Dit zijn de winnaars van de NHL Awards 2018


Gisteren werden in het Hard Rock Hotel en Casino Las Vegas de NHL Awards uitgereikt. Er waren maar liefst dertien awards te verdelen. Onze Cor Machielsen heeft voor jullie een mooi overzicht gemaakt.

Hart Memorial Trophy
De meest prestigieuze award, de Hart Trophy, werd voor het eerst in de historie gewonnen door een New Jersey Devil. Taylor Hall had de eer. De 26-jarige, in 2010 de nummer één in gedraft door de Edmonton Oilers en in 2016 werd getrade voor Adam Larsson, scoorde een persoonlijk hoogste score van 93 punten met 39 goals en 54 assists. Hij hielp de Devils voor het eerst sinds 2012 naar de play-offs

Ted Lindsay Award
De award voor de speler die door zijn collega’s als meest opvallende speler wordt gekozen, ging dit jaar wederom naar Connor McDavid van de Edmonton Oilers. Hij werd voor het tweede opeenvolgende jaar de topscoorder qua punten. Vorig seizoen nog 100, dit seizoen 108, verdeeld over 41 goals en 67 assists. Hij is de eerste speler ooit die de award twee keer wint voor zijn 22e levensjaar.

James Norris Memorial Trophy
Victor Hedman van de Tampa Bay Lightning werd verkozen tot beste verdediger van het seizoen. Deze 27-jarige Zweed, gedraft door Tampa als tweede in de eerste ronde van 2009, wint voor het eerst deze trofee. Met zijn 63 punten waarvan zeventien goals eindigde hij als eerste in de verkiezing.

King Clancy Memorial Trophy
De gebroeders Daniel en Henrik Sedin van de Vancouver Canucks werden gekozen voor hun tomeloze inzet in de regio Vancouver voor humanitaire doeleinden. Sinds 2001 hebben ze 42 miljoen opgehaald voor de stichting Canucks for Kids. Dit, in combinatie met het einde van hun loopbaan, leverde het duo de King Clancy Memorial Trophy op.

Calder Memorial Trophy
Tot rookie van het jaar werd gekozen Mathew Barzal van de New York Islanders. De 21-jarige center scoorde 85 punten met 22 goals en 63 assists. De aanvaller, als zestiende gekozen in de 2015 NHL-draft, hield Clayton Keller en Brock Boeser achter zich.

Lady Bing Memorial Trophy
De sportiviteitsprijs werd uitgereikt aan William Karlsson van de Vegas Golden Knights. De 25-jarige forward scoorde 43 goals, had een plus 49 rating en ontving maar twaalf strafminuten. De draft pick van de Anaheim Ducks in ronde twee nummer 53 in 2011 is de eerste speler sinds Wayne Gretzky van de Edmonton Oilers die deze award wint in het debuutseizoen van zijn club.

Bill Masterton Memorial Trophy
Deze trofee is uitgereikt aan Bryan Boyle van de New Jersey Devils vanwege zijn sportiviteit, volharding en toewijding aan de ijshockeysport ondanks zijn persoonlijke strijd tegen leukemie. Boyle is de tweede Devils speler die deze trofee wint. In 2000 won Ken Daneyko deze trofee nadat hij zijn alcoholverslaving had overwonnen.

Frank J. Selke Trophy
De trofee voor de beste defensieve forward was dit seizoen voor Anze Kopitar van de Los Angeles Kings. Deze 30-jarige center leidde zijn team in penalty kill (85%) en kreeg maar 2.46 goals tegen gemiddeld per wedstrijd. Het is de tweede keer dat de Sloveen deze trofee wint.

Jack Adams Award
NHL-coach van het jaar is geworden Gerard Gallant van de Vegas Golden Knights. Hij behaalde in het eerste speelseizoen van de Knights vele records met zijn team, won de Pacific divisie titel en haalde zelfs de Stanley Cup finale tegen de Washington Capitals. Maar liefst 109 punten werden er behaald door 51 overwinningen, 24 nederlagen en zeven verliespartijen in overtime. Elf spelers van de Knights verbeterden hun persoonlijke records het afgelopen seizoen.

Mark Messier NHL leadership award
Deryk Engelland van de Vegas Golden Knights ontving deze award omdat hij na de aanslag op 58 bezoekers van een country festival op de Vegas Strip de gemeenschap een hart onder de riem probeerde te steken voor zover dat mogelijk was. Vooral zijn pre-game speech bij de openingswedstrijd op 10 oktober maakte grote indruk.

Vezina Trophy
Als beste goalkeeper werd Pekka Rinne van de Nashville Predators gekozen. De 35-jarige goalie hielp met 42 winstpartijen de Preds aan een recordaantal punten van 117. Samen met Andrei Vasilevskiy pakte hij acht shutouts. Samen staan ze met dit aantal bovenaan in de ranking.

NHL General Manager of the year
Deze prijs kwam terecht bij de 59-jarige George McPhee van de Vegas Golden Knights. Hij bouwde een team wat vele records brak in hun eerste NHL-seizoen, zonder echte grote sterren.

Willie O’Ree Community Hero Award
Deze prijs is postuum uitgereikt aan de Humboldt Broncos coach Darcy Haugan die, net als zestien anderen van het team, bij het dramatische busongeluk om het leven is gekomen.

Previous 'Oer-Flyer' Jacco Landman nieuwe assistent-trainer Heerenveen
Next Rasmus Dahlin met afstand het grootste talent voor deze NHL Draft