Duivels tegen Tijgers wie velt wie en gaat kampioen worden?


Foto: IJshockeyFoto.nl

Morgenavond barst in een ongetwijfeld stampvolle Jaap Edenhal te Amsterdam de strijd om het kampioenschap in de eredivisie in alle hevigheid los: de finale van de eredivisie play-offs 2024! Met de twee best presterende ploegen uit de competitie in de allesbeslissende finalereeks wacht de Nederlandse ijshockeyliefhebbers een ware titanenstrijd.

LEES OOK: Amsterdam ontmoet Nijmegen in finale eredivisie

Amsterdam Tigers behaalden dit seizoen de eerste plaats in de eredivisie. Dat was geen toeval ondanks de minieme voorsprong op de Devils (één punt). Het fraaie en gecontroleerde aanvalsspel plaatste de Amsterdamse roofkatten het gehele seizoen in de absolute top van de competitie. Die topvorm werd vooral in de tweede wedstrijd van de halve finale bevestigd. Amsterdam schakelde vorig weekeinde in een heuse catfight Zoetermeer Panters uit . Twee overwinningen op een rij waren voldoende.

In de finale treffen de Tigers de ontketende Duivels uit Nijmegen. Na een rustig begin raasden Levi Houkes en zijn gehoornde krijgers naar de top van de eredivisie. Nijmegen schakelde in de halve finale met twee achtereenvolgende overwinningen het sterke Leeuwarden Capitals uit . Ook Nijmegen moest net als Amsterdam wel diep gaan om die finale binnen twee wedstrijden te bereiken.

team Amsterdam                 

Amsterdam heeft met Samu Poutanen, Alexander Karol en de bij vlagen onnavolgbare Alberts Kirsons ware puntenmachines op het ijs staan.

tekst gaat verder onder de foto

Tiger Alberts Kirsons (nr. 88) geeft Devil Aaron McLeod een schouderklopje. Bron: ijshockeyfoto.nl

 

Daarnaast is er veel diepte in de aanvalslijnen bij de Tigers met onder andere Lance van Duin en de gebroeders Donny en Calvin Pohlman. In het doel hebben de Tigers de solide goalie Jaimy Missler. Breekijzer Stef Overweg en Tobias Kathan zijn kenmerkend voor het spel van de Amsterdamse defensie: sluw en stevig. De jonge talenten Nijs Hille en Billy Grapperhaus bieden de Tigers ook achterin genoeg keuze. Nu de Luxemburgse defenseman Sami Zrika weer van de partij is, heeft Amsterdam zelfs een extra slot op de deur.

team Nijmegen

De Devils hebben met Mitch Bruijsten, Aaron McLeod en Levi Houkes een eerste lijn om van te watertanden. Maar onderschat niet wat Nijmegen daarachter heeft schaatsen. Met technisch begaafde jonge honden als Floris Vooren en Eef Gerritsen en krachtpatsers als Jason Bruurs en Jakub Corba heeft Nijmegen dit seizoen ook diepte toegevoegd aan haar spel. Achterin beschikken de Devils net als de Tigers over een betrouwbare goalie: Tomislav Hrelja. Met verdedigers Nick de Jong, Derek Knetter en Martijn Geerlings heeft Nijmegen kracht, ervaring en snelheid in huis.

tekst gaat verder onder de foto

Devils defenseman Nick de Jong in duel met Tiger Alexander Karol (nr. 17). Bron: ijshockeyfoto.nl

Thriller

Beide teams verschillen in kwaliteit dus eigenlijk niet veel van elkaar. De statistieken tonen dat ook. Amsterdam haalde slechts één punt meer in de competitie. De Devils scoorden vier doelpunten meer dan de Tigers. Amsterdam incasseerde weer tien goals minder dan de Nijmegenaren. Hoe verliepen de onderlinge duels? Amsterdam won in eigen huis met 6-4 na een tumultueus duel vol straffen over en weer. In Nijmegen rolde de Devils vervolgens Amsterdam met 5-2 van het ijs. Ook hier geven beide teams elkaar dus geen duimbreed toe.

De eredivisie krijgt haar droomfinale. De teams met de grootste spelers, de grootste historie en de grootse vijandigheid naar elkaar, kruisen de sticks. Al sinds de jaren tachtig (Amstel Tijgers versus Vissers Nijmegen) staan deze topteams elkaar naar het leven. Nu in 2024 volgt een nieuw hoofdstuk in deze epische rivaliteit.

The Quest voor de Eretitel 2024 gaat dus van start: who will win the cup? De puck valt morgen, zaterdag 16 maart, om 17:45 voor het eerst in Amsterdam. De dag erna is het vervolg om 19:00 uur in de Triavium Arena te Nijmegen.

 

Previous Daniel Sprong scratch, Detroit verliest voor zevende keer op een rij, Fleury 75 shutouts
Next Tilburg slecht Deggendorf muur goalie Pielmeier in overtime