Stand van zaken in de KHL; Chernyshev Division


Face-Off KHL Update

De KHL ligt stil tot eind februari. De voorbereidingen op de Olympische Winterspelen zijn in volle gang. Een mooi moment om de diverse divisies van de KHL onder de loep te nemen. Met nog een paar wedstrijden te gaan in het reguliere seizoen bekijken we de stand van zaken tot nu toe. Vandaag als eerste de schermutselingen in de Chernyshev Division.

Salavat Yulaev Ufa

Rangschikking divisie/conference 1 / 2

Puntenaantal 87 / 54

Topscoorder Linus Omark 51 (15/36)

Afgelopen zomer stelde Salavat Yulaev Ufa de Fin Erkka Westerlund aan als hoofdcoach. De verwachtingen waren hoog. De resultaten bleven echter uit en de geruchtenmolen kwam al op gang. Zowel de coach als de algemeen manager Leonid Waisfeld zouden het veld moeten ruimen. Vanaf dat moment reageerde het team en geleidelijk ging het beter. Algemeen manager Leonid Waisfeld heeft inmiddels toch de club verlaten en het team staat bovenaan in de divisie. Mede door het aantrekken van de Admiral-forwards Vladimir Tkachyov en Dmitry Sayustov is de selectie nu een van de meest evenwichtige in de Eastern Conference.

Sibir Novosibirsk

Rangschikking divisie/conference 2 / 7

Puntenaantal 85 / 54

Topscoorder Patrik Zackrisson 42 (13/29)

Een “seizoen met twee gezichten” voor Sibir. Onder het bewind van coach Pavel Zubov slaagde het team er niet in om aan de verwachtingen van het publiek te voldoen. In de tweede fase van het reguliere seizoen besloot het management dan ook dat het tijd was voor een nieuwe sterke man. Onder leiding van de zeer ervaren Vladimir Yurzinov onderging het team een ware transformatie. Vooral het Zweedse duo Alexander Bergstrom en Patrik Zackrisson scoorden er lustig op los. De wedstrijden op 27 en 28 februari tegen Avangard en Traktor zullen bepalend gaan worden voor het verdere verloop van het seizoen.

Avangard Omsk

Rangschikking divisie/conference 3 / 8

Puntenaantal 84 / 54

Topscoorder Ilya Mikheyev 37 (19/18)

In de zomer tekende Andrei Skabelka een driejarig contract als Avangard-hoofdtrainer. De Wit-Rus kwam echter niet verder dan de winter in zijn eerste contractjaar. Slechte resultaten deden hem de das om. Hij werd vervangen door German Titov,  voormalig coach bij Metallurg Novokuznetsk en Spartak Moskou. Ook het wegvallen van een aantal belangrijke spelers waren bepalend voor de matige resultaten. Ex-New York Islanders forward Johan Sundstrom speelde tot nu toe maar drie wedstrijden en bij  Nikolai Lemtyugov werd zijn milt verwijderd. Beide spelers zijn wellicht na de Olympische Spelen weer van de partij. Vooral de wedstrijd tegen directe concurrent Sibir wordt cruciaal voor het wel of niet behalen van de playoffs.

Amur Khabarovsk

Rangschikking divisie/conference 4 / 9

Puntenaantal 84 / 54

Topscoorder Alexei Byvaltsev 41 (18/23)

Vorig seizoen werd Andrei Martemyanov aangesteld als hoofdtrainer. Onder hem speelt Amur een zeer aantrekkelijk potje ijshockey. Voor het begin van het reguliere seizoen voorspelden de experts dan ook een playoff-plek. Dat behoort op dit moment zeker nog tot de mogelijkheden. De laatste twee wedstrijden zijn tegen laagvlieger en Verre Oosten-rivaal Admiral.  De helden van de Amur-revival zijn de forwards Alexei Byvaltsev en Oleg Li. Ook goalie Juha Metsola speelt een puik seizoen.

Barys Astana

Rangschikking divisie/conference 5 / 10

Puntenaantal 74 / 55

Topscoorder Nigel Dawes 55 (35/20)

Het team uit Astana maakte een indrukwekkende start van het seizoen door. Velen zagen het team uit Kazachstan dan ook als een van de favorieten in de Eastern Conference. Niets was minder waar. Na de onderbreking voor de Karjala Cup werd er niet tot nauwelijks meer gewonnen. Het management besloot coach Evgeny Koreshkov te ontslaan. Assistent Galym Mambetaliyev nam zijn plaats over. Na het missen van de playoffs werden de contracten van de Canadezen Linden Vey en Matt Frattin ontbonden. Beiden zijn inmiddels actief in de Zwitserse competitie. Toch was er voor de hockeyfans in Astana nog een hoogtepuntje. Het All Star Weekend 2018 in Astana was namelijk een groot succes.

Admiral Vladivostok

Rangschikking divisie/conference 6 / 11

Puntenaantal 61 / 54

Topscoorder Vladimir Tkachyov (nu Salavat Yulaev Ufa) 30 (14/16)

De voortekenen waren goed. Admiral was er in geslaagd om het team van vorig seizoen intact te houden. Het seizoen begon echter slecht en dit heeft de ploeg het hele reguliere seizoen achtervolgd. De directie besloot al snel dat er een nieuwe aanpak nodig was. Coach Alexander Andriyevsky werd vervangen door zijn Zweedse assistent, Fredrik Stillman. De resultaten verbeterden echter niet. Binnen de directie leidde dit tot een machtsspel en een ware uittocht van spelers volgde, waaronder topscorer Vladimir Tkachyov. Een seizoen om snel te vergeten.

Kunlun Red Star

Rangschikking divisie/conference 7 / 12

Puntenaantal 61 / 56

Topscoorder Gilbert Brule 35 (17/18)

Kunlun Red Star begon het nieuwe seizoen vol verwachtingen. Gesteund door de benoeming van Stanley Cup en Gagarin Cup-winnende coach Mike Keenan. Het vertrouwen was groot na het verbluffende debuutseizoen waarin het team zich zelfs kwalificeerde voor de playoffs. Ook de start van het seizoen was goed. Hierna volgde echter dip na dip. Al snel was de Chinese club in vrije val en ontstonden er interne conflicten. “Iron Mike” werd ontheven van zijn taken als algemeen directeur en zijn assistent, Bobby Carpenter, benoemd als interim hoofdtrainer. Ook keerde de grote zomeraanwinst, Wojtek Wolski, al snel terug naar Magnitogorsk. Dit jaar dus geen playoffs in Shanghai. Goalie Magnus Hellberg heeft wel zijn contract verlengd. Op naar het volgend seizoen.

Previous Twee BeNeLeague duels na de bekerfinale
Next Luik wint enerverende bekerfinale in België