Sprong scoort, Detroit wint, Oilers -Avalanche laten hoogstaand hockey zien


Daniel Sprong scoort 3-1 Foto: Instagram Detroit Red Wings

Dag 150 van de NHL had veertien wedstrijden waarbij Daniel Sprong de 3-1 scoorde, Edmonton en Colorado een heuse play-off wedstrijd er van maakt. Carolina kwam terug van een 3-0 achterstand tegen Toronto en de Sun State Derby werd een prooi voor Tampa.

LEES OOK: Cam Talbot L.A. en Laurent Brossoitt Jets pakken shutout

Detroit Red Wings – Buffalo Sabres 4-1

In een do or die-match voor de Wings en de Sabres rezen de Wings op uit hun eigen as. Detroit moest winnen om een zevendelige reeks nederlagen te stoppen. en om de regie over de wild card weer terug te krijgen. De Buffels moesten weer winnen om zicht te houden op die allerlaatste wild-cardplek. De Buffels faalden en de Wings slaagden bijna Summa cum Laude. Detroit Coach Derek Lalonde had zijn team eerder door elkaar gehaald. Maar greep deze keer terug op vertrouwde combinaties. Zo koppelde hij onder andere Christian Fischer (goal) weer aan zijn maatje  Andrew Copp (assist).

In lijn vier koppelde hij Daniel Sprong (goal, elf minuten ijstijd, drie schoten op doel en een +1)  weer aan Robby Fabbri (assist). Nu er in elke lijn weer spelers waren die elkaar bijna blind kunnen vinden, zag je ook het lef, vertrouwen en de bluf toenemen. Met name Sprong en Fabbri waren de hele wedstrijd dreigend. De Wings bogen een 1-0 achterstand in periode twee om in een 2-1 voorsprong. Sluwe vos Patrick Kane schaatste zich op briljante wijze vrij en schoof onbelemmerd de 2-1 achter Ukko Pekka Luukkonen (22 saves 0.880%).

Sprong goal

In periode drie viel een klassieke Sprong-goal. Vanuit een lastige hoek aan de linkerkant vuurde hij de puck met dodelijke precisie hoog in de korte hoek van het Sabres-doel. Dat was diep in periode drie en de 19.000 Detroit supporters braken het Caesars Palace nog net niet af. Lucas Raymond maakte er in de slotminuut tijdens een empty net strategie van Buffalo nog 4-1 van. Sprong heeft nu in twee opeenvolgende seizoenen 40 (dit seizoen) punten of meer (46 vorig seizoen) gescoord. In beide seizoenen kwam hij tot nu toe tot 66 wedstrijden en haalt hij zijn punten zowel met assists als goals. Hij laat de NHL zien geen eendagsvlieg te zijn maar een steady pointsmachine.

De mentaliteit die hij gisteren toonde, siert de Nederlander. Na een emergency scratch meteen terugslaan in een wedstrijd waar extreem veel druk op staat, dan ben je NHL-materiaal avant la lettre. De Wings hangen met de nagels aan de rand van het ravijn maar de Play-offs lonken weer. Kijken of ze het spel van gisteren kunnen vast houden. Consistancy will be key.

tekst gaat verder onder de video

New York Islanders – Ottawa Senators 3-4 OT

Concurrent van de Red Wings voor een wild card New York Islanders verslikte zich in de wilskracht van de Senators. Ottawa ’s Houwdegen Brady Tkachuk kan echt wel een potje hockey spelen. Hij velde met zijn overtime-goal de eilandbewonders. Die moeten nu de Capitals (doelsaldo) en de Wings (één punt) voor zich dulden. De Islanders en de Capitals hebben echter wel een wedstrijd minder gespeeld. Bloedspannend dus.

tekst gaat verder onder de video

Pittsburgh Penguins – New York Rangers 4-7

De ijsvogels scoorden erop los maar zagen ze bijna dubbel zo vaak in het eigen netje vliegen. Leuk voor de neutrale toeschouwer, dramatisch voor de liefhebbers van de Penguins. Sniper Artemi Panarin (twee goals en drie assists) en defenseman K’ Andre Miller (goal en twee assists) schoten namens New York de defensie van Pittsburgh aan flarden.

tekst gaat verder onder de video

Arizona Coyotes – New Jersey Devils 4-1

De Devils lijken af te haken voor de play-offs. Arizona sloopte met speels gemak de verdedigingslinie van New Jersey. Clayton Keller (goal en assist) onderstreepte nogmaals zijn topvorm. Uitblinker voor de bloedhonden was echter goalie Karel Vejmelka. De Tsjech had 37 saves en noteerde een .974%.

tekst gaat verder onder de video

Florida Panthers – Tampa Bay Lightning 3-5

Wie wil er nog naar een boxgala als je ook naar de Panthers versus Tampa Bay kan? De katers uit Florida werden in eigen huis verrast door de agressie en kracht van de Bolts. De schoonheid en techniek van het spel van Lightning-spelers als Steven Stamkos (twee goals en twee assists), Nikita Kucherov (goal en assist) en world-class goalie Andrei Vasilevsky (47 saves, 0.940%) mag geen verrassing heten. Tampa tikte de katers van het ijs en pareerde elke fysieke aanval met gemak. Don’t go to Vegas for a great fight, visit Sunrise in Florida.

