Rusland, Verenigde Staten, Denemarken en Zweden winnen op openingsdag WK


World Cup Hockey Denmark

De eerste dag op het WK in Denemarken, Oscar de Kunder zit voor Face-Off in Denemarken, Cor Machielsen en Patrick van Rijswijk keken de openingsdag en brengen jullie hier op de hoogte.

Rusland – Frankrijk 7-0

Rusland had een makkelijke middag tegen Frankrijk, op papier samen met Oostenrijk de zwakke broeder in Poule A. In de eerste periode werd de basis gelegd voor de grote zege. Kirill Kaprizov, Pavel Buchnevich en Yevgeni Dadonov bekroonden het prima aanvalsspel. Deze voorsprong werd hierna gestaag uitgebouwd. Nogmaals Kirill Kaprizov, Alexander Barabanov, Maxim Shalunov en Artyom Anisimov maakten de zevenklapper vol. Een prima start voor de Russen (PvR)

USA – Canada 5-4 SO

Na de eerste 10 minuten dacht Canada waarschijnlijk aan een makkelijke middag. Schotenverhouding 11-1 en na 47 seconden al de 1-0 door Pierre-Luc Dubois. Ryan O’Reilly scoorde de 2-0 maar daar kon Canada niet lang van genieten, want binnen een minuut was het 2-1 door een goal van Anders Lee. In periode twee was het vooral de USA dat het voortouw nam, mede dankzij wat matig keeperswerk van Darcy Kuemper. Dylan Larkin bracht de stand gelijk, waarna Johnny Gaudreau de score uitbouwde naar 2-3. Vlak voor het einde van de tweede periode was het Anthony Beauvillier die Canada op gelijke hoogte bracht. Wederom Dylan Larkin en Colton Parayko zorgden dat na 60 minuten er een 4-4 op het scorebord stond. In overtime kregen de Canadezen de beste mogelijkheden, maar Keith Kincaid liet zich niet meer passeren en maakte 40 saves in 65 minuten hockey. Darcy Kuemper had het beduidend minder druk en maakte maar 20 saves. De shootouts brachten de beslissing, en daar wist Cam Atkinson er twee van te maken, Jordan Eberle scoorde maar een voor Canada, zodat de winst met 5-4 naar de USA ging. (CM)

Zweden – Wit Rusland 5-0

De Zweden begonnen hun WK campagne tegen het “lastige” Wit-Rusland. Na 10 minuten in de eerste periode stond er al een 2-0 voorsprong op het scorebord. Lias Andersson en Gustav Nyquist waren de makers. In het middelste bedrijf maakten de Scandinaviërs het zich onnodig lastig door een drietal straffen. Deze werden echter niet verzilverd door de Wit-Russen. Zweden maakte hierna aan alle twijfel een einde. Mattias Janmark en Rickard Rakell zorgden voor de 4-0 tussenstand. In de derde periode werd deze nog uitgebouwd door een late treffer van Mika Zibanejad. Zweden gaat zeker meedoen voor de prijzen. Belarus mag het voor de onderste plaatsen uit gaan vechten met Frankrijk en Oostenrijk. (PvR)

Duitsland – Denemarken 2-3 SO

Duitsland en Denemarken maakten er een spannende pot van. Denemarken kwam twee keer op voorsprong door twee powerplay goals. Jesper Jensen en Frederik Storm waren de schutters. Tussendoor had Leon Draisattl de Duitse goal gemaakt. In de 51e minuut zorgde Yasin Ehliz in ieder geval met de 2-2 dat er een punt in zicht kwam. Wat de Duitsers ook probeerden na de gelijkmaker en ook in overtime, goalie Frederik Andersen liet zich niet meer passeren. Ook tijdens de shootouts werd hij niet gepasseerd en Frans Nielsen werd de matchwinnaar omdat hij als enige een shootout wist te scoren, zodat de Denen in eigen land met winst begonnen. (CM)

Previous Sfeer proeven tijdens het WK ijshockey in Denemarken
Next WK IJshockey 2018: Bekijk live de wedstrijden van 5 mei