U18 Captain Dijkema: ‘WK is prachtig, maar kost hoop geld.’


Maree Dijkema Face-Off ijshockey

Ik vind het jammer dat wij zoveel eigen geld bij moeten leggen, om naar het WK te kunnen afreizen. Wij zijn allemaal nog afhankelijk van onze ouders. – Marée Dijkema

Ze spelen van 30 januari tot en met 4 februari 2018 het WK U18 voor dames in Mexico City. Maar hoe gek dat ook klinkt voor een nationaal team; de meiden van bondscoach Alf Philippen moeten zelf een groot deel van de kosten betalen. Ed Versteeve sprak met Marée Dijkema, aanvoerster van de ploeg die voor het eerst het WK U18 zal spelen.

U18 is belangrijk

Eindelijk is het dan zover! Nederland heeft na jaren hard werken en voorbereiden een U18 bij de dames op de been. Marée Dijkema onderstreept het belang van zo’n jeugdteam bij de dames. ,,Ik vind het Nederlands u18 team erg belangrijk voor ons als jongere meiden. Op deze manier kunnen wij wat meer ervaring opdoen voordat we doorstromen naar het NVT (Nederlands Vrouwen Team, red).”

,,Ik heb zelf mijn eerste WK bij het NVT gespeeld in Italië vorig jaar. Dat was een super ervaring, maar ook ontzettend spannend. Naast de gezonde wedstrijdspanning, krijg je ook te maken met de extra spanning van alle nieuwe ervaringen die bij een WK horen.” blikt Dijkema kort terug.

Dijkema Face Off 2

Ervaring opdoen

Dijkema is met haar 17 jaar én WK deelname bij de ‘grote’ vrouwen bekend met het spelen op het grote podium. ,,Voor mijzelf is het toernooi in Mexico extra ervaring opdoen. Daarnaast ga ik ook leren hoe het is om als captain een team te mogen leiden. Ik vind het echt een hele eer om ons team te mogen leiden. Je bent toch de eerste captain van de U18 ploeg op het allereerste grote toernooi voor het team.” zegt ze bescheiden.

Maar tegelijkertijd komt de gedrevenheid van de talentvolle aanvalster ook naar boven als het over ‘haar’ team gaat. ,,Wij hebben een divers team met ontzettend veel talent. Ik geloof er daardoor ook echt heilig in dat wij een goed resultaat in Mexico gaan neerzetten.”

Van Groningen naar Geleen

Dijkema speelt nu een kleine elf jaar ijshockey. ,,Ik heb al die tijd bij Groningen gespeeld, maar heb er dit jaar voor gekozen om de overstap naar Geleen te maken. Ik heb tot mijn dertiende als verdediger gespeeld, maar ben nu echt een winger of center.” zo stelt zij zich wat nader voor.

De captain is ook nog in de schoolbanken te vinden. ,,Ik ben nu net op het HBO begonnen met de opleiding Social Work op Hogeschool Zuid in Sittard. Ik heb vorig jaar mijn havo diploma gehaald op de Topsport Talentschool Groningen.”

Geslaagd Marée Face Off

€ 900,- eigen geld

Hoe prachtig ook, de WK is niet alleen maar hosanna voor de jonge damesploeg. IJshockey Nederland is niet bij machte om de dames, in tegenstelling tot de mannen, zonder (grote) kosten of kostenloos naar het WK te brengen. De begroting was al gemaakt, toen U18 dames tóch van de grond kwam om aan te haken bij de andere landen. ,,Ik vind het jammer dat wij zoveel eigen geld bij moeten leggen. Extra lastig is het dat wij allemaal nog afhankelijk zijn van onze ouders en € 900,- natuurlijk ontzettend veel geld is.” zegt Dijkema

Afhankelijk van ouders

Ze vervolgt: ,,Alle ouders betalen tijdens het seizoen ook al veel voor de speelsters, door ons overal heen te rijden én door het bekostigen van bijvoorbeeld trainingen en clubkosten. Voor mijn eigen ouders is € 900,- ook ontzettend veel geld. Zij zullen er altijd alles aan doen om mij te steunen, en hebben altijd vertrouwen in mij gehad en mij altijd geholpen.”

,,Ook mijn ouders hebben mij altijd overal heen gebracht en al hun vrije tijd aan mij opgeofferd, omdat ik weer eens wedstrijden of toernooien had. Ik zou het daarom ook echt vervelend vinden als zij ook nog dit bedrag moeten gaan ophoesten, omdat het toernooi in Mexico is”.

Dijkema Face Off 3

Sponsors

De geldnood is hoog en daarom zijn er heel snel sponsors nodig. Navraag van Face-Off leerde dat er minimaal € 18.000,- nodig is in totaal om (in ieder geval) de spelers in Mexico te krijgen. ,,Wij hopen ontzettend hard dat mensen ons willen steunen door te sponsoren. De motivatie is fanastisch binnen het team, nu moet het geld nog vrijgespeeld worden. Ik wil mij geen zorgen hoeven te maken om geld. Dan kan de focus op de trainingen en het toernooi blijven, om zo een super resultaat neer te kunnen zetten in Mexico.” is de Groningse nuchter.

Eigen droom

Naast de droom van de U18 ploeg op Mexico heeft Dijkema ook nog een eigen droom als het om ijshockey gaat. ,,Mijn droom op ijshockeygebied is natuurlijk zo hoog mogelijk komen met het Oranje en een dragende speelster van het team worden. Maar mijn ultieme droom is, dat ik in het buitenland zou kunnen spelen op hoger niveau.”

Previous Oefenduels: Pittsburgh onderuit na overtime, San Jose sloopt Anaheim
Next Bom gebarsten in Luik: vier spelers weg