PREVIEW: CHL finale


Dinsdagavond 18:45 uur is het zover: de finale om de Champions Hockey League. De finalisten zijn inmiddels bekend, het Zweedse Vaxjo Lakers neemt het in de eigen Vida Arena op tegen JYP Jyvaskyla uit Finland. Er kunnen 5.329 toeschouwers in de Vida Arena plaatsnemen en de hal is stijf uitverkocht. Het is voor beide teams de eerste keer dat ze in de finale van de CHL staan.

De Lakers mogen de finale hosten omdat ze dit seizoen het best gescoord hebben van de twee finalisten. Beide teams zijn tevens de kampioenen van hun land van afgelopen seizoen.


Fotograaf Mats Samuelsson

Liam Reddox

De aanvoerder van Vaxjo, Liam Reddox (foto), is geboren op 27 januari 1986 in Ontario Canada. Daar zette hij ook zijn eerste sporen op het ijs in de OHL met de Peterborough Petes en werd daar twee seizoenen achtereen topscorer. In 2004 werd Reddox in de NHL draft in de vierde ronde als 112e gekozen door de Edmonton Oilers.

foto via www.oilonwhyte.com
De Canadees speelde uiteindelijk 100 wedstrijden voor de Oilers, na eerst heen en weer geswitched te zijn geweest tussen de NHL en AHL. Ondanks een vaste plek in het team van de Oilers, vertrok hij toch naar Zweden. In het derde seizoen (2014-2015) noteerde hij daar 31 punten uit 55 wedstrijden. Zijn hoogste score tot nu toe.

Juha-Pekka Hytonen

De aanvoerder van JYP Jyvaskyla, Juha-Pekka Hytonen (foto), is geboren op 22 mei 1981 in Finland. Zijn eerste grote wapenfeit was het winnen van het WK met het Finse U18 team in 1999. Vanaf zijn twintigste jaar begon hij met hockeyen in de hoogste Finse league. Drie jaar na dato won Hytonen met Jokerit het kampioenschap van Finland. Vanaf 2003 tot en met 2012 speelde de Fin bij JYP, waa hij is 2006 captain werd. In 2009 en 2012 won hij het kampioenschap met JYP. Na 2012 speelde Hytonen vier jaar in de Russische KHL en de Zwitserse Liga om daarna weer naar “huis” terug te keren.

foto via www.liiga.fi

Arbitrage

De wedstrijd zal onder leiding staan van Daniel Piechaczek en Marc Lemelin, die ook fluit op de Olympische spelen van Pyongchang.

foto’s via www.scoutingtherefs.com en via www.kicker.de

Previous Amsterdam Tigers verrast in Geleen
Next Super Bowl Sunday brengt winst voor Vegas, San Jose en Montreal