Canada verslaat Tsjechië in overtime, Zweden als enige zonder puntverlies


Foto: Patrick Sandifort

Dag elf van het IIHF wereldkampioenschap in Tsjechië leverde weer een aantal mooie wedstrijden op. En ook een leuk gebaar van de Tsjechische bond bij de wedstrijd Canada – Tsjechië. Aangezien David Pastrnak (Boston Bruins) meedeed bij de Tsjechen kreeg iedere bezoeker een bord pasta. Canada versloeg Tsjechië in een spannende en levendige wedstrijd. Zweden had geen enkele moeite met Slowakije.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Familie Sandifort

LEES OOK: Groot-Brittanië, Polen degraderen, Zweden nog steeds ongeslagen

Oostenrijk – Groot Brittannië 2-4

In een negatieve afsluiting van hun campagne op het IIHF wereldkampioenschap 2024, speelde Groot-Brittannië de rol van spelbreker door Oostenrijk met 4-2 te verslaan, waarmee ze de Oostenrijkse hoop op een kwartfinale plek versperden.

Oostenrijk, dat voor het eerst sinds 1994 de kwartfinales wilde bereiken, nam een vroege voorsprong via Clemens Unterweger (KAC Klagenfurt). Groot-Brittannië sloeg echter terug met een powerplay-doelpunt van Ben O’Connor (Guildford Flames). Brett Perlini (MEC Halle Saale Bulls) bracht de Britten vroeg in de derde periode op voorsprong en Evan Mosey (Cardiff Devils) breidde de voorsprong uit naar 3-1. Een empty netter van Robert Dowd (Sheffield Steelers) bezegelde de winst voor de Britten, hoewel Oostenrijk laat nog een troost goal scoorde via Mario Huber (Red Bull Salzburg). MVP werden Clemens Unterweger en Nathanael Halbert (HC Innsbruck).

Frankrijk – Duitsland 3-6

Duitsland brak een spannende wedstrijd open met drie goals in de tweede periode en versloeg Frankrijk met 6-3. Met deze overwinning eindigt Duitsland als tweede in groep B, terwijl Frankrijk het toernooi afsluit op de zevende plaats in de groep en als veertiende in het eindklassement.

Het was de vierde opeenvolgende overwinning van Duitsland op Frankrijk. Wojciech Stachowiak (ERC Ingolstadt) scoorde twee keer en gaf een assist, terwijl Duitsland Frankrijk met 40-23 overklaste in schoten op doel. MVP werden Wojciech Stachowiak en Sacha Treille (Grenoble Bruleurs de Loups).

Canada – Tsjechië 4-3 OT

Canada won een spannende wedstrijd tegen Tsjechië met 4-3 in de verlenging, en eindigde daarmee bovenaan in groep A op het IIHF wereldkampioenschap 2024. Dylan Cozens (Buffalo SAbres) was de held, met twee goals, waaronder de winnende treffer in overtime. Het bleef doelpuntloos tot de derde periode. Cozens scoorde de beslissende goal tijdens een straf van Pierre-Luc Dubois (L.A. Kings) in overtime. Hij dribbelde shorthanded de puck het Tsjechische gebied in en passeerde doelman Lukas Dostal (Anaheim Ducks) met een backhander. Met acht goals leidt Cozens het toernooi en is hij een serieuze MVP-kandidaat. Canada’s goalie Jordan Binnington (St. Louis Blues) en Tsjechië’s Lukas Dostal blonken uit in het doel. Canada had 26 schoten tegenover 22 van Tsjechië. De toevoeging van David Pastrnak aan het Tsjechische team na de uitschakeling van zijn Boston Bruins bracht extra spanning, hoewel zijn impact beperkt was.

Na een doelpuntloze eerste twee periodes opende Cozens de score vroeg in de derde periode met een powerplay-goal. Tsjechië maakte snel gelijk via Dominik Kubalik (Ottawa Senators), maar Canada herstelde zich met doelpunten van Dawson Mercer (New Jersey Devils) en Brandon Hagel (Tampa Bay Lightning). Ondanks een 3-1 achterstand maakte Tsjechië gelijk door doelpunten van Ondrej Palat (New Jersey Devils) en Roman Cervenka (Rapperswil-Jona Lakers). De Tsjechische goals vielen binnen een minuut in de slotfase van de wedstrijd. Canada speelt nu tegen Slowakije in de kwartfinales, terwijl Tsjechië aan mag treden tegen de USA. MVP werden Colton Parayko (St. Louis Blues) en Martin Necas (Carolina Hurricanes).