tekst gaat verder onder de video

Boston Bruins – Philadelphia Flyers 6-5

De Bruins verschijnen waarschijnlijk volledig uitgeput aan de start van de play-offs. Eindigt een NHL-game niet in overtime dan moeten ze wel in reguliere speeltijd tot het gaatje. Gisteren wisten de beren ternauwernood een overtime te voorkomen. De Flyers kwamen vanuit een 5-2 achterstand nog gevaarlijk terug. Veteraan Brad Marchand (twee assists) en center Charlie Coyle (twee goals) waren de uitblinkers voor Boston. Owen Tippett (twee assists) was namens de Flyers de luis in het berenvel.

tekst gaat verder onder de video

Columbus Blue Jackets – San Jose Sharks 4-2

In dit kelderduel schoten de Blauwbloezen de Sharks aan flarden. Kanonnier van de dag voor Columbus was Alex Nylander (twee goals en een assist). De beste Blue Jacket was echter goalie Daniil Tarasov. Met 39 saves en een 0.951% maakte hij de killersharks tandeloos.

tekst gaat verder onder de video

Calgary Flames – Montreal Canadiens 5-2

Calgary blijft lekker fikkies stoken. Nu brandden de Flames de Montreal Canadiens tot aan de sokken af. Mikael Backlund (twee goals en een assist) en Nazem Kadri (goal en een assist) gooiden het vaakst olie op het vuur. Met youngster-goalie Dustin Wolf (36 saves, 0.947%) toont Calgary aan een prima tweede goalie te hebben. Maar ze moeten nog veel winnen om in de richting van de wild cards te gaan.

tekst gaat verder onder de video

Toronto Maple Leafs – Carolina Hurricanes 4-5 SO

In een bloedstollende thriller gaven beide teams hun play-off visitekaartje af. De topfitte stormtroopers uit Carolina trokken in overtime de winst naar zich toe. Dat de Hurricanes zich goed voorbereid hebben op het eindspel blijkt wel uit hun aanwinsten tijdens de trade periode. Voormalig Penguin en trade-aanwinst Jake Guentzel was tijdens de shoot-out trefzeker voor Carolina.

tekst gaat verder onder de video

Dallas Stars – Los Angeles Kings 4-1

De Stars namen de botox adel flink onder vuur. Niet met schoten op het doel (SOG-ratio was 29-28 voor Dallas) maar op fysieke wijze. Met maar liefst 42 hits van Dallas tegenover achttien tegenstootjes van de glamourboys uit LA, sloopten de Stars alle energie uit de Angels.

Toch was de man of the match niet de grootste krijger maar de man die zijn handen en lichaam gebruikte om de puck te stoppen: Stars-goalie Scott Wedgewood (27 saves, 0.946%).

tekst gaat verder onder de video

St. Louis Blues – Minnesota Wild 3-2 SO

Deze twee Wild Card-jagers grepen elkaar bij de keel en lieten niet meer los tot aan de shoot-outs. Daarin was het St. Louis-center Jordan Kyrou die met een late schijnbeweging en een fraaie backhand-touch Minnesota-goalie Marc André Fleury (35 saves, 0.946%) verschalkte.

tekst gaat verder onder de video

Edmonton Oilers – Colorado Avalanche 2-3 OT

Een wedstrijd om je vingers bij af te likken. Alsof de play-offs al in full swing bezig zijn. Colorado en Edmonton bestreden elkaar op leven en dood en toonden prachtig hockey. Het begrip buzzerbeater werd door Avalanche-winger Artturi Lehkonen (goal en assist) wel heel erg letterlijk genomen. Met nog 0.5 seconden (!) op de klok scoorde hij de winnende treffer voor Colorado.

tekst gaat verder onder de video

Seattle Kraken – Nashville Predators 1-4

Tsja, de Kraken… Ook al is het theoretisch nog mogelijk, de play-offs zijn nu toch echt wel heel ver weg voor Seattle. De roofdieren uit Nashville hadden maar één wens wat betreft de menukaart: gefrituurde inktvis. En dat regelden ze zelf. Mark Jankowski (twee assists) en Roman Josi (twee goals) waren de koks van dienst en de Predators lieten het zich smaken.  Nashville heeft nu in veertien opeenvolgende wedstrijden punten gehaald. Door de Kraken te verslaan rekenen ze af met een achterblijver. Daarnaast zorgen ze er ook voor ook dat concurrent Las Vegas met twee wedstrijden minder alleen nog maar langszij kan komen. Nashville kan de play-offs al ruiken.

tekst gaat verder onder de video

Vancouver Canucks – Washington Capitals 1-2

De sleeping giant from Capitol Hill has awoken. De Capitals zijn met een enorme inhaalrace bezig. Ook titelkandidaat Vancouver werd geveld.  Washington werkte in periode twee een 1-0 achterstand weg. “Big O” Alex Ovechkin scoorde met zijn 841e NHL-goal de winner. The Capitals are back in the hunt for the play-offs.

Previous Amsterdam op matchpoint tegen Nijmegen in finale eredivisie
Next Tilburg wint in Deggendorf en pakt 2-0 voorsprong in kwartfinale