies waar de Sens op hopen. De ploeg speelt altijd op een hoog tempo en het kan dus de perfecte bestemming zijn voor Matt. Hij is een flitsende speler en upgrade over Kyle Turris, al moet nog bekeken worden hoeveel beter hij is. Zeker omdat Ottawa een flinke prijs betaalde voor deze upgrade, ligt er druk op de schouders van Duchene om te presteren.

Kyle Turris naar Nashville

Het was al lang bekend dat Nashville opzoek was naar een versterking in het midden van het ijs. Ryan Johansen is een prima nummer één, maar Nick Bonino is eigenlijk op zijn best op de derde lijn. Kyle Turris past dus perfect als nummer twee! Ook hij zal prima inpassen bij zijn nieuwe club. GM David Poile liet overigens geen gras groeien over zijn belangstelling voor Turris, want de centre ondertekende meteen een contract bij de Preds. Na dit seizoen zal hij zes jaar lang zes miljoen dollar per seizoen gaan verdienen. Hiermee voorkomt Poile dat Nashvilles nieuwste toevoeging er komende zomer meteen vandoor gaat als free agent.

Colorado loopt binnen

De grote winnaar van de dag lijkt toch de Avalanche, dat zeven (mogelijke) versterkingen voor de toekomst binnenhaalde. GM Joe Sakic werd lang bekritiseerd voor het dure prijskaartje dat hij om de nek van Duchene had gehangen, maar na lang wachten heeft hij toch gekregen wat hij wilde. We lopen de opbrengst even door.

We beginnen met het jonge talent. Samuel Girard is een kleine, aanvallende verdediger, maar hij is behendig, heeft geweldig spelinzicht en kan daarnaast een prima slapshot lossen. Als 19-jarige speelde hij dit seizoen al vijf duels voor Nashville, wat uitzonderlijk is voor een jonge verdediger. Hij was een second round pick in 2016. Naar verwachting zal hij in Colorado mogen laten zien wat hij kan, voordat besloten wordt of hij teruggaat naar de QMJHL (juniorencompetitie in Québec).

Vladislav Kamenev werd ook in de tweede ronde geselecteerd door Nashville, maar dan in 2014. Hij is een 21-jarige centre die goed kan schaatsen en wiens productie in de AHL vorig seizoen duidelijk verbeterde. Dit seizoen scoorde hij al drie keer en gaf hij vijf assists in tien duels in Milwaukee. Hij zal eerst in San Antonio, het AHL-team van Colorado, gaan spelen.

Shane Bowers werd afgelopen zomer als 28e gekozen door Ottawa. Hij is een echte two-way centre, maar voegt ook offensief voldoende toe. Momenteel speelt hij voor Boston University in de NCAA, de universiteitencompetitie in de VS en tevens de sterkste competitie van het land voor junioren. In de tien wedstrijden waarin hij dit seizoen speelde heeft hij zes punten (vier goals, twee assists).

Andrew Hammond is een 29-jarige keeper die in 2014-2015 beroemd werd door zijn magistrale run naar de play-offs, in het doel van Ottawa. Sindsdien ging het achteruit met hem en speelde hij weer in de AHL. Dit seizoen keept hij goed voor Belleville, met een save percentage van 0,925 en een goals-against average van 2,61. Het zou zomaar kunnen dat Colorado hem later dit seizoen verruilt voor meer draft picks of nog een belofte.

Dan zijn er nog de draft picks die Colorado ontvangt. Sakic ontving een first en een third round pick van Ottawa, en ook nog een second round pick van Nashville. De first en de second zijn allebei voor de aankomende draft in 2018 (al mag Ottawa ervoor kiezen om zijn first round pick in 2018 of in 2019 weg te doen), de third round pick voor de draft in 2019. Met deze picks kan Colorado dus verder bouwen aan de toekomst.

Previous Islanders en Flames scoren er op los, Oilers en Blackhawks verliezen weer
Next BvB Review : PlayOff tickets verdeeld!