Letland – U.S.A. 3-6

Cole Caufield (Montreal Canadiens) scoorde twee keer en gaf twee assists, terwijl Matt Boldy (Minnesota Wild) en Brady Tkachuk (Ottawa Senators) elk een goal en een assist bijdroegen, waardoor het Amerikaanse nationale mannenteam een 6-3 overwinning behaalde in hun laatste voorrondewedstrijd van het IIHF wereldkampioenschap 2024. In de eerste minuut van de wedstrijd nam Team USA een 1-0 voorsprong toen Caufield een turnover forceerde en Tkachuk vond met een drop pass, die met een topshelf laser scoorde. Zach Werenski (Columbus Blue Jackets) verdubbelde de voorsprong met een mooie deke en backhand afwerking. Caufield gaf Team USA een 3-0 voorsprong in de tweede periode met een powerplay goal. Letland kwam terug met twee snelle goals, maar Caufield scoorde zijn tweede goal van de wedstrijd en Joel Farabee (Philadelphia Flyers) voegde een empty netter toe. Charlie Lindgren (Washington Capitals) maakte 27 reddingen voor de overwinning. De overwinning was de vierde opeenvolgende voor Team USA, dat donderdag in de kwartfinales tegen Tsjechië speelt in Praag. MVP werden Roberts Mamcics (HC Nove Zamky) en Matt Boldy.

Finland – Zwitserland 1-3

Zwitserland sloot zijn groep A-programma af met een overwinning op Finland. De Zwitsers eindigen met zes overwinningen uit zeven wedstrijden op de tweede plaats in de groep en nemen het in de kwartfinale op tegen Duitsland. Kevin Fiala (L.A. Kings) leidde de weg naar een 3-1 overwinning met drie punten. Fiala heeft nu tien (6G + 4A) punten in vijf wedstrijden sinds hij vanuit Los Angeles naar zijn land vloog na zijn NHL-playoffs waar de Kings in de eerste ronde verloren met 4-2 van de Oilers. Finland had moeite om kansen te creëren, terwijl de Zwitsers de wedstrijd onder controle hielden.

In de tweede periode kwamen de Zwitsers tot leven. Na 25 minuten opende Zwitserland de score via Romain Loeffel’s (SC Bern) schoot vanaf de middenlijn, waarbij Fiala de rebound verzilverde. Twee minuten later verdubbelden de Zwitsers de voorsprong met een 161 km/u slapshot van Andreas Glauser (Lausanne HC). Finland scoorde pas in de derde periode tijdens hun eerste powerplay, toen Jere Innala (Frolunda HC) een cross-ice pass van Markus Granlund (San Jose Sharks) onder de lat schoot. MVP werden Jere Innala en Andrea Glauser.

Zweden – Slowakije 6-1

Zweden sloot de voorronde van het IIHF Wereldkampioenschap IJshockey 2024 perfect af met zeven overwinningen op een rij. In de laatste wedstrijd werd Slowakije met 6-1 verslagen. Drie doelpunten in de tweede periode waren doorslaggevend voor de Zweden. Joel Eriksson Ek (Minnesota Wild) scoorde tweemaal en leidde zijn team naar de overwinning. Zweden opende de score met een powerplay-doelpunt van Lucas Raymond (Detroit Red Wings). Daarna volgden goals van Erik Karlsson (Pittsburgh Penguins), Andre Burakovsky (Seattle Kraken) en Isac Lundestrom (Anaheim Ducks)wat het 4-0 maakte. Eriksson Ek scoorde later een shorthanded goal. Slowakije kreeg één doelpunt via Michal Ivan (Bili Tygri Liberec), maar had weinig kans tegen de dominante Zweden. Zweden speelt nu tegen Finland in de kwartfinales, terwijl Slowakije het opneemt tegen Canada. MVP werden Milos Kelemen (Tucson Roadrunners) en Erik Karlsson.

Previous Groot-Brittanië, Polen degraderen, Zweden nog steeds ongeslagen
Next Florida wint game een op bezoek bij de New York Rangers