Amsterdam op matchpoint tegen Nijmegen in finale eredivisie


Foto: IJshockeyfoto.nl

In een stijf uitverkochte Jaap Edenhal (ruim 1600 toeschouwers) heeft Amsterdam een 1-0 voorsprong genomen in de finale van de play-offs tegen Nijmegen. In een geweldige ambiance (ook een vol vak met bezoekende supporters) trakteerden beide teams de toeschouwers op een boeiende wedstrijd. De Tigers hadden voortdurend het initiatief maar kon zich pas in periode drie van de Devils los maken.

LEES OOK: Amsterdam ontmoet Nijmegen in finale eredivisie

Amsterdam Tigers – Nijmegen Devils 8-4

De Tigers vlogen uit de startblokken. Devils-goalie Tomislav Hrelja moest binnen een minuut al een paar keer ingrijpen. In de tweede en vijfde minuut was het echter raak. Eerst rondde de onvermoeibare Michael Mackie Kwist een fraaie voorbereiding van Donny Pohlman af: 1-0. Na enkele minuten van permanente druk brak de Nijmeegse defensie nogmaals. Tiger Alexander Karol (drie assists) bracht sluipmoordenaar Samu Poutanen (twee goals en een assist)) in stelling: 2-0. De Devils schrokken wakker en zette via een vlotte aanval binnen dertig seconden de aansluitingstreffer op het scorebord. Mitch Bruijsten (drie assists en een goal) stuurde Aaron McLeod (twee assists) de diepte in en die vond met een lepe pass Levi Houkes (twee goals en een assist): 2-1.

 Amsterdam controleerde de rest van periode één maar kon niet echt afstand nemen. Coach Ray Gallagher verklaarde na afloop: “We moeten echt ons hoogste niveau halen want even verslappen kan niet meer. We waren net terug in de wedstrijd bij 3-3 maar kleine slordigheden werpen je dan weer terug. Die worden in dit soort wedstrijden meteen afgestraft. Gelukkig kunnen we dat morgen voor eigen publiek recht zetten.”

In periode twee leek er meer balans in de wedstrijd te komen. Amsterdam controleerde nog wel maar speelde vaker op haar eigen helft dan de Tigers lief was. Een moment van onoplettendheid aan Nijmeegse zijde strafte Amsterdam echter direct af. De Devils verdedigden wat rommelig uit en uitblinker Calvin “ Natural Born Killer” Pohlman (vier goals) strafte dat genadeloos af. The man of the match plaatste een one-timer op prachtige wijze en kiezelhard in de bovenhoek van het Nijmeegse doel: 3-1.

tekst gaat verder onder de foto

Calvin Pohlman en Billy Grapperhaus zetten een aanval op (foto: amsterdamtigers.com)

De Tigers voerde de druk fors op en Nijmegen wankelde. Op dat moment verslapte de discipline bij Amsterdam. De Devils benutten de ontvangen powerplay volledig door binnen twee minuten twee keer te scoren. Mitch Bruijsten (3-2) en Levi Houkes (3-3) lieten zich van hun sluwste kant zien. De wedstrijd lag weer helemaal open. Maar ook Nijmegen hield haar discipline niet vast. Kort daarna benutten de Tigers hun powerplay. Calvin Pohlman noteerde zijn tweede treffer van de avond: 4-3. Tiger-defenseman Stef Overweg (assist) over die vierde treffer: “We wilden gewoon continu druk zetten. Ook toen het eventjes gelijk stond. Onze mentaliteit is echt doorpakken maar wel vanuit de controle spelen. We zijn maar moeilijk uit ons ritme te halen. Dat bewezen we in periode twee door meteen weer die vierde goal te scoren.

Amsterdamse storm

In periode drie kantelde de wedstrijd echt. De Tigers schakelde nog een tandje bij. Nijmegen liep tegen een penalty aan en ook nu waren de Tigers dodelijk op hun powerplay. Eerst schoof Samu Poutanen cool as ice zijn tweede goal achter Devils-doelman Hrelja: 5-3 Tigers. 42 seconden later leidde een snelle combinatie van de Amsterdamse straatvechters Lance van Duin (assist) en Rocco Hoorn (goal) tot de 6-3.

Dat was voor de jonge garde uit Nijmegen het sein om in een alles of niets poging nog aansluiting te zoeken. Devils Floris Vooren en Jakub Corba joegen op elke puck en hun energie leidde tot een mini-offensief van de Devils. Corba na afloop: “We kunnen het dus wel maar vandaag beginnen we collectief te laat met die mentaliteit. Je zag dat we Amsterdam in periode twee en vanaf de 6-3 in periode drie ook op hun eigen helft vast konden zetten.”

tekst gaat verder onder de foto

Eef Gerritsen (88 ) scoort voor Nijmegen (foto: ijshockeyfoto.nl)

Na een flitsende aanval via meerdere schijven verzilverde de andere young gun Eef Gerritsen (goal) die speelwijze met de 6-4. Zou het dan toch?

Nee, het bleek too little en too late. Calvin Pohlman rechtte zijn rug en joeg in de 57e minuut de 7-4 in de touwen. Het empty net-spel van Nijmegen gaf hem nog meer ruimte en zo bracht hij in de laatste minuut zijn totaal op vier goals. Pohlman over de wedstrijd: “Het was echt onze bedoeling om zo fel en strak te spelen. Hun toplijn kort houden en zelf zo veel mogelijk druk zetten. Mijn eerste goal is echt een voorbeeld van meteen handelen. Niet nadenken, je ziet die puck en meteen schieten. Morgen gaan we gewoon weer zo spelen.”

De Amsterdamse storm op het ijs bleek voor de Devils dus te krachtig: 8-4. De Jaap Edenhal barstte uit zijn voegen en het thuispubliek gaf de Amsterdammers een staande ovatie. Tigers-coach John Versteeg: “We spelen altijd op deze wijze en vandaag konden we dat heel lang volhouden. We leren ook dat kleine slordigheden direct afgestraft worden. Die 3-3 was een wake-up call. Dan moet je snel terug in de discipline en weer vol druk zetten. We kunnen dat vanuit diverse lijnen en daar hebben onze tegenstanders moeite mee. De jongens hebben dat geweldig uitgevoerd.”

Reclame voor de sport

Vandaag volgt in een stijf uitverkochte Triavium Arena te Nijmegen de tweede wedstrijd van de play-off finale. De Tigers en Devils gaan verder waar alle twaalf teams dit seizoen zijn begonnen: van de Eredivisie een waar spektakelstuk maken. Reclame voor het ijshockey, zo is deze finale van start gegaan. straks deel twee… vuurwerk gegarandeerd!

Geen kaarten? Er is een livestream via

https://www.youtube.com/live/UzVX_-FMbkw?feature=shared

Previous Niet een kapotte Zamboni maar twee levert afgelasting op
Next Sprong scoort, Detroit wint, Oilers -Avalanche laten hoogstaand hockey zien