16-jarige Wesley Zoutman naar Canada


Zoetermeer Panters GIJS

Als kind schaatste ik op een vijver. Ik kreeg een stick in mijn handen geduwd. ‘Ga maar proberen’ zeiden ze.

Hij is pas zestien jaar. Maar met zijn 1,88 meter en 90 kilo schoon aan de haak, heeft hij het postuur van een volwassen vent. Wesley Zoutman speelde de afgelopen twee seizoenen al bij GIJS in het eerste, maar vertrok 31 augustus voor tien maanden naar de A21 Academy in Winsor (Canada) om te gaan trainen en spelen met leeftijdsgenoten.

Klein jochie

,,Als klein jochie van negen schaatste ik op vijvers. Op een gegeven moment kreeg ik van iemand een stick in mijn handen geduwd. ‘Probeer maar eens’ zeiden ze. Ik vond het geweldig en ben direct op ijshockey gegaan”. Zoutman is verkocht en ademt ijshockey vanaf het eerste moment dat hij in aanraking komt met de sport. ,,Ik zette zelfs de wekker om midden in de nacht naar ijshockey te kijken” zegt hij.

Canada

Canada is de bakermat van het ijshockey en Wesley zet zijn zinnen om er ooit te gaan spelen. De jongeling speelt er zelfs een paar try-outs, maar er is een hobbel op de weg. Geïnteresseerde clubs kunnen Zoutman niet vastleggen, omdat hij minimaal een jaar in Canada moet hebben gespeeld. ,,Daar kan ik vrijwel dagelijks tegen leeftijdsgenoten spelen en met hen trainen. Daar ontbreekt het in Nederland aan; dat je met spelers van hetzelfde niveau vaker -in ieder geval wekelijks- kan trainen. Zover zijn we hier nog niet.”

A21 Academy

Zoutman had er al rekening mee gehouden dat hij ook komend seizoen het shirt van GIJS aan zou trekken. Totdat Robb Serviss belt. De Canadees is ruim 20 jaar actief geweest in Nederland. Zo speelde hij onder andere bij GIJS, Assen en Flyers en had hij de Nederlandse teams van U20 en U18 onder zijn hoede. Serviss is verbonden aan de A21 Academy, een instituut dat niet onder de Canadese bond speelt, maar Zoutman wél de gelegenheid geeft om ‘fulltime’ te gaan trainen en spelen.

Er zit echter een fors kostenplaatje aan dit traject vast. Na onderhandelingen met de academy, het aantrekken van sponsors en geld van zijn ouders, lukt het Zoutman om zijn droom waar te maken. Ijshockey combineren met school; dat laatste ‘noodzakelijke kwaad’ hoort er immers ook bij.

Doelstellingen

,,Ik ga keihard werken aan mijn handelingssnelheid, want die ligt in Canada vele malen hoger dan hier. Ook ga ik werken om het spel beter te leren lezen. Situaties herkennen en daarop inspelen, zonder dat de puck in bezit is.” zegt Zoutman. Het tekent de ambitie van de jonge speler om het maximale uit zijn talent te halen. ,,Natuurlijk is het in mijn voordeel dat ik hier in Nederland tegen volwassen gasten speel. Je wordt dan gedwongen om je snel aan te passen. Ik heb veel geleerd van Pieter Kiernan; zijn woorden en lessen neem ik ook mee. Als speler beter worden, sneller worden en dat afzetten tegen de kwaliteiten van leeftijdsgenoten, daar gaat het nu om. Ik ga er alles aan doen om hier te kunnen blijven na het seizoen, we zullen zien of dat lukt.” glundert Zoutman.

Blij met de komst van Zoutman

Niet alleen de Nederlander is blij met de kans, ook Serviss en de A21 Academy kijkt uit naar de komst van de Nederlander. ,,Het fysiek van Wesley past prima bij de Canadese manier van ijshockey spelen, en gaat in zijn voordeel werken. Het zegt genoeg over zijn kwaliteiten dat hij op zijn leeftijd op het hoogste niveau in Nederland speelt. Wesley heeft heel veel talent en ik kijk er naar uit om met hem samen te gaan werken” zegt de coach lovend over Zoutman.

Het was even wennen toen de jongeling op 31 augustus het vliegtuig instapte. ,,Natuurlijk mis ik mijn familie, vriendin en vrienden, maar ik heb er ontzettend veel zin in. Als klein jochie droomde ik al om te gaan spelen in Canada, dat gebeurt nu. Ik ga keihard werken, beter worden, maar er ook van genieten. Ik ben ontzettend blij dat ik de kans krijg en die ga ik met beide handen aanpakken.”

De eerste indrukken

Inmiddels is Zoutman sinds vrijdag via Detroit beland in het Canadese Winsor. ,,De eerste indrukken zijn fantastisch. Ik ben ook al de baan op geweest om direct mijn eerste training mee te pakken. Ik laat het allemaal over me heen komen, moet natuurlijk even mijn weg vinden. Maar ik ben prima opgevangen en ga mijn stinkende best doen!”. Bij de A21 Academy zijn ze in ieder geval blij met de komst van Zoutman

Previous 4-on-4: Sprong, BeNe League, Vegas en Tilburg
Next Open Dag Tilburg Trappers groot succes