Van hosanna naar realiteit: de toekomst van ijshockey in Nederland


Nederland Australië
Foto: Arie Leeuwesteijn

Nederland pakte zondag de titel in Division IIA, en promoveerde weer naar Division IB. Natuurlijk, we moeten even genieten van de even welverdiende als verwachte titel op dit WK in Tilburg. Toch was er na afloop van uitgesproken euforie geen sprake. Op de tribunes gonsde direct al de vraag ‘Hoe moet het volgend jaar zonder Trappers?’

VERSCHIL

Oranje IJshockey
Foto: Thijs de Witte

Veel mensen hebben het over het Oranje met en zonder Trappers. Feit is dat de kwaliteit van Oranje toeneemt wanneer de Tilburg spelers beschikbaar zijn. Het niveau in de Oberliga ligt hoger dan in de BeNe League op dit moment, zo eerlijk moet je gewoon zijn. Maar laten we ook een reëel beeld schetsen: Het Oranje van gisteren kwam in divisie 2A uit, het Oranje van vorig seizoen stond in 1B. Ook dat is een verschil in kwaliteit qua niveau. Japan, Estland en Polen zijn andere koek dan China, IJsland of België. Je had pas écht goed vergelijkingsmateriaal gehad als deze ploeg in 1B gespeeld had dit weekend.

GEEN ARROGANTIE

Het mooie is echter wel dat de spelers van Trappers wars zijn van arrogantie, om op dit niveau voor hun land uit te komen. Captain Ivy van den Heuvel zei dat het een enorme eer is om voor jouw land te spelen. En dat meent hij ook oprecht. Men is zich echter ook bewust dat deze tegenstanders geen echte bedreiging vormden voor de winst. Hongerig naar meer is hij echter wel ,,Ik ben er van overtuigd dat wij met deze groep in 1B voor de medailles kunnen gaan.”

WAAR MOET HET HEEN?

Nederland China WK Tilburg
Foto: Arie Leeuwesteijn

Keihard gesteld hebben we een team dat (minimaal) op 1B mee kan doen, maar niet altijd present is, en een team dat op 2A niveau kan acteren. Van die realiteit moeten we in Nederland af, om structureel de weg naar boven in te zetten, zoals de ambitie van IJshockey Nederland is. De top 16 is het doel, op welke termijn geeft de bond echter niet aan. Ambitie is één, deze ambities meetbaar maken en toetsen of de koers gehaald wordt is twee. Clubs moeten professionaliseren, men moet dat op bondsniveau zeker ook gaan doorvoeren.

JEUGDTEAMS

Laten we beginnen met U18; In 2016 degradeerde de ploeg naar IIB, in 2017 werd het vierde, en dit seizoen werd op de laatste speelronde degradatie ontlopen door van IJsland te winnen. Natuurlijk kun je je dan verschuilen achter pech, of andere landen doen het zus of zo, maar je kunt natuurlijk ook gewoon de vinger op de zere plek leggen en stellen dat er gewoon ondermaats gepresteerd wordt.

Dan U20; in 2012 zakte deze ploeg af van IB naar IIA. Dit seizoen kwam ook hier een degradatie naar IIB als resultaat naar boven, waardoor de lichtingen achter het grote Oranje nu op het vijfde niveau spelen. Dat is niet hoopvol als je kijkt naar de (nabije) toekomst.

CTO

Nederland ontbeert in de breedste zin van het woord een écht topsportklimaat, dus ook in het ijshockey. Een prachtig initiatief was het CTO in Eindhoven, waar opleiding en continu trainen met elkaar een goede lichting naar voren bracht. In 2016 sloot het CTO/NIJA haar deuren door een nijpend tekort aan financiën. Sindsdien ligt het opleiden van jeugd meer bij de clubs. Maar elke club is anders, heeft haar eigen interpretatie van topsport of vrijblijvendheid, en er is te weinig samenhang in de opleiding. Steeds meer (top)talenten kiezen voor een buitenlands avontuur, omdat het hier ontbreekt aan faciliteiten. En geld.

Foto: Robert Bos

U12/U14

Gaat er dan niks goed? Zeker weten van WEL! Kijk naar de jeugd U12/U14 waar structureel ingezet wordt op veel met elkaar trainen en toernooien spelen. De RTC’s (Regionale Trainings Centra) zijn de nieuwe vorm van de CTO. Maar wil je écht omhoog met het (mannen) ijshockey, zul je (in mijn ogen) weer terug moeten naar een CTO model. Studeren en daarnaast elke vrije minuut die een speler heeft op het ijs staan. IJstijd krijgen en maken betekent simpelweg beter worden. En dat moet al heel vroeg beginnen. Automatismen kweken en smeden, zorgen voor een topsportklimaat en -mentaliteit en op die manier zorgen dat de jeugd een pad heeft dat het kan bewandelen om de top te bereiken. Als jonkies er alles voor over hebben, en het talent hebben om ver te komen, dan moeten wij dat gaan faciliteren in Nederland.

