Rasmus Dahlin met afstand het grootste talent voor deze NHL Draft


DraftWatch Face-Off

Het is bijna zover! Vrijdagavond staan alle 31 clubs uit de NHL in Dallas klaar om hun nieuwe talenten binnen te harken, tijdens de 2018 NHL Draft. Om jou helemaal klaar te stomen voor de Draft, pakken wij de grootste talenten van dit jaar er nog even een keer bij. Dit zijn de spelers die als eerste zullen worden omgeroepen door de teams.

Het jaar van Rasmus Dahlin

Als je het over de NHL Draft van 2018 heb, dan heb je het eigenlijk al meteen over Rasmus Dahlin. Een talent als hij zie je maar heel af en toe. Deze Zweedse verdediger is pas 18 jaar, maar speelde dit seizoen (en vorig seizoen zelfs al) prima mee op het hoogste profniveau van zijn thuisland. Inderdaad, een jongen van 16 deed vorig seizoen al niks onder voor veteranen van bijvoorbeeld 30 jaar.

Er zijn vele dingen die Dahlin zo bijzonder maken. Zijn creativiteit is bizar, er zijn nauwelijks verdedigers die de moves maken zoals hij. En wanneer Dahlin deze moves dan ook nog eens op snelheid uitvoert, worden tegenstanders helemaal dolgedraaid. Dat doldraaien doet de Zweedse jonge ster ook met zijn spelinzicht. Hij ziet kansen en ruimtes die maar weinig spelers zien (en dan heb ik het niet alleen over spelers van zijn leeftijd). En als er dan even geen kans of ruimte is? Dan creëert hij die gewoon zelf! Het mooiste van dit alles is dat dit niet ten koste gaat van zijn verdedigende spel, hij brengt zijn team zelden in de problemen.

Buffalo Sabres, het team dat zaterdagochtend rond 1:30 uur (Nederlandse tijd) de eerste keuze van deze Draft heeft, zal nooit hebben getwijfeld dat het Rasmus Dahlin gaat kiezen.

Andrei Svechnikov scoort aan lopende band

Hoewel Dahlin (met afstand) het grootste talent van dit jaar is, is hij zeker niet de enige ster van de toekomst. Andrei Svechnikov is een grote vleugelaanvaller die dit seizoen speelde voor Barrie Colts. Met dat team speelde hij op het hoogste juniorenniveau van de Canadese provincie Ontario. Deze Rus heeft het scoren in zijn DNA zitten! Door blessures, een schorsing en het WK onder-20 kwam hij maar 44 keer in actie voor Barrie, maar wist hij maar liefst 40 keer te scoren!

Hij heeft een geweldige neus voor de goal. Hij kan van afstand een keeper het nakijken geven, maar zal ook zeker het duel in de crease aangaan om de puck tegen het net te krijgen. Svechnikov is snel, slim en ook fysiek. Hij hoeft niet te wachten tot teamgenoten een kans voor hem creëren, dat kan hij namelijk zelf ook prima!

Zo zeker als we zijn dat Rasmus Dahlin de eerste keuze van deze draft wordt, zo zeker zijn we ervan dat Svechnikov als tweede wordt gekozen. Door Carolina Hurricanes.

De moeilijke keuze voor Montréal

Na de tweede keuze zal het echt leuk gaan worden, want dan is Montréal Canadiens aan zet. Daar zal het waarschijnlijk gaan tussen twee andere vleugelaanvallers: de Tsjech Filip Zadina en de Amerikaan Brady Tkachuk (zoon van Keith Tkachuk, voormalig vedette van onder andere Winnipeg en St. Louis).

Tkachuk is de fysieke speler die maar wat graag zijn tegenstanders sart. Hij is het type speler dat je maar wat graag aan jouw zijde heb, maar waar je helemaal gek van wordt als tegenstander. Op het WK onder-20 was hij als 18-jarige al heel belangrijk voor de VS, onder andere dankzij zijn fysieke spel. Door zijn fysieke spel wordt nog weleens vergeten dat Tkachuk eigenlijk heel veel skills heeft. Daarnaast kan hij prima aangeven of afmaken en is de kans groot dat hij ooit aanvoerder zal worden in de NHL. Wel zal hij beter moeten schaatsen om goed genoeg te zijn voor de NHL. Vooral het fysieke en het karakter zal de Canadiens aanspreken.

De andere naam die op 3 veel wordt genoemd, is Filip Zadina. Zadina is een echte scherpschutter en heeft misschien wel het beste schot van alle beschikbare spelers (beter dus dan het schot van Svechnikov). Voor Halifax, spelend op het hoogste juniorenniveau van de provincie Québec, scoorde hij al aan de lopende band. Maar naast het afmaken kan Zadina ook prima kansen creëren voor ploeggenoten of op de forecheck pucks afjagen. De Habs zijn wanhopig voor goals. Iemand als Zadina, die ook misschien volgend seizoen al in de NHL zou kunnen spelen, zal daarin zeker helpen.

Kotkaniemi kan alles veranderen

Dan is er nog Jesperi Kotkaniemi. Deze Finse centre rukt al het hele seizoen op in draft rankings en is als maar populairder geworden bij scouts. Vooral zijn dominantie tijdens het WK onder-18 heeft scouts verliefd gemaakt. En wat heeft deze Fin nog meer in zijn voordeel? Hij is een centre! En laten die nou eens enorm uniek zijn dit jaar. Kotkaniemi is een echte spelmaker die al prima kan verdedigen. Zijn spelinzicht is fantastisch en ook kan hij afmaken. En laten de Habs nou eens wanhopig op zoek zijn naar een goede centre. Het enige probleem is dat Kotkaniemi misschien de enige is van deze vijf namen die niet volgend seizoen al in de NHL kan spelen.

Als Zadina of Tkachuk dan ineens beschikbaar is op de vierde of vijfde keuze, zullen teams die lager kiezen misschien een kans zien. Ze kunnen een deal maken met Ottawa (kiest als vierde) of Arizona (kiest als vijfde) om een van deze twee wingers te pakken te krijgen. Of misschien zakt een van de twee nóg verder, als Ottawa of Arizona liever voor een andere speler kiest.

Previous Dit zijn de winnaars van de NHL Awards 2018
Next Microz Eaters trekt Canadese import Matt Beer aan