NHL Draft Watch: Jouw handleiding voor de NHL Draft


We werken er bij Face-Off al bijna een jaar naartoe, maar vrijdagnacht is het dan eindelijk zover: de NHL Draft van 2018! Vannacht zal Buffalo Sabres rond 1:30 uur de eerste keuze mogen maken (spoiler alert: dat zal Rasmus Dahlin worden). Maar wat is die NHL Draft nou precies? En wat kan je ervan verwachten? Dat leggen wij je uit!

Waarom een NHL Draft?

In de NHL worden jeugdspelers niet gescout zoals in bijvoorbeeld het voetbal. Jeugdspelers kiezen niet voor welke club ze gaan spelen, ze worden elk jaar in juni gekozen door de clubs tijdens de NHL Draft. Het idee van de Draft is dat het team dat nu slecht is de kans krijgt om met een paar jaar goed te worden. Zij kunnen namelijk uit de beste talenten kiezen.

Dat zit zo. Voor de volgorde van de keuzes wordt de eindstand van het NHL-seizoen daarom omgekeerd. Het team dat onderaan eindigt mag dus eerder kiezen. Dit zorgt er dus voor dat elke club, met het juiste beleid, vroeg of laat succesvol kan worden. De grootste talenten gaan immers niet allemaal naar de clubs die nu goed zijn. Die clubs mogen pas later kiezen. De volgorde van alle keuzes van deze Draft vindt je hier.

Dan zal je misschien denken “maar dan zou ik als team alleen nog maar verliezen zodat ik eerder mag kiezen” en dat klopt. Daarvoor heeft de NHL de Draft Lottery uitgevonden. Deze loterij bepaalt welke club als eerste, tweede en derde mag kiezen. Dit jaar zijn dit achtereenvolgens Buffalo Sabres, Carolina Hurricanes en Montreal Canadiens.

Draft Day!

Vannacht en morgenmiddag is de NHL Draft van dit jaar! Alle 31 teams zijn in Dallas om vandaag en morgen hun keuzes te maken. De draft bestaat uit zeven ronden: de eerste ronde op zaterdagochtend om 1:30 uur Nederlandse tijd, en de tweede ronde op zaterdagmiddag vanaf 17:00 uur Nederlandse tijd.

De eerste ronde is de ronde waarin het het ‘makkelijkst’ is om een speler te vinden die ooit goed genoeg zal zijn voor de NHL. In de eerste ronde zijn er bijna elk jaar wel genoeg talenten voor alle 31 keuzes. Na deze eerste ronde wordt het moeilijker, de beste talenten zijn er namelijk al tussenuit gepikt.

In ronde twee zijn er nog wel wat goede talenten van de eerste ronde over, maar daarna wordt het lastig om goede spelers te vinden. Dat is waar de teams met de beste scouts zich onderscheiden. Elk team maakt namelijk zijn eigen volgorde van de spelers die zij het beste vinden. Teams als Toronto, Carolina en Vancouver zijn de laatste jaren erg goed geweest in het vinden van toekomstige NHL-ers in de latere rondes van de draft. En hoe meer goede spelers je in de latere rondes weet te vinden, hoe beter je als team later zal worden. De NHL Draft is dus eigenlijk de brandstoftoevoer van een NHL-team.

Trades

Als je nu goed bent, wil je niet gedwongen worden om de wachten tot een jongen van tussen de 17 en 20 jaar oud (zou oud zijn die jongens die gedraft worden), klaar zijn voor het hoogste niveau. Daarom kunnen teams er ook voor kiezen om hun draft pick te ruilen voor spelers die je nu kunnen helpen. Een team met een paar goede spelers dat nu niet goed is, kan zo dus draft picks verzamelen om te bouwen voor de toekomst. En deze betere spelers kunnen je naar succes helpen in de toekomst.

Daarnaast wordt er tijdens de draft zelf ook aardig wat geruild. Elk team maakt dus zijn eigen lijst van de spelers die zij goed vinden, dus elke ploeg heeft een andere lijst en volgorde. Stel dat Montréal, dat als derde kiest, niemand op drie ziet die ze goed genoeg vinden om daar te kiezen. Ondertussen ziet Arizona, dat als vijfde kiest, wel een speler die ze graag willen hebben. Arizona denkt echter niet dat die speler nog beschikbaar zal zijn als zij mogen kiezen. Dan kan Arizona een deal maken met Montréal om de derde keuze te krijgen. Arizona geeft Montréal bijvoorbeeld een draft pick.

Hierdoor krijgt Arizona zijn gewilde speler en heeft Montréal extra waarde gecreëerd met zijn derde keuze, zonder een speler te kiezen die ze eigenlijk niet willen of een speler die eigenlijk pas als vijfde zou gaan.

Het Draft Day-woordenboek

Als je vannacht de eerste ronde gaat kijken of morgen gaat teruglezen wat er is gebeurd, dan zijn er wat rare termen die je zal tegenkomen. Om je daarin een beetje bekend te maken, leggen we een paar van die woorden uit.

Bust: Dit is waar elk team voor vreest. Een bust is een speler die vroeg in de draft wordt gekozen, maar nooit zo goed wordt als gehoopt. Een voorbeeld is Nail Yakupov. Hij werd in 2012 als eerste gekozen door Edmonton. Inmiddels moet Yakupov nog maar hopen dat hij volgend seizoen een club kan vinden.

Russian factor: Sommige NHL-clubs zijn niet happig op sommige Russische spelers, zeker niet als deze ook in Rusland speelt. Clubs zijn bang dat deze speler niet genoeg discipline heeft. Deze speler wordt door de Russian factor daarom later gekozen dan verwacht. Andere teams, zoals Tampa Bay of Washington, maken dan graag gebruik van dit talenten die later nog beschikbaar zijn.

Safe pick: Een speler (vaak een aanvaller) waarvan scouts de kans groot achten dat hij op zijn minst een vaste waarde in de NHL zal worden. Dit zijn vooral spelers die het niet van hun productie moeten hebben. Wel kan een safe pick al goed meeverdedigen of is hij heel serieus in krachthonk of met voeding bezig.

Steal: Dit is eigenlijk waar elk team naar opzoek is. Een steal is een gekozen speler, waarvan mensen zich achteraf afvragen hoe hij pas zo laat werd gekozen. Een voorbeeld hiervan is Pekka Rinne, keeper van Nashville Predators. Hij werd in 2004 in de achtste ronde (toen bestond de draft nog uit negen rondes) gekozen.

Previous Stef Overweg keert terug in Amsterdam
Next Nick Verschuren van Eindhoven naar Geleen