DE VROUWEN?


De vrouwen dan; Oranje pakte de titel in IIA en mag naar IB, en bij U18 is na jaren van (onder meer) intern gesteggel een U18 team bij de meiden opgezet op Oranje niveau. Het verhaal van U18 is bekend, zij pakten de winst in Mexico, en gaan volgend jaar ook op IB niveau spelen. Daar is een zaadje gepland, waar men op voort kan borduren. De tijd dat we minachtend over het vrouwenijshockey spreken moet voorbij zijn.

Sterker: de dames van Oranje zijn niet onderhevig aan kwaliteitsschommelingen zoals de mannen. Daar is ‘wel of geen Tilburg’ niet aan de orde, daar is het stabieler. Een coach of bond heeft bij de dames veel eerder en langer zicht op welke speelsters er voor handen zijn, en nu met de komst van een U18 ploeg, ziet hij of zij ook direct op de langere termijn of er talenten in de jeugd rondschaatsen.

Foto: Ed Versteeve, Face-Off

Ook de aanwas van onderuit is door de enorme inspanning van bijvoorbeeld Jenny en Marlies Goessens geweldig. Girls Only Hockey weekenden leveren nieuwe talenten op, maar ook vrouwen die voor het eerst komen ijshockeyen. De kortste route naar Olympisch of internationaal succes loopt misschien wel via de vrouwen.

GELD

Natuurlijk valt of staat alles met geld. Vorig jaar was er een schenking van Kroon Casino die de RTC opleidingsprogramma’s van extra (of nieuw) elan moesten voorzien. Wat zijn de resultaten daarvan? Hoe wordt dat geld ingezet? Nadat het nieuws bekend werd over Kroon en haar schenking hebben we niets meer vernomen. Hoe verloopt het project? Is het een succes? Wat moet er beter? Is er meer geld nodig? En wat hebben we daar exact voor nodig?

Op dit moment is de bond niet bij machte iemand fulltime in te zetten die zich alleen richt op PR en commercie. Voor zover ik in kan schatten wordt ‘dat er een beetje bij gedaan’, maar het is denk ik onontbeerlijk voor elke organisatie om iemand daar op te gaan zetten die 32-40 uur per week vol gas gaat geven om ijshockey commercieel interessant te maken. Iemand met een ijshockeyhart, die niet de geijkte namen opzoekt, maar buiten de kaders denkt. Ik heb de overtuiging dat geld er wel is, als je maar een zuiver en goed verhaal hebt naar bedrijven toe.

Iemand die geen ‘old boys netwerk’ heeft maar een energiek netwerk heeft. Oude tradities doorbreken, nieuwe ambities opzetten. Heldere koers en keuzes bepalen. Waar gaan we voor met elkaar!

CLUBS EN BOND MOETEN SAMEN OPTREKKEN

Het beste voor alle betrokkenen? Dat de bond en de clubs samen op gaan trekken. Ik proefde dit seizoen te veel een sfeer van ‘hen tegen zij’, waarbij de verwijten beide kanten op soms niet misselijk waren. Wanneer mensen met elkaar gaan praten in plaats van over elkaar, krijg je resultaat. Zeg elkaar eenmalig de waarheid, verbrand de schepen en ga vooruit. Benoem wat goed is, wat je nodig hebt om vooruit te komen, en stel doelen die niet alleen ambitieus zijn, maar ook reëel. Schep heldere verwachtingen naar elkaar, en geef elkaar de commitment af.

Laco Eaters Geleen AHOUD devils Nijmegen ijshocvkey face-off
Foto: Jan Hofstede

Ik heb op heel veel vlakken goede dingen gezien bij clubs, en ja ook bij de bond. Ik ben niet tegen de bond, verre van zelfs. Ik wil alleen dat mensen stoppen om zichzelf belangrijk te maken, boven het belangrijk maken van de sport en haar ambities.

We hebben heel veel uitdagingen met elkaar, financieel, maar ook qua mindset. Maar iedereen is het er over eens dat er iets moet veranderen, dat hoor ik verschrikkelijk veel in de stadions. Ik lees het in de stukken die vanuit de bond komen. Dan is het een puik plan om de handen (nog verder) in een te slaan, en te kijken wat de ambities moeten zijn of worden, en ook gewoon heel eerlijk te kijken met welke mensen die het beste kunnen worden gehaald. En nogmaals; er gebeuren goede dingen, maar laten we vooral goed blijven kijken naar wat beter kan met elkaar. Kritisch zijn is geen schande, elkaar het licht niet in de ogen gunnen wel. Ego’s moeten wijken, de sport moet altijd boven alles en iedereen op één staan.

Op naar een steeds hoger niveau met alle clubs en Oranje!

Previous Daniel Sprong's WBS/Penguins uitgeschakeld in de race om de Calder Cup
Next Lou Lamoriello weg als GM Toronto