Stand van zaken in de KHL; Tarasov Division


Face-Off KHL Update

De KHL staat op dit moment even stil. De voorbereidingen op de Olympische Winterspelen zijn in volle gang. Een mooi moment om de diverse divisies van de KHL onder de loep te nemen. Met nog een paar wedstrijden te gaan in het reguliere seizoen bekijken we de stand van zaken tot nu toe. Vandaag als derde de schermutselingen in de Tarasov Division.

CSKA Moscow

Rangschikking divisie/conference 1 / 2

Puntenaantal 121 / 54

Topscoorder Kirill Kaprizov 40 (15/25)

Nog voor de start van de competitie werd CSKA gezien als medefavoriet voor de Tikhonov Trophy. De prijs voor het beste team tijdens het reguliere seizoen. Ondanks een prima regulier seizoen kon coach Igor Nikitin het kunstje van zijn voorganger Dmitry Kvartalnov niet herhalen. Deze leidde CSKA naar opeenvolgende triomfen in de strijd om de Tikhonov Trofee. Dit jaar moest CSKA in het reguliere seizoen zijn meerdere erkennen in SKA. The Army Men richten zich dit seizoen maar op een prijs en dat is de hoofdprijs, de Gagarin Cup. Er wordt onder de nieuwe coach enorm geroteerd, zelfs de topspelers Kirill Kaprizov, Sergei Shumakov, Maxim Shalunov en Nikita Nesterov zijn niet altijd verzekerd van ijstijd. De luxe van een brede selectie.

Lokomotiv Yaroslavl

Rangschikking divisie/conference 2 / 4

Puntenaantal 96 / 54

Topscoorder Staffan Kronwall 34 (10/24)

Begin oktober verbaasde Lokomotiv vriend en vijand door het ontslag van coach Alexei Kudashov. De coach die mede verantwoordelijk was voor de sensatie van vorig jaar. Het verslaan van favoriet CSKA in de halve finale van de Western Conference. Hij werd vervangen door de verliezende ex- CSKA coach Dmitry Kvartalnov. Het team draait een wat rommelig seizoen. Dit ondanks de top vier positie in de conference. Het team wisselt mooie overwinningen, 6-2 op Ak Bars, af met slordige nederlagen, 0-4 tegen Dinamo Riga. Toch blijven de mannen uit Yaroslavl een outsider voor een finale-serie in het Westen.

Torpedo Nizhny Novgorod

Rangschikking divisie/conference 3 / 5

Puntenaantal 87 / 54

Topscorer Yegor Dugin 27 (12/15)

In de zomer waren er veel veranderingen bij Nizhny Novgorod. De Letse coach Peteris Skudra bleef de club trouw, terwijl er maar liefst twintig spelers vertrokken. Het is dan ook vooral zijn verdienste dat de club zich wederom weet te plaatsen voor de playoffs. Meer kan er echter niet verwacht worden. Het team heeft het hele seizoen al last van een gebrekkige doelgerichtheid. Met een totaal van 112 goals in 54 wedstrijden heeft het team het op drie na laagste aantal goals in de KHL. Dit zal moeten veranderen als het team verder wil komen dan deelname aan het naseizoen.

HC Sochi

Rangschikking divisie/conference 4 / 6

Puntenaantal 84 / 54

Topscoorder Pavel Padakin 31 (9/22)

Het vierde seizoen van HC Sochi in de KHL zou zo wel eens het beste kunnen worden. Het team uit de Olympische stad aan de oevers van de Zwarte Zee kwalificeerde zich al eerder voor de playoffs, maar kwam nooit verder dan de eerste ronde. Vorig jaar werden de playoffs zelfs gemist. De legendarische Russische verdediger Sergei Zubov werd als coach aangetrokken. Het begin was niet om naar huis te schijven. Er werd zelfs een pijnlijke 3-11 nederlaag geleden tegen Salavat Yulaev. Na wat aanpassingen kwam er een einde aan de negatieve reeks en kon het team zich meten met de betere in de KHL. Zelfs SKA was niet veilig voor de dadendrang. Het team moest tot tweemaal zijn meerdere erkennen in Sochi. Het team zou wel eens voor een verrassing kunnen gaan zorgen.

Dynamo Moskou

Rangschikking divisie/conference 5 / 8

Puntenaantal 80 / 55

Topscoorder Ilya Nikulin 26 (11/15)

Op het moment van schrijven staat Dynamo op de achtste plaats in de conference. Zo zeker is deze positie echter niet. Het team speelt nog een wedstrijd in het reguliere seizoen. De stadsderby tegen aartsrivaal en directe concurrent Spartak. Deze wedstrijd moet gewonnen worden om kans te houden op de playoffs. Het begin van het seizoen was uitstekend met zes overwinningen uit de eerste zeven wedstrijden. Na slechte resultaten in oktober en vooral december ging de ploeg echter in een vrije val. Het zou zo maar kunnen gebeuren dat de topploeg van weleer voor het eerst in de KHL-geschiedenis de playoffs niet gaat halen. Het wordt nagelbijten voor het Dynamo van coach Vladimir Vorobyov.

Severstal Cherepovets

Rangschikking divisie/conference 6 / 9

Puntenaantal 79 / 54

Topscoorder Dmitry Kagarlitsky 45 (17/28)

Dat Severstal twee wedstrijden voor het einde van het reguliere seizoen nog steeds meedoet voor een playoff plaats mag opmerkelijk genoemd worden. Na vier magere jaren is het in het jubileum seizoen van de KHL een openbaring. De mannen van coach Alexander Gulyavtsev hebben de harten van vele ijshockeyfans gestolen. Het team heeft nog een loodzwaar programma. Er moet van zowel CSKA als SKA worden gewonnen. Het zou een werkelijke topprestatie zijn. Het wordt de sympathieke ploeg uit de staalstad van harte gegund.

Vityaz (Moscow Region)

Rangschikking divisie/conference 7 / 11

Puntenaantal 63 / 54

Topscoorder Alexei Makeyev 36 (17/19)

Vorig jaar reikte de ploeg nog tot de tweede ronde van de playoffs. Dit jaar heeft Vityaz geen moment meegedaan om een plek in het naseizoen. Ondanks dat de spelersgroep intact bleef was er geen herhaling voor de mannen van coach Valery Belov. Het team begon slecht aan het seizoen en bleek niet in staat dit om te draaien. Er waren hier en daar nog wel succesjes tegen Ak Bars en CSKA, maar het is en blijft een verloren seizoen voor Vityaz. Tijd om alles op een rijtje te zetten op weg naar het volgend seizoen.

Previous NHL: Mitchell Marner, Devan Dubnyk en Pekka Rinne blinken uit
Next Verenigde Staten en Canada beginnen met een